Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Ryk evt. underoverskrift en linje ned (tryk enter), hvis titel er på to linjer. Titel kan stå i to linjer. Du kan vælge en anden forside: tryk ‘nyt dias’
Advertisements

DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Den gode proces for medarbejderne ved virksomhedsoverdragelse
Tilskudsordninger til finansiering af fosforvådområder Informationsmøder for kommuner 2012 Kristina Larsen NaturErhvervstyrelsen, Tønder.
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
DFM Konferencen – ”OPP i virkeligheden”
København den 17. november 2010 Dias 1 DFFU Rammeaftaler, indkøbscentraler og kvalifikationsordninger – kan konkurrencen sættes ud af kraft? Sune Troels.
Statsstøtte og udbudsreglerne
Erstatning og tilbudsgivers dilemma når udbudsgrundlaget er fejlbehæftet eller uklart Peter Dann Jørgensen.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Vedligeholdelse af private vandløb under veje
Erfaringer med håndhævelsen af EU’s udbudsregler
Mindreåriges patientrettigheder
Projektgranskning Vibeke Kragh, VIA University College februar 2014.
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde 20. januar 2011
Medlemsmøde i Dansk Forening for Udbudsret Torsdag den 15. marts 2012
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
Overdragelse af støtterettigheder
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
Love og regler fra A..Z Geoforum workshop om adresser 25. marts 2010.
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
KLs legepladskonference 2011 Byggelovgivningens bestemmelser
Nyheder i udbudsretten med hovedvægten på sager om byggerier H.P. Rosenmeier.
UDBUD.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Fordeling af overdragelsessum •Fordeling af den samlede kontantomregnede salgssum skal foretages.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.
Accessoriske kontrakter
Anders Birkelund Nielsen, specialistadvokat
Unionsborgerskabet og retten til fri bevægelighed for personer
1 Omvalg – Skattedepartementets kommentar til forlig !
Poul Søgaard, højesteretsdommer, formand for Arbejdsretten
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Dansk Forening for Konkurrenceret den 31. oktober 2006 Gentagelsesvirkning og fuldbyrdelse af afgørelser i EU v/Kirsten Levinsen Konkurrencestyrelsen.
Oplæg til generalforsamling i Sdr. Nyrup grundejerforening Juridisk responsum Skrevet af advokat Gitte Espensen Hangshøj.
Status på implementering af EU lovgivning for søer i Østeuropa v. Chefkonsulent Per Knudsen LRØ 8. Januar 2010.
Kommunale Parkeringsfonde
30 oktober Kursus i miljøvurdering Screening af projekter - baseret på forudsætninger Ulf Kjellerup, COWI.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Oplæg ved: Ole Jacobsen
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Handel med korn mellem landmænd
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Sommerhuse – højde - byggeret. BR - Byggeret Svar til ansøger.
LÆGDOMMERE I BOLIGRETTEN JAKOB JUUL-SANDBERG, LEKTOR, PH.D. Lægdommerkonference 12. juni 2014/JJS 1.
13. december 2006, side 1 Bygningsinspektørmøde i Lejre 3. marts 2010 Gennemgang af Naturklagenævnsafgørelser 1.Håndhævelse af en privatretlig.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Seneste praksis fra EU-domstolen med særlig vægt på håndhævelsen af EU’s udbudsregler Steen Treumer Professor,
DABYFO kredsmøde i Odsherred 2. september 2015 Dispensation fra kravet til parkering i henhold til byggeloven Jens Bendix, Slagelse Kommune.
ATV-møde den 25. november 2009 Advokat Mads Kobberø.
ANDRE AKTØRER v. Birger Stein Christensen. 2 Andre aktører - Dagsorden Sygedagpenge Udsendte principafgørelser om ugyldighed/gyldighed Arbejdsmarkedsstyrelsens.
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Hvad lærte vi sidst? At art. 49 omfatter
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Om udvalgets arbejde Dansk Forening for Markedsføringsret
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
(s. 1) Præcise udbud giver bedre tilbud og færre konflikter
Vintertjeneste på fortove
Center natur, miljø og trafik
Minivådområder En frivillig kollektiv indsats Landbrugsseminar 2018
Advokat Rasmus Holm Hansen
Forslag til udgiftsfordeling til kystsikring
Tilslutningspligt via lokalplan eller projektforslag
Introduktion til love og krav på bygningsområdet
Bilag 6b Flytteprojekt – Overblik
Udbud – den juridiske ramme
Udbudslovens gråzoner i affaldssektoren Temadag om udbudsloven, 30
Præsentationens transcript:

Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder Dansk Forening for Udbudsret, torsdag den 15. marts 2012 Jesper Kaltoft, advokat/partner, jek@bechbruun.com

Scenen ”Skræddersyet lejemål /byggeri” et lejemål / byggeri, der forinden udleje / salg til en offentlig myndighed indrettes (istandsættes) / opføres af en privat aktør efter nærmere instruktioner fra den pågældende offentlige myndighed. Udbudspligt, i hvert fald hvis lejemål / byggeri opføres udelukkende til en offentlig myndighed, der bestemmer detaljeret indretning, binder sig i lang periode, og hvor UBD-tærskelværdien er overskredet Ved blandet lejemål /byggeri, hvor den offentlige myndighed skal råde over en ikke ubetydelig del, bestemmer detaljeret indretning, binder sig i lang periode, og hvor UBD-tærskelværdien er overskredet for (formentlig) den offentlige del

Udfordringen Den private aktør (og ikke den offentlige myndighed) er bygningsejer og/eller developer Vanskeligt for den offentlige myndighed selv at iværksætte udbud den offentlige myndighed er ikke ejer af ejendommen og er ikke direkte kontraktpart i forhold til entreprenører ved et skræddersyet lejemål, der alene vedrører en del af en ejendom (med flere lejemål), kan det være svært at udskille den offentlige myndigheds lejemål fra den samlede entreprise.

Problemstillingen Køb af grund mhp. efterfølgende udbud af lejekontrakt Grundejers salg af grund til vinderen af udbudt lejekontrakt Alternativ: Kan den private aktør befuldmægtiges til at afløfte den offentlige myndigheds udbudspligt?

Praksis EU-Domstolens dom af 12. juli 2001, sag C-399/98, Ordine degli Architetti m.fl. mod Comune di Milano m.fl. Udførelse af infra- og servicestrukturarbejder, herunder opførelse af en teaterbygning, som skulle overdrages til den offentlige myndighed efter opførelse. ”Dette betyder ikke, at det, for at direktivet overholdes i tilfælde af udførelse af et infra- og servicestrukturarbejde, nødvendigvis er kommunalforvaltningen selv, der skal anvende de i dette direktiv fastsatte fremgangsmåder med hensyn til indgåelse. Direktivets effektive virkning tilgodeses fuldt ud ligeså godt, hvis den nationale lovgivning gør det muligt for kommunalforvaltningen at forpligte den grundejer, der er indehaver af tilladelsen, til, ved de aftaler den indgår med grundejeren, at udføre de aftalte ydelser under anvendelse af de i direktivet fastsatte fremgangs-måder, hvilket sker for at opfylde de forpligtelser, der påhviler kommunalforvaltningen i henhold til direktivet”.

Praksis KLFU’s kendelse af 29. januar 2002, Økonomi– og Erhvervsministeriet mod Farum Kommune ”Med hensyn til de bygqerier, der har haft FIH som bygherre, kunne kommunens opfyldelse af den beskrevne udbudspligt være sket ved, at kommunen ved sin indgåelse af sale and lease back-arrangementerne eller ved sine senere godkendelser af byggerier sikrede sig, at FIH foretog EU-udbud som befuldmægtiget for kommunen”.

Praksis EU-Domstolens dom af 20. oktober 2005, sag C-264/03, Kommissionen mod Frankrig ”Denne vurdering [vurderingen i præmis 100 i Ordine-dommen] blev foretaget i forbindelse med en særlig lovgivning på byplanlægningsområdet, [...]. Da kommunen imidlertid ikke havde mulighed for at vælge, hvem der skulle udføre infra- og servicestrukturarbejdet, idet denne person var udpeget ved lov i kraft af sin status som ejer af de arealer, der skulle udstykkes, og som indehaver af byggetilladelsen, fastslog Domstolen, at udbudsprocedurerne kunne anvendes af indehaveren af byggetilladelsen i kommunens sted, idet denne ifølge loven var den eneste person, som kunne udføre arbejdet som et alternativ til betaling af et bidrag til udgifterne til infra- og servicestruktur til kommunen. Dette tilfælde adskiller sig fra den situation, der er omhandlet i lov nr. 85-704, som overlader valget af fuldmægtig til bygherren, og som ikke opstiller forudgående forpligtelser, for hvilke fuldmægtigens honorar udgør en modydelse”. Kunne læses sådan, at kun en befuldmægtiget, der er den eneste, der ifølge loven kan overlades udførelsen af arbejderne, kan afløfte udbudpligten.

Begrænsninger Tidskrævende og bekostelig proces Inhabilitet hos den private aktør Projektering og entrepriseudførelse – delydelse? Ansvar for overtrædelser ***