Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Grundvandsstrategi I Region Midtjylland."— Præsentationens transcript:

1 Grundvandsstrategi I Region Midtjylland

2 Baggrund Er blevet til i forlængelse af sidste grundvandserfa Midt
Dækker prioriteringsbehovet på jordforureningsområdet, men kan også danne udgangspunkt for diskussioner generelt Har skelet til andre lignende strategier i andre regioner Vil gerne have forslag til forbedringer

3 Status Diskussionsoplæg eksternt – møder og lignende
Behandles politisk i RURU Når strategien er vedtaget skal RM udarbejde en handlingsplan på baggrund af prioriteringsprincipperne

4 Opbygning 10 principper To overordnede temaer Geografi
Brancher og stoffer

5 Geografi: Princip 1: Områder, hvor der er væsentlige lokale initiativer for beskyttelse af grundvandet, prioriteres højere end områder uden. Princip 2: Områder, hvor det er svært at finde nyt rent grundvand til indvinding, prioriteres højere end områder med reserver af rent grundvand.

6 Geologisk profil RM 6 ▪

7 Geografi: Princip 3: Områder med et stort behov for drikkevand – aktuelt og i fremtiden - prioriteres højere end områder med lille behov.

8 Drikkevandsindvinding

9 Markvanding - indvinding

10 Fremtidigt behov for drikkevand fordelt på hovedkraftoplande

11 Geografi: Princip 4: Sårbare grundvandsmagasiner i områder med en lille evne til at tilbageholde forurening prioriteres højere end områder med stor tilbageholdelsesevne.

12

13 Areal NFI i OSD

14 Geografi Princip 5: Områder med ringe nedbrydningsforhold og en stabil forurening prioriteres højere end områder med gode nedbrydningsforhold.

15

16

17 Geografi: Princip 6: Områder med få forureninger prioriteres højere end områder med mange forureninger. Grundvandsområder (OSD), der hovedsagelig ligger i det åbne land, prioriteres således højere end områder i byerne. En eventuel indsats i større byer opprioriteres kun efter en samlet vurdering af ressourcen og alternative muligheder i samarbejde med kommunen.

18 Byområder i OSD

19 Brancher og stoffer: Brancher, der har anvendt pesticider, vil blive opprioriteret. Region Midtjylland vil fortsat sætte flere ressourcer af til opgaven med opsporing og fjernelse af pesticidpunktkilder. Brancher, der har anvendt chlorerede opløsningsmidler, vil fortsat være højt prioriteret.

20 Pesticider i grundvand

21 Chlorerede opløsningsmidler

22 Brancher og stoffer: Lossepladser, der er kortlagt uden undersøgelse, prioriteres højt. Særligt hvis de vurderes at indeholde pesticider og/eller chlorerede opløsningsmidler. Nye trusler og akut indsats, fx produkter og stoffer, vil løbende blive vurderet

23 Princip - Akut indsats Det betyder at følgende sager prioriteres højest: Sager med fund af forurening i en drikkevandsboring, hvor koncentrationen er væsentlig og hvor der er andre uforurenede drikkevandsboringer, der skal beskyttes. Sager med fund af forurening i en moniteringsboring, hvor koncentrationen er mindst på niveau med grænseværdien. Sager, hvor en enkelt punktkilde truer en vital vandforsyning, og situationen forventes at blive væsentligt forværret, hvis punktkilden ikke håndteres hurtigt.

24 SLUT

25 Spørgsmål Hvad synes i om principperne som styrende for en prioritering? og har I forslag til forbedringer?

26 Hvis de nedskrevne principper gælder hvordan skal de så vægtes?
Hvert princip gives en vægtning. Dette gøres ved at hvert enkelt medlem i gruppen giver deres score på det enkelte princip. I alt er der 100 point til uddeling på de 6 geografiske principper. Bagefter bliver I enige om vægtningen.


Download ppt "Grundvandsstrategi I Region Midtjylland."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google