Undervisning af tosprogede elever i grundskolen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Sprogvurdering & Sprogindsatser
Oplæg for Integrationsrådet 10. april 2013
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Indvandrere og efterkommere i grundskolen Niels Egelund, professor, dr
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Integration af børn og unge samt danskuddannelse for voksne
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Introduktion til Sprogpakken
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Specialundervisningens rammer
Dialogmøder 2012 De private tilbud og kommunerne - fælles udfordringer og muligheder Geert Jørgensen.
Skoler og uddannelse i verdensklasse Bertel Haarder Undervisningsminister Minister for nordisk samarbejde NHO’s årskonference, ”Kunnskapslandet Norge”,
Rullende skolestart August Forældre samt personale i daginstitutionerne Velkommen til orienteringsmøde 10. februar kl
Brugen af Angusakka Juliane Enoksen.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
”Vi når målet – men hvordan?”
1 Naturfagene i skolen? UVM’s road show febr.-marts 2009 Peter Norrild.
IT i undervisningen.
Uligheder i elevers adgang til uddannelser – Spredning frem for faglighed Bergthóra S. Kristjánsdóttir, lektor CVU København og Nordsjælland Den 8. november.
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VISL – begrænsninger og styrker
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
AMU som element i jobpakkerne Annette Ramsøe Kontor for livslang læring 19. August 2009.
Skolerigsdag 2011 Folkeskolen – liv og læring Data peger på behov for nye veje Anders Hingel Tidl. kontorchef, EU’s analysekontor for uddannelse.
Velkommen Den globale dimension i uddannelserne 7. november 2013.
Fælles Mål Styrket faglighed Steen Harbild Undervisningskonsulent, UVM August 2006.
Nyt fra Undervisningsministeriet
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Velkommen til forældremøde
Skolens Ansvar Skolen skal:  Tage vare på eleverne, så forældre trygt kan overlade deres børn til skolen  Reagere, hvis elever holder fri uden skolelederens.
O RIENTERINGSMØDE FOR KOMMENDE 0. KLASSE. D AGSORDEN Præsentation af Langsøskolen Fra børnehave til skole Ny på en skole Forventninger til forældresamarbejdet.
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Evaluering på dagtilbuds- og skoleområdet BKF Regionsformandsmøde 23. Maj 08.
Velkommen til forældremøde
Rullende skolestart August 2010.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Tosprogede elever og integration Maren Ottar Hessner, pædagogisk konsulent Efterskoleforeningen.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen Om inklusionstilbud og – tilskud pr. februar 2014 v. Konsulent Ole Bjerring Inklusionstilbud.
Den gode overgang fra modtagelsesklasse til almindelig klasse Konference om flygtningebørn gruppeoplæg 1 mandag den 23. maj 2016 Den gode overgang fra.
Efterskolernes mini-uddannelse i undervisning i dansk som andetsprog - En introduktion til fagområdet Tirsdag d. 28. september 2010 v/ Pædagogisk konsulent.
Evaluering.
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Specialundervisningens rammer
Skolestart på Hillerød Vest Skolen
Præsentationens transcript:

Undervisning af tosprogede elever i grundskolen v/ Christian Lamhauge Rasmussen

Definition af tosprogede børn Folkeskolelovens § 4, stk. 2: ”Ved tosprogede børn forstås børn, der har et andet modersmål end dansk, og som først ved kontakt med det omgivende samfund, eventuelt gennem skolens undervisning, lærer dansk.”

Fakta om tosprogede småbørn Pr. 5.9. 2006 (enkelte kommuner har ikke indberettet) 19.725 tosprogede småbørn svarende til ca. 11 pct. af alle småbørn i alderen 3-5 år. Heraf modtager 11.072 sprogstimulering svarende til 56,1 pct. Svarer til den internationale definition af tosprogede elever – bilingual children – omfatter alle børn, som har det vilkår, at de vokser op med flere sprog uanset beherskelsen

Fakta om tosprogede elever Antallet af tosprogede elever i folkeskolen var 60.411 i skoleåret 2006/07, svarende til 10,1 pct. af alle elever. Antallet af folkeskoler med mere end 10 pct. tosprogede er 365 skoler ud af i alt 1605 skoler Antallet af folkeskoler med mere end 50 pct. tosprogede er 45 skoler

Regelsættet Folkeskolelovens § 4 a om obligatorisk sprogstimulering til tosprogede småbørn med behov fra 3 års alderen. Folkeskolelovens § 5, stk.7 og 8, om undervisning i dansk som andetsprog fra børnehaveklasse til 10. klasse, herunder henvisning af tosprogede elever med et ikke uvæsentligt behov for sprogstøtte ved optagelsen.

Bekendtgørelse nr. 31. af 20. januar 2006 Optagelse i skolen af tosprogede børn og henvisning til særlig undervisning, jævnfør bekendtgørelsens § 2 Supplerende undervisning i dansk som andetsprog, jævnfør bekendtgørelsens § 3 Basisundervisning i dansk som andetsprog, jævnfør bekendtgørelsens § 4 Henvisning af tosprogede elever til andre skoler, jævnfør bekendtgørelsens § 9

Fritagelse for et fag, jævnfør bekendtgørelsens § 8 Indhold (fortsat) Fortsat støtte til tilegnelse af dansk som andetsprog, jævnfør bekendtgørelsens § 6 Fritagelse for et fag, jævnfør bekendtgørelsens § 8 Krav til lærerkvalifikation i undervisning i dansk som andetsprog, jævnfør bekendtgørelsens § 7

Publikationen indeholder værktøjer og inspiration til kommunale beslutningstagere og praktikere om tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningen i dansk som andetsprog. Publikationen er en ny og fuldstændig gennemskrevet udgave af den tidligere udgave fra 1998. Publikationen præciserer regelsættet om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog.

Hovedpunkter i vejledningen Alle elever, også elever, som modtager dansk som andetsprog, skal nå de samme trin- og slutmål i folkeskolens fag, for eksempel dansk At henvisning til dansk som andetsprog altid skal ske efter en individuel sagkyndig vurdering Supplerende undervisning i dansk som andetsprog gives som udgangspunkt som en dimension i undervisningen i folkeskolens øvrige fag

Hovedpunkter i vejledningen Dansk som andetsprog skal tænkes sammen med de øvrige fag både når dansk som andetsprog indgår som en dimension i fagene, og når dansk som andetsprog gives uden for klassen – alle lærere er sproglærere Dansktilegnelsen og udbyttet af skolens undervisning blandt andet kan styrkes ved at nyttiggøre elevernes modersmål i undervisningen Uddybning af reglerne for henvisning af tosprogede elever til en anden skole end distriktsskolen

”Vis hvad du kan” Materiale til sprogscreening af tosprogede småbørn, skolestartere og skoleskiftere. Indeholder: Vejledning med cases, instruktionsdele, skemaer og materialer. Materialet er internetbaseret, vejledende og stilles gratis til rådighed for kommunerne. Digitalisering af skemaer er på vej. Kan findes på: http://pub.uvm.dk/2007/sprogscreening/ Igangsætning af digitalisering af skemaer, således at den sagkyndige kan skrive og gemme registreringer om barnet eller eleven er på vej, men afventer, lig mange andre opgaver, finanslovens vedtagelse.

Styrket faglighed i undervisningen af tosprogede elever Projekt ”Dette virker på vores skole” www.dettevirker.dk

Styrket faglighed i undervisningen af tosprogede elever Sproget ind i alle fag - andetsprogspædagogiske perspektiver på fagundervisningen i folkeskolen Inspirationsmaterialet fra delprojekt 2 i ”Dette virker på vores skole” udgives i trykt version i 2008

Evalueringer og undersøgelser Evaluering af sprogstimulering af tosprogede småbørn, december 2002 Evaluering af dansk som andetsprog i folkeskolen, oktober 2007 Evaluering af dansk som andetsprog i frie grundskoler, oktober 2007 PISA-københavn, december 2005 Evaluering af frit valgsloven, maj 2007 PISA Etnisk, maj 2007

Evalueringer og undersøgelser Evaluering af undervisning af tosprogede elever i folkeskolen, oktober 2007 Projekt ”Dette virker på vores skole”, oktober 2007 PISA 2006 Naturfag (tosprogede indgår), december 2007 PISA København 2007, januar 2008 Evaluering af sprogstimulering af tosprogede småbørn, forventes offentliggjort maj 2008

Regeringsgrundlag og satspulje Tværgående arbejdsgruppe for bedre integration Lige Muligheder – rådgivningsenhed for grundskoleområdet Indsamling og udbredelse af viden om undervisning af tosprogede elever i grundskolen Konkret rådgivning og støtte til skoler mhp. en styrket indsats i forhold til tosprogede elever i grundskolen

Indsamling af viden og en fortsat indsats Der er indsamlet viden om den aktuelle status og hvad der virker på området gennem f.eks. ”Dette virker”, PISA Etnisk, evalueringen af dansk som andetsprog samt PISA København. Denne viden vil blive formidlet af bl.a. rådgivningsenheden sammen med vejledning om, hvordan man kan benytte eksisterende muligheder og redskaber. Vi mangler stadig viden.

Indsamling af viden og en fortsat indsats UVM er derfor interesseret i: at hente mere viden og flere erfaringer om god praksis. at få input fra praktikere om problemer i indsatsen og behov for nye redskaber og indsatser. Regionale konferencer ”God undervisning – vellykket integration” Anbefalinger til videre indsats Vi vil gerne vide mere – giv lyd!

OECD – review om ”Migrant education Undersøgelse af viden om hvad der virker inden for undervisning af unge indvandrere og efterkommere. Undersøgelse af OECD-medlemslandes praksis med særlig fokus på fire lande, herunder DK.

OECD – review om ”Migrant education Anbefalinger til fremadrettet indsats i forhold til gruppen, både generelt for alle lande og specifikt i forhold til de fire fokuslande. Påbegyndt januar 2008. Forventes færdig efteråret 2009.