Chris Argyris f. 1923.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

Danehofskolens værdigrundlag
Anden nordiske konference om mentalisering København d
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Motivation Motivationsspørgsmålet er det mest grundlæggende spørgsmål i arbejdet med mennesker. Hvad skal vi forstå ved motivation? Tre hovedtyper indenfor.
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Evaluering og effektmåling i aktiveringsindsatsen
En grundlæggende introduktion
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Hvordan kommer vi videre? - Et oplæg om at navigere i forandringer
John.M.Nielsen Metode & Co.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Program for dagen  Så´n lidt hygge med kaffe og de runde  Hvorfor GRUS?  Spilleregler for dagen  Lederens visioner og mål for afdelingen  Kan vi lære.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Af overfysioterapeut Dorrit Pind, Skejby Sygehus
Lærerprofessionen.
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Kvalitative data/ Empiri
Erhvervscase Erhvervscasen kan f.eks. indeholde:
Danske fysioterapeuters og ergoterapeutforeningens Lederkonference
Kommunikation.
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Ledelse i fremtiden Konstruktionisme Relationelt lederskab
Sociologi – Individ og samfund
James G. March & Johan P. Olsen: Organizational Learning and the Ambiguity of the Past                    James G. March Johan P. Olsen.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Helhedssyn i et postmoderne samfund
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET HVORDAN UDVIKLER MAN LÆRERPROFESSIONALITET? PER FIBÆK LAURSEN.
Ledelsesperspektiver
Empowerment og sundhed
Hvad er forandring?.
Problemer eller udfordringer.
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Læring i et vejledningsperspektiv
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
- det kan læres.. Inspiration The New Toughness Training For Sports (PLUME, Penguin Group, 1995, ISBN ) Af James E. Loehr, sportspsykolog.
Niveauer for læring i organisationen
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
- et udviklings- og dialogværktøj
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Personligheden og selvet
Træner- og ledersamling i Skive/Resen Badmintonklub Børn af år 2000 Hvad er børnenes forudsætninger for at indgå i badmintonsporten?
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
Den lærende organisation
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
.. efter organisatorisk læring? Magne Kolstad Ph.d.-Stipendiat.
Vædderen Af Cecil bødker.
Program for dagen Så´n lidt hygge med kaffe og de runde Hvorfor GRUS?
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
KVIST projektet og dets udfordringer Lisbeth N. Hansen, seminarielektor, Kolding pædagogseminarium Susanne Minds, kursusleder, sosu-stv.
Socialisering Kapitel 5.
Organisation & Kultur SOL3 september 2015 Elsebet Gjetting Cand.comm., konsulent.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 1.
Mentalisering Recovery Christian Bæk, cand.psych. Blå Kors Medarbejderkonference.
Uddannelse i sygefraværshåndtering
SUF - gevinstrealisering
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
torsdag den 11. april 2019 Basen
Nye muligheder og potentialer
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Chris Argyris f. 1923

Chris……uddannet i en samtid hvor…… - efter 2. verdenskrig, fokus på human relations for at kunne: - reducere konflikter - fremme samarbejdet - øge produktiviteten

Vi dvæler fortsat ved baggrundshistorien…… - fokus på, at gruppedynamikker og holdninger kunne forandres. - særligt de psykologiske aspekter blev de fremtrædende - ….opdagede at der skulle dybereliggende psykologiske analyser og metoder til, for at kunne skabe forandring Vi skulle heeelt ind i sindet……..

…..og nu til Chris…… - uddannet psykolog i 1951 - lavede sit grundlæggende arbejde, på samme tid som eks Abraham Maslow, og havde mange af de samme grundlæggende udgangspunkter i sit arbejde. eks mennesket har brug for kontakt og nærhed personlig udvikling og selvrealisering forankret i humanistisk – kognitiv psykologi, med vægt på menneskets evne til at reflektere over tanker og følelser – forventninger og erfaringer

Maslows behovspyramide

Chris var sur fordi………. Mennesket havde ikke mulighed for at udvikle sig i de bureaukratiske organisationer, hvor rollerne var stærkt specialiserede. ”folk ville ikke forandre sig” så……. ” modstand mod forandring” blev Argyris´s nøgleord

Så hvad er det Chris bidrager med… - tæt samarbejde med Donald Schøn – Grand old men indenfor ”den lærende organisation” -handlingsteoretisk tilgang – ser sig selv som brobyggere mellem den forandringsorienteret tilgang, og den forskningsorienterede akademiske tilgang. Har en form for normativ tilgang til deres arbejde, da de arbejder med at skabe bedre forudsætninger for læring og bedre arbejdsvilkår for medarbejderne Har fokus på den enkelte organisation og samspillet mellem individer og grupper – dermed ikke vægt på samfundet og dets forankring

Organisatorisk forståelse - eklektisk tilgang – mange tilgange, men den afgørende rolle for at forstå en organisation, er samspillet mellem individ og gruppe. - organisationen er mere end summen af individerne. - systemteoretisk tilgang, da en organisation er et selvregulerende system som kun kan forandres og påvirkes indefra……dog med vægt på det interpersonelle niveau. Har en rationel og funktionalistisk tilgang….tror ikke på, at det der sker i en organisation er tilfældigheder (skraldespandsmodellen)

Læringsforståelse - inspireret af systemteorien og den kognitive psykologi - individuel læring er en nødvendighed, men ikke nok til at org. Læring kan foregå - resultatet af læreprocessen skal indlejres i individuelle forståelser af organisationen, før man kan kalde det org. læring

Det der med det kognitive……. Kognitive system består af : Kerne: Grundlæggende holdninger og værdier elementer der knytter sig til vores selvforståelse Svære at påvirke

Noget mere af det kognitive……… Perifer kerne færdighedspræget viden justeringer påvirker os ikke som mennesker Hvorfor siger jeg det……..?

Et par af de frække…… Single – double loop teorien espoused theory – theory in use

Single double loop teorien

Et par kommentar til single – double teorien…. En organisation har brug for begge læringsformer. Sidestillet med Batesons læringsteori, kan vi ikke mentalt ”holde til” at være i et konstant lærings og forandringsmæssig tilstand Single loop læringen er en god og nødvendig tilstand….I STABILE OMGIVELSER….. Men problemet er, at vi lever i et turbulent samfund, hvorfor double loop læringen bør spille en stor rolle i organisationerne – vi bør med andre ord, sætte spørgsmålstegn ved rutiner og metoder

Espoused theory and theory in use - med udgangspunktet i sin kognitive tilgang, udfordres særligt ledere på deres dybereliggende holdninger bag facaden. Spændingsforskel mellem idealer og realiteter …..eller med andre ord; hvad personen hylder på overfladen og hvad de dybereliggende værdier består af…. Teorien ”Espoused theory and theory in use”

Teaching Smart People How To Learn - ”Smart People” – har ofte et defensivt tankesæt i forhold til læring. Vil gerne lære og forandre, men de har aldrig lært at lære – dvs. har som oftest aldrig mødt modstand, og dermed aldrig reflekteret over egen handling og adfærd. (double – loop læring)

Hvordan undgår vi at lære ….. Forklaringen findes i det kognitive, via vores handleteorier – ”masterprogram” disse er ubevidste men paradokse, da der sjældent er sammenhæng mellem det program vi tror vi bruger, og det vi rent faktisk bruger (espoused theory and Theory in use) - forsvarsmekanismer sørger for, at vi bruger de programmer vi er bedst til

…og hvordan lærer vi det igen? Ændring af masterprogrammet forandring skal starte på toppen – således lederne der begynde at granske i egne brugsteorier. Defensive ledere vil altid afvise enhver produktiv tanke fra bunden.