Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give."— Præsentationens transcript:

1 Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give konkrete bud på hvordan disse kan fremmes og styrkes.

2 At fokusere på et enkelt aspekt af de samlede kompetencer er et kunstigt greb. Jeg vil således indledningsvist gøre det klart at læringssynet er forankret i en forståelse af læring, som et komplekst samspil af alle de ekspliciterede dimensioner. Forsøger man at justere på et af parametrene, påvirkes hele modellen. Læring er således påvirkelige overfor mange faktorer, interne i organisationen, som eksterne i det omgivende samfund.(Figur gengivet fra Skolelivets socialpsykologi, Nissen, Morten)

3 På sporet af kompetencebegrebet
Fra pensum til faglige mål Frihed til at gå på opdagelse i psykologiens mangfoldige verden. Din og dine kursisters/elevers fantasi sætter grænsen – alle sammenhænge, hvor mennesker indgår kan inddrages – hele tiden i relation til de faglige mål og kernestofområderne. Fra udvikling af faglige kvalifikationer til udvikling af faglige kompetencer Det vil sige en overskridelse af selve læringssituationen, hvor det lærte kan bringes i anvendelse ud over den situation, som det optræder i.

4 ”Kompetencebegrebet henviser til, at en person er kvalificeret i en bredere betydning. Det drejer sig ikke kun om, at personen behersker et fagligt område, men også om, at personen kan anvende denne faglige viden – og mere end det: anvende den i forhold til de krav, der ligger i en situation, der måske oven i købet er usikker og uforudsigelig. Dermed indgår også i en kompetence personens vurderinger og holdninger – og evne til at trække på en betydelig del af sine mere personlige forudsætninger”(Schultz Jørgensen 1999, side 32, in Illeris)

5 På sporet af kompetencebegrebet
”Handlingsorienteringen står(..)som noget helt centralt i forbindelse med kompetencebegrebet”.(Illeris, side 33) = dannelse i aktion(Ibid., side 75)

6 ”Faglige kompetencer udvikles ved at beskæftige sig med fagligt stof og faglig viden i relevante situationer og aktiviteter samt ved handlen på baggrund heraf” og videre: ”En(psykologi)faglig kompetence er en vidensbaseret parathed til at handle hensigtsmæssigt i situationer som rummer en bestemt slags(psykolog)faglige udfordringer” (Min indsætning af fag)(Busch m.fl. In Illeris, 2011, side 72)

7 ”Det, man lærer med et stærkt engagement, er mere nuanceret, huskes bedre, og man kommer i tanker om det i flere forskellige typer af situationer”(Illeris, 2011, side 83) Engagement – praksis – refleksion Engagement – problem - refleksion

8 Yalom, Frankl, Antonovsky
Et praksis-eksempel… Fra psykologi c niveau, en sygeplejepakke på HF. Et forløb der udsprang af en nysgerrighed omkring hvordan man forstår det sygdomsramte menneske som Sygeplejerske. Jeg havde på forhånd tænkt mig at vi skulle dække kernestof omkring identitetsdannelse. En fælles brainstorm på temaet, bragte kommunikation og kulturmøder med: Det syge menneske Tema: kommunikation Yalom, Frankl, Antonovsky vs. psykoanalysen Eksistentialismen Kulturmøder

9 Praksiseksempel Praksiseksempel fra psykologi B niveau

10 At gribe fat i egne(lærer)og kursister/elevers interesser og åbne dem med udgangspunkt i faglige mål og kernefaglighed. I højere grad akkumulere undervisningsmateriale i redskabsform, således at refleksionen altid forbliver åben. Dette gør genbrug af materiale mulig, med mulighed for at udskifte blokke, alt efter interesse. Hvis refleksionen ligger fast i form af faste svar, udvikles netop kvalifikationer og ikke kompetencer!!

11 Videnskabsteori, som metodisk rettesnor og overbliksskaber
Videnskabsteori, som metodisk rettesnor og overbliksskaber. Skal udvikles løbende sammen med kursister/elever. Eksempel fra C niveau:

12 Idéer til videre udvikling:
Lave & Wenger: Legitim perifer deltagelse At skabe et rum med en særlig legitimitet ved fokus på det fælles tredje – det psykologfaglige At udvikle kompetencer gennem deltagelse, at gøre! Fokus på kursister/elevers håb om udvikling. at udvikle videre på dette håb gennem forskellige overskridende arrangementer.

13 Illeris’ kompetenceblomst


Download ppt "Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google