ADHD – en kommunalpolitiske udfordring

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

Af Anne Worning. Direktør i ADHD-foreningen i Danmark.
EN SAMTALE OM VOLD I NÆRE RELATIONER
Inddrag nu Kick-off møde
Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
17½ års samarbejde i Aarhus
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Konklusion på Workshop om sindslidende
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Børnerådet Danske børns trivsel Lisbeth Zornig Andersen
Initiativer i forlængelse af kommissionen vedr. ungdomskriminalitet Januar 2011.
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Handicap & Psykiatri.
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Socialt udsattes adgang til sundhedsydelser Samarbejdskonference 2013 Faglig konsulent Nina Brünés.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Skitsering af en engelsk samarbejdsmodel Ved Morten Kurth
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Følge- Op.
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
Nyborg kommune Brugerundersøgelse på Skoleområdet 2014 DANEHOFSKOLEN
Samarbejde i de lokale samordningsudvalg Erfaringsudveksling 2010.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Bekymringsmærker og kontaktvejleder.
Forskningschef Niels Ploug, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Socialpolitisk årsmøde 2007 Lige muligheder for udsatte børn og unge.
”Vejen frem” - projekt for borgere 18 – 30 år med psykiske lidelser Oplæg til Psykiatriens Samordningsudvalg Den 16. juni 2010.
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Skolesundhedsprofiler i Odense Kommune
Uddannelsesparathed og vejen til de 95 pct. UU Københavns Kommune 29. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Systematisk risikovurdering
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
Tema 4 Overgange i barnets liv
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Indsatser med relation til rusmiddelområdet
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Paradigme 2.0.
DEN UNGE SOCIALT DYSFUNKTIONELLE PATIENT. LÆGEDAGE 2014
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Muligheder og rettigheder
UU’s strategiske rolle UU Lederforeningens årsmøde 22. januar Klaus Majgaard.
Specialisering 271 UMD.
Differentieret Indsats Conny Kuhlman Jordemoder,
Uddannelse som livschance og som krav Second Chance netværket 1. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
22. September 2010, Kommunernes Landsforening 5 udfordringer – 5 løsninger.
ORGANISERING OG LEDELSE AF MISBRUGSBEHANDLING TIL UNGE UNDER 18 ÅR Socialstyrelsens Konference om Unge og Rusmidler 27. april 2015 Oplæg v. Åse Kjøller,
Akutplejefamilier i Københavns Kommune v. konsulent Lene Christiansen
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
Mental sundhed et anliggende for folkesundheden? Sigurd Lauridsen Ph.d. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Projektleder DEA.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
1. budgetopfølgning 2015 for det specialiserede socialområde for voksne.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
SSP Årsmøde 9. november 2016 Skoleforsømmere.
Kommunernes økonomistyring
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
25. december 2018 Nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på bosteder for hjemløse ”Først og fremmest handler.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Præsentationens transcript:

ADHD – en kommunalpolitiske udfordring Nordisk konference om ADHD 1. December 2010

Udgiftsudviklingen Handicap Familie-området Randers Kommune - 2

Danmark har oplevet en voldsom vækst Randers Kommune - 3

Mere end 11-dobling af personer i medicinsk behandling for ADHD Randers Kommune - 4

ADHD – en stor udfordring Den økonomiske virkelighed i kommunerne nødvendiggør en tværfaglig tilgang til kognitivt betingede diagnoser som ADHD Fokus på forebyggende og opsøgende initiativer, der sikrer gennemførelse af ungdoms- uddannelse og maksimerer chancen for at borgere med ADHD opnår selvforsørgelse Randers Kommune - 5

ADHD ift. traditionelle fysiske og psykiske handicap? ADHD-diagnosen omfatter: Medicinske aspekter (herunder komorbiditet) Psyko-sociale aspekter Familiemæssige aspekter Læringsmæssige aspekter Misbrugsmæssige aspekter O.A. Randers Kommune - 6

Kompleksitet mellem ADHD og andre problemer – eks ADHD-projektet Randers Af 84 diagnosticerede, ledige borgere, oplyser 40% at der var alkohol- og/eller stofmisbrug i barndomshjemmet 39% at de voksede op i skilsmissefamilier 36% at de var udsat for vold under opvæksten 20% at de på et tidspunkt var anbragt udenfor hjemmet Randers Kommune - 7

Hvor tidligt kan man sætte ind? Daginstitutionen: Observation af ADHD-lignende symptomer Fokus på, om ADHD-lignende adfærd kan have afsæt i omsorgssvigt og tilknytningsforstyrrelser; forældrenes tilgang til barnet Fokus på psyko-pædogogiske tiltag/ social færdighedstræning Grundskolen: Fokus på kognitive og assertive egenskaber Fokus på psyko-sociale tiltag/ social færdighedstræning Særligt fokus på ADD-børnene (de ikke-hyperaktivt reagerende) Randers Kommune - 8

Anbefalinger På kort sigt: At daginstitutioner og grundskolen sætter fokus på at spotte ADHD og selv foretager screeninger med alderssvarende testmateriale At der tidligt etableres en dialog mellem den pædagogiske og psykiatriske indsats På lidt længere sigt: At den forskningsmæssige og metodemæssige indsats øges på tværs af sektorerne Randers Kommune - 9

Når vi er kommet for sent ind… Ungdomsuddannelserne: ”Sidste udkald” Målsætning at ADHD-diagnosen være foretaget senest i folkeskolen Konsekvens hvis ikke – erfaringstal fra Randers-projektet: Af 84 diagnosticerede, ledige borgere med en gennemsnitsalder på 32 år, har 77 % ingen ungdomsuddannelse 58 % sprunget fra én eller flere ungdomsuddannelser 52% et aktuelt eller tidligere hash-misbrug 36% et aktuelt eller tidligere amfetamin-misbrug 21% et aktuelt eller tidligere kokain-misbrug 6% et aktuelt eller tidligere alkohol-misbrug Randers Kommune - 10

Anbefalinger At vejledningssystemet skal have en central koordinationsrolle ved overlevering af den unge fra grundskole til ungdomsuddannelse At den unges sociale og behandlingsmæssige historik er kortlagt og overleveres detaljeret ved start af ungdomsuddannelse At vejledningssystemet bygger bro og sikrer den nødvendige kontinuitet i indsatsen fra grundskole til ungdomsuddannelse Helhedsorienteret kobling mellem folkeskolen, psykiatrien, øvrige kommunale indsats og ungdomsuddannelsen Randers Kommune - 11

Har velfærdsinstitutionerne tilstrækkelig viden, værktøjer og tilbud? Umiddelbart har vi har rammerne og de grundlæggende pædagogiske kompetencer Vi mangler fokus på ADHD Vi mangler viden Randers Kommune - 12

Hvad kan der gøres? ADHD kræver mere helhedsorientering end vore systemer normalt er gearet til I den faglige specialiserings navn glemmer vi helheden – og så falder ADHD-børnene igennem systemet! Vi skal indrette velfærdsinstitutionerne til at håndtere ADHD Psyko-sociale tilbud kan etableres indenfor nuværende rammer Fortsat fokus på vurdering af funktionsevne frem for diagnose Vi har pædagogerne, men bruger vi dem rigtigt? Randers Kommune - 13

Helhed og sammenhæng i indsatsen Indarbejde opsporingsredskaber i de enkelte velfærdsinstitutioner (Spot&Screen) Indarbejde tværfaglige procedurer, så indsatsen i skole- og familieforvaltningen harmonerer med UU´s og socialforvaltningens hjælp Opprioritere den tidlige og forebyggende indsats m.h.p. at undgå uddannelsesfrafald Husk at ikke alle problemer skyldes ADHD Randers Kommune - 14

Pas på den politiske debat Mange etiske problemer ”Hvordan slipper vi af med de andre?” Randers Kommune - 15