Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
At forholde sig professionelt Anne Skov
Set i forældreperspektiv
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Projektdeltagere Næstved Kommune Silkeborg Kommune
Social kapital – rig på relationer
SOCIAL KAPITAL - EN FÆLLES SAG
Prioritering.
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
Arbejdspladsudvikling
Nybyggeri og arbejdsmiljø
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Samarbejde med brugerne – konflikthåndtering og den gode relation Træf om Mening i arbejdet 2011 Julie Gredal og Ida Bering 13. Januar 2011.
At lede liv og læring Børne- og ungedirektør Jan Præstholm, Svendborg Kommune.
Vi gennemførte en række interview ifm
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
at arbejde med ledernes psykiske arbejdsmiljø?
Projektlederens rolle(r)
Leder APV v/ arbejdsmiljøkonsulent Maj-Britt Stobberup
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Hvad er forandring?.
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
Vejlederens kommunikation
SSID årskonference 2008 Gør storrummet til en succes… 23. april 2008 Ole Nielsen COWI A/S.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Hvad er det gode skolelederliv? - Et selvevalueringsforløb.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Forudsætninger for en god samtale
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
Samarbejdet mellem medarbejderne i skolen. Petersmindeskolen
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Kompetencestrategi med mening
Kontekst: - Kolding Kommunes tilbud for elever med autisme.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Inklusion og inkluderende processer
Organisering Som vi plejer…… eller????.
Sygepleje og fagidentitet
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
STATENS PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK – SAT I SPIL.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Master titel: Gill Sans 40pt (ALL CAPS) Brug under titel til: Præsentation holders navn (Gill Sans 19pt) Afdelingsnavn (Gill Sans 15pt) KØBENHAVNS KOMMUNE.
Dagens temaer –Baggrunden for personalepolitikken og servicetjekket –Regler og rammer i personalepolitikken –Den lokale proces: præsentation, forberedelse.
Sådan bruger du præsentationen af Vision 2025
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Antal besvarelser: 52.
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
Velkommen til undervisning af arbejdsmiljøgrupper
Fuglevængets værdier Mangfoldighed Rumlighed Livsglæde
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Mere MOST - mindre fravær
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Meningsskabelse som relationskompetence
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand 13-14 januar 2011 Mening i arbejdet Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand 13-14 januar 2011

Projekt Mening i ældreplejen Forsknings- og udviklingsprojekt finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden (2008-2011) Gennemføres af RUC, Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv samt Kubix… …i samarbejde med 4 arbejdspladser i 2 kommuner: 2 hjemmeplejeenheder og 2 demenscentre Består af casestudier, netværk på tværs mv

Mening og identitet er hot i 00erne Identitet er blevet et centralt spørgsmål i det (sen)moderne samfund …. Og vi lever i et arbejdssamfund – arbejdet er centralt for vores identitet Stadig forandring i arbejdet udfordrer meningen i arbejdet

Mening i arbejdet – mange betydninger Arbejdets betydning i livet? Hvad får mig til at gå på arbejde? Hvad giver mig arbejdsglæde? Hvordan stemmer arbejdet overens med mine værdier?

En lang historie fra 60erne og frem Thorsrud og Emery - det gode meningsfulde arbejde Autonomi, indflydelse Læring og udvikling Variation Social nytte Anerkendelse og respekt

Mening og motivation Forskning i hvad der giver mening for medarbejdere (Individuelt – måles via spørgeskemaer) Lister over ’extrinsic’ og ’intrinsic factors’ Intrinsic – egenskaber ved arbejdet (nytte, faglig tilfredsstillelse) Extrinsic – forhold udenfor arbejdet (fx kollegaskab og løn)

Meningsledelse som mantra Fokus på organisationen At være del af noget større, meningsfuldt: udvikling af organisationens visioner og værdier synliggørelse af den enkeltes bidrag At skabe sammenhængskraft: Udvikling af samarbejdet i organisationen

Mening i vores perspektiv Mening i arbejdet handler om at have mulighed for at udvikle en positiv identitet på arbejdet. Mening knyttes primært til arbejdet – (opgaverne og arbejdsorganisationen) Mening er noget der udvikles sammen med kollegerne Ledelse understøtter/præger meningsdannelsen

Undersøger hvad i arbejdet som giver mening – hjælpernes bidrag Vigtige spørgsmål Hvad er I gode til Hvad er I stolte over i det daglige arbejde Hvordan kan I bruge jeres faglige erfaring Hvad vil I gerne anerkendes for Hvad må der gerne være mere af Hvad vil I gerne blive bedre til, lære mere om

Hvad kommer der ud af det Forskellige mulige (nye) faglige identiteter Hjælper med overblik Den socialfaglige Den assisterende sygeplejerske Den professionelle Hvordan udvikles de? De dilemmaer som optræder peger frem mod arbejdet med mening

Metoder i arbejdet med mening Pernille Bottrup, Kubix og Annette Kamp, RUC BAR Sosu-træf d. 13.- 14. januar 2011

Metode’paletten’ Historie-værksted Arb.plads-projekter Opdagelses-rejse Netværk ’Dilemma-cases’ Casearbejde

Nedslag 1: Historieværksted Synliggøre hvad man har været en del af – sætte ord på forandringer Skabe en form for overblik i en foranderlig hverdag Skabe fortællinger om praksis – (ikke nødvendigvis ens eller sammenhængende)

Historieværksted (fortsat) Spørgsmål: Vigtige begivenheder i plejen? Vigtige begivenheder for os i dagligdagen? Vigtige personer? Diskussion: Perioder i historien; inddeling og navngivelse Styrke mening fremad: Hvad er vi gode til og vil have mere af? Hvad kan styrke vores faglige stolthed?

Nedslag 2: ’Dilemmacases’ Tematiserer et område, en situation hvor mening udfordres - eksempelvis Prioritering – fx mellem aktivitet og bad Adgang til opgaver – andre faggrupper kan bremse Hensyn til borger vs hensyn til sig selv Definition af plejebehov – visitation lytter ikke nok Udarbejdet med afsæt i caseanalyser mv

’Dilemmacases’ – et eksempel Tema: Dokumentation Dele af dokumentation er meningsfuld – styrker faglighed … men det er svært at finde tid og ro En tidsrøver - usikkerhed på hvordan dokumentation anvendes, hvad der er relevant og hvad der er ’godt nok’ Kan skabe uenighed i medarbejdergruppen Spørgsmål Hvad er på spil i casen – hvad er det personen slås med? Kan I genkende de situationer der er beskrevet? Hvordan oplever I dem hos jer? Hvordan forsøger I at håndtere sådanne situationer hos jer? Kunne det være anderledes? Hvilke små forsøg eller tiltag kunne I sætte i værk for at blive bedre til at håndtere disse situationer?

’Dilemmacases’ (fortsat) Diskussioner – fx: Hvad gør de andre? Hvordan prioriterer de? Er min dokumentation tilstrækkelig? - anerkendelse Individuelle eller kollektive løsninger? Hvordan få mere plads til det vi finder meningsfuldt omkring dokumentation?

Gruppediskussion I har formentlig forskellige positioner på jeres arbejdsplads – som TR, leder, AR/SR, konsulent e.l. Hvordan kan I, fra jeres position, bidrage til at bringe spørgsmål om mening op på jeres arbejdsplads? – og i hvilke sammenhænge? Hvilke tematikker og diskussioner vil I særligt gerne rejse? Hvilke metoder (de beskrevne eller andre) kan evt hjælpe jer?