Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Accessoriske kontrakter

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Accessoriske kontrakter"— Præsentationens transcript:

1 Accessoriske kontrakter
Sune Troels Poulsen, professor, ph.d. LL.M. Dansk Forening For Udbudsret 15. marts 2012

2 Sune Troels Poulsen Salg / privatisering Hvornår foreligger der salg af en offentlig virksomhed? Salg af statens aktier i en virksomheden. Salg af den statslige virksomheds aktiver. Kaldes ofte privatisering. A – selve salget af virksomheden Ikke udbudspligt på grundlag af EU’s udbudsdirektiver. Ligebehandling og statsstøtte? B – Virksomhedens kontrakter med det offentlige Offentlige virksomheder udfører ofte arbejde for sine offentlige ejere og med andre offentlige organer. Indgåelse af kontrakter før salget – ofte in-house. Indgåelse af kontrakter efter salget – udbudspligt.

3 Virksomhedens eksisterende kontrakter
Sune Troels Poulsen Virksomhedens eksisterende kontrakter Virksomhedens eksisterende kontrakter med det offentlige Er der et udbudsretligt problem efter salget? Betydelig interesse for både køber og sælger i at fastholde kunderne og kontrakterne – afgørende for værdiansættelsen af selskabet. Igangværende kontrakter med det offentlige Må normalt anses som accessoriske til salget. Kontrakterne kan normalt videreføres efter salget.

4 Kontrakter indgået op til salget
Sune Troels Poulsen Kontrakter indgået op til salget Efter salget/privatiseringen kan det offentlige ikke uden udbud tildele nye kontrakter til selskabet. Starthjælp til det nye, usikre liv på det private marked. Omgåelse af udbudspligten ved at det offentlige kort før salget indgår kontrakter med selskabet? Sædvanlige kontrakter Offentlige ejere kan op til salget/privatiseringen indgå sædvanlige kontrakter med selskabet, uanset kontrakten også løber efter salget/privatiseringen. Momenter i vurderingen af, om der er omgåelse Er kontrakten baseret på den fremtidige ejers know how? Se på kontraktens begrundelse, løbetid og vilkår. Sag C-29/04, Kommissionen mod Østrig (Mödling).

5 Kontrakter indgået i forbindelse med salget
Sune Troels Poulsen Kontrakter indgået i forbindelse med salget Det kan være forudsat i kontrakten om salg/privatisering, at køber i forlængelse af købet skal udføre visse arbejder og tjenesteydelser Tidsmæssigt ligger udførelsen af arbejdet mv. efter salget. Købet er betinget af udførelsen. Dermed udføres arbejdet mv. reelt for den offentlige sælger. Klassificering – virksomhedssalg eller omgåelse Salg/privatisering af en offentlig virksomhed, hvor kontrakten med det offentlige er accessorisk til salget? Omgåelse af pligten til at udbyde offentlige kontrakter, ved at kontrakten indgås samtidig med salget af virksomheden?

6 Kontrakter indgået i forbindelse med salget
Sune Troels Poulsen Kontrakter indgået i forbindelse med salget Udgør kontrakten en uadskillelig del af salget af virksomheden? Ja => reelt et virksomhedssalg, kontrakten er accessorisk til salget og dermed er der ikke udbudspligt for kontrakten. Nej => reelt en fritstående kontrakt, som er udbudspligtig. Eksempel sag C-145/08 m.fl. Club Hotel Loutraki Aktiviteten var økonomisk helt underordnet i forhold til værdien af salget. Bevisbyrde på den offentlige ejer for at kontrakten er accessorisk. Eksempel sag C-215/09, Mehiläinen Kontrakten kunne uden problemer udskilles fra salget. Relativt skrappe krav til beviset for at aftalen ikke kan adskilles.

7 Ligebehandling og statsstøtte?
Sune Troels Poulsen Ligebehandling og statsstøtte? A – selve salget af virksomheden Salget er ikke omfattet af udbudsdirektiverne. Står staten frit ved valget af køber til virksomheden? Salget er omfattet af EUF-traktaten. Forpligtelse til ligebehandling og gennemsigtighed. Forpligtelse til offentlighed ved salget? Har staten opnået markedsprisen for virksomheden? Forbud mod at yde statsstøtte i forbindelse med salget. Udbud af virksomheden => formodning om markedspris. Direkte henvendelse til mulige købere => mulighed for statsstøtte og formentlig pligt til anmeldelse til Kommissionen.


Download ppt "Accessoriske kontrakter"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google