Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hjalleseskolen – Fremtidens 7. klasser
Advertisements

Danehofskolens værdigrundlag
Svend Gønge-skolens værdier...
fra klasseværelse til cyberspace
Set i forældreperspektiv
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Energi- & Vandværkstedet
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Undervisningsplanlægning
Lærerprofessionen.
Anvendelsesorienteret undervisning
Det udvidede klasserum
Innovative ledelsesrum. Hovedpunkter Erik: • Vores daglig praksis – tanker og omtanker • Innovative ledelsesrum som de ugjorte valg Christian: • Praksis.
Målet med projekt Entreprenørskab på kryds & tværs er:
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
NOEA/Aalborg Universitet
Den gode medarbejder Hvad er en god medarbejder?
Gruppen der har arbejdet med transfer på SSA-uddannelsen
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Fagdidaktisk kursus i religion
Deltagerstyret undervisning
Innovationsdidaktik Model for bæredygtigt læringsmiljø
Perspektiver for Nordisk Postgraduate Master i Arkitektonisk Kulturarv v/Professor Gert Bech-Nielsen, AAA.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Forandring og læring i organisationen
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
1 Procesoperatøruddannelsen INNOVATION – Hvad er det ? OECD definerer innovation som implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret.
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Oplæg til koordinerings- gruppen Transfer
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
Innovation i AT/SO.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Det udvidet læringsrum En tentitativ beskrivelse af situeret læring i IDEATION som praxisfællesskab Martin Hesseldahl PBA Design & Business IDEATION 13.
Velkommen til Ny Nordisk Skole akademidag 2015 #nynordiskskole.
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Innovation Fredericia Gymnasium. De to spor:  Innovation i AT frem mod årsprøve i maj  Muligheder for innovation i studieretninger og afdækning.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Voksne i videregående opplæring – tilrettelegging,
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Indsæt hjælpelinjer til placering af objekter 1. Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis tegne- hjælpelinjer på.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
KIE-modellen Innovation i fagene CreateAndLearn, mobil: 5121
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
hf – med fokus på sundhed, velfærd og innovation (VUF og UCD)
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Webinar om evaluering af elevudbytte
Det handler om eleverne
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Talentudvikling SOSU elever.
Tag snakken – bryd vanerne
Fra komfortzone til læringszone
Ændring i praktikmål 6 for SSH
Innovation i Naturfaglige fag
Innovation i Naturfaglige fag
Præsentationens transcript:

Fuld fart frem… anderledes måde..

Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services i den høje ende af prisskalaen Politisk målsætning. Danmark skal være et førende viden- og iværksættersamfund Dansk Industri ønsker flere kritiske, kreative og originale medarbejdere Hver innovativ eller død

UDFORDRE VANETÆNKNINGEN Innovation er at BRYDE MØNSTRE UDFORDRE VANETÆNKNINGEN

Kan man lære at være innovativ? JA Hvis man kan lære, kan man også være kreativ

Ikke – Viden er innovationens dynamo og selve kernen i den innovative tankegang Altså dette: Den viden vi godt ved vi ikke har Den viden vi ikke ved at vi ikke har Den viden som vi ikke har den fjerneste anelse om, at man kunne have Det er i området omkring Ikke – Viden at det nye opstår. Det er her vi går på opdagelse og bliver ved med at stille spørgsmål.

Innovation i CNC betyder: Både produkter og processer kan være innovative. Innovation har mange anvendelsesområder. Alle former for innovation har til formål at optimere, forandre og skabe værdi. Innovation er processen fra idé til skabelse af konkrete muligheder under disse forudsætninger: Produktet eller processen er nyt for eleven Frembringelsen er et resultat af en systematisk læringsaktivitet, hvor der er brugt innovationsværktøjer Der indgår systematisk arbejde (ikke et ultimativt krav, men i praksis vil det altid være tilfældet).

Innovativt produkt og proces I undervisnings sammenhæng kan der fx være tale om, at eleverne udvikler nye, sjove, fantasifulde produkter inden for et kernefagligt område. Produktet kan opstå som følge af innovative arbejdsformer (proces) f. eks. tværfaglige (mellem fagområder) forløb.

At optimere I CNC-uddannelses sammenhæng betyder dette, at eleverne skal have et helhedssyn på den branche, hvori deres innovative produkt skal udvikles. Eleven skal således både have kendskab til branchen og understøttes i et kreativt syn på nye udviklingsmuligheder i branchen

Værdi I denne sammenhæng betyder dette, at eleven skal vide, hvad der er værdifuldt i sin egen branche. Det kan f.eks. være overskud i en virksomhed eller kundetilfredshed i en institution. Ofte er der mange succeskriterier. Pris, tid, oplevelse for kunden, virksomhedens renommé, tryghed mm. At tage hensyn til så mange parametre som muligt er væsentligt. Det kalder på et helhedssyn.

Forandring I denne sammenhæng betyder dette, at eleverne udsættes for en læringstilgang, der understøtter, at eleverne provokeres i deres vanetænkning og hele tiden udfordres til at bruge deres viden indenfor kerneområdet i nye sammenhænge. Dette stiller særlige krav til underviseren.

Pædagogisk praksis Der må udvikles en innovativ pædagogisk praksis, dvs. en pædagogisk praksis, der kan fremme innovative/iværksætterkompetencer hos eleverne, såvel de stærke som de mindre stærke elever

Hvad er en innovativ arbejdsstyrke? helhedsforståelse, forretningsforståelse, løsningsorientering, tilegnelse og anvendelse af ny viden, omstillingsparathed og fleksibilitet, kommunikation, selvstændighed og initiativrighed. Bemærkningerne til lovforslaget Bemærkningerne til lovforslaget – øget efterspørgsel efter kompetencer som.. Disse kompetencer er nævnt i bemærkningerne til lovforslaget

Innovationskompetence CNC - uddannelsen Inden for rammerne af viden, færdigheder og holdninger i forskellige kontekster, det være sig: I arbejdssituationer på praktikpladsen, på skole, i samarbejdsrelationer, med mere skal vi udvikle en fælles forståelse for, hvilke tiltag der kan fremme elevernes kompetence inden for innovation og entreprenørskab.

Innovationskompetence fortsat… Tiltag der er med til at fremme kompetencerne At eleverne arbejde tværfagligt– forståelse for andres fagområder. At eleverne i undervisningsforløb inden for et kernefagligt område handler og agerer frit og åbent i forhold til at overføre, anvende og kombinere viden og praksisformer på tværs af opgaver, fag og fagmiljøer (bl.a. praktik) At eleverne har mulighed for, når de skal løse problemstillinger inden for et kernefagligt område, at handle og agere med nysgerrighed, opfindsomhed og fantasifuldhed At de forskellige situationer som eleverne indgår i under deres uddannelse giver dem mulighed for at handle og agere med beslutsomhed og ansvarlighed

Innovationskompetence det sidste… At eleverne indgår i situationer, hvor de får mulighed for kunne analysere og reflektere over behovet for faglige diskussioner med det sigte at få sædvanlig praksis (vane) ændret til en ny og bedre praksis. At eleverne under hele deres uddannelse såvel på skolen som i virksomheden kan omsætte deres viden og færdigheder, således, at det fremmer afbalanceret selvstændighed. At eleverne kan komme til udtryk ved løsningen af problemstillinger inden for det kernefaglige område ved at udvise, dels fornemmelse for givne felter med deres autoriteter og kvalitetskriterier, dels med tilstrækkelig personlig og faglig selvstændighed og selvtillid at kunne og turde sætte sig ud over disse autoriteter og kvalitetskriterier.

Pædagogisk praksis Generelle træk Arbejdet med at fremme innovation og iværksætteri i erhvervsuddannelserne vil kræve en ændret pædagogisk praksis, hvor der vil være fokus på lærerrolle, arbejdsformer, tværfaglighed på tværs af fag, brancher og skoleformer og større inddragelse af virksomheder i undervisningsforløbene.

Pædagogisk praksis En pædagogisk praksis der stiller en række krav til lærerne, der skal: Have faglig indsigt i sit fag Have viden om innovation som fag og proces Viden om iværksætteri/entreprenørskab Have stor pædagogisk indsigt og kompetence Være en kompetent generalist med et helhedssyn Vise åbenhed overfor ideer fra eleverne Stille rammer op, der fremmer elevernes afbalancerede selvstændighed

KIE-modellen KIE-modellen er delt ind I tre håndterbare læringsrum. Det kreative læringsrum Det innovative læringsrum Det entreprenante læringsrum

KIE-modellen Idéer skabes Idé realiseres og spredes Idé videreudvikles til færdigt produkt. Værditilskrivning

Kreativitet og innovation – en kort definition Kreativitet: evnen til at bryde vanetænkning og skabe nye idéer Innovation: målrettet proces fra kim til færdig løsning, der skaber værdi for andre Entreprenørskab - idéomsætning: produktet får betydning for flere end de involverede Kreativitet er en forudsætning for innovation og entreprenørskab Grundlag: viden

CeateAndLearn, irmelin@sol.dk Divergent tænkning: 3-5 år: 98% 8-10: 32 % 13-15: 10% 25+: 2% (Buhl, Kreativitet – Danmarks vigtigste råstof?) CeateAndLearn, irmelin@sol.dk