Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand."— Præsentationens transcript:

1 Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand

2 Sundhed og vandkvalitet Vand er fortsat vigtigt for sundheden - vi skal bruge 2 liter hver dag, men det er afgørende, hvordan vi får dem

3 Sundhed og vandkvalitet Udfordringer for folkesundheden 47 % af den voksne befolkning er overvægtige (BMI≥25). Omkring 13 % af befolkningen er svært overvægtige (BMI≥30)

4

5 Udfordringer Juli 2014

6 Tilliden til drikkevandet

7 Vandkvaliteten i Danmark - set fra en sundhedsmæssig synsvinkel Ingen eller meget beskeden kemikalietilsætning – klor anvendes ikke. Ingen anvendelse af overfladevand. Få reelle mikrobiologiske forureninger – 96 - 97% af forsyningerne leverer i et år uden væsentlige problemer. Ingen problemer med parasitter. Begrænsede problemer med pesticid-rester og andre miljøfremmede stoffer. Begrænsede problemer med naturligt forekommende forureninger (arsen, nikkel) På trods af mange udmeldinger om det modsatte er det danske drikkevand sundhedsmæssigt set rigtig godt:

8 Målet er klart: Vand fra hanen skal være i orden! -der må ikke være tvivl om kvaliteten -den gode vare sælger ikke nødvendigvis sig selv -Vi bliver konstant udfordret

9 Generelle udfordringer Dårlig omtale Mangel på omtale af det gode produkt – det bliver ofte glemt

10 Konkrete udfordringer: Mikrobiologiske forureninger Reelle sygdomstilfælde og større udbrud – få. Vandforureningssager med forurening over ”kogeanbefalingsgrænserne”

11 Udfordringer: Mikrobiologiske forureninger Håndtering af problemerne med mikrobiologiske forureninger Et vandværk kan sidestilles med en fødevareproducent med samme krav til hygiejne og kontrol.

12 Udfordringer: Mikrobiologiske forureninger Håndtering af problemerne med mikrobiologiske forureninger Har vi de rigtige grænser for, hvornår vi iværksætter kogeanbefalinger og andre tiltag? Håndtering af reparationer og brud på ledningsnet er en reel hygiejnisk udfordring.

13 Udfordringer: Mikrobiologiske forureninger Er UV-belysning svaret? UV – belysning er ”damage control” – løser ikke det tilgrundliggende problem. UV – belysning er næppe en sundhedsmæssig risiko i sig selv. En væsentlig del af alle forureninger opstår på grund af fejl og mangler i ledningsnettet og UV vil være uden effekt.

14 Udfordringer: Mikrobiologiske forureninger Er UV-belysning svaret? UV kan bedre sikkerheden, hvis ledningsnettet er opbygget uhensigtsmæssigt med manglende sektionering - det er måske en bedre idé at løse det tilgrundliggende problem. UV er ikke den egentlige løsning hvis det reelle problem er utidssvarende rent-vandstanke og højdebeholdere.

15 Udfordringer: Forureninger med pesticider og andre miljøfremmede stoffer De reelle sundhedsmæssige konsekvenser er oftest ret beskedne Problemerne bør håndteres. Forureningerne er med til at give et dårligt omdømme. Forebyggelsen er afgørende på længere sigt. Videregående vandbehandling kan være en mulighed da den sundhedsmæssige risiko ved rensning er beskeden – hvis det samfundsøkonomisk set i øvrigt er den mest hensigtsmæssige løsning. Dichlobenil

16 Udfordringer: Forureninger med naturligt forekommende stoffer Arsen i drikkevand er et reelt problem -og vi kender ikke den sundhedsmæssige grænse Nitrat primært et problem i enkelt-indvindere. Nikkel er i visse områder et reelt problem. Arsenkoncentration Helbredsskader

17 Udfordringer: Ønsker om ændring af vandkvaliteten: - Reduktion af vandets hårdhed (kalkfjernelse) De reelle sundhedsmæssige konsekvenser kendes ikke, men må anses for at være af begrænset betydning ved de aktuelle teknologier. Der kan være betydelige samfundsmæssige gevinster ved reduktion af hårdheden.

18 Afgivelse af metaller fra gamle vandrør og armaturer som ikke opfylder nugældende krav - et reelt sundhedsproblem Dokumentationen for skadevirkninger af bly er meget omfattende

19 Afgivelse af metaller fra ældre vandrør og armaturer er nemt at løse!

20 Udfordringer: Nye ideer om, hvad godt vand er… - vi skal kunne håndtere udfordringerne! Markedsføring rettet direkte til forbrugerne Markedsføring rettet mod branchen Magnetisk ”Kalkspalter” ”Kalkknuser”

21 Konklusioner Godt drikkevand er fortsat af afgørende sundhedsmæssig betydning. Vi udfordres konstant – det er ikke nok bare at ”levere varen” – vand i hanerne. Fokus skal være på det centrale: Levering af det rene vand. Produktionsapparatet skal kontinuerligt forbedres. Indførelse af nye teknologier skal afvejes i forhold til det overordnede mål: Rent drikkevand befolkningen har tillid til


Download ppt "Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google