Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Introduktion til love og krav på bygningsområdet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Introduktion til love og krav på bygningsområdet"— Præsentationens transcript:

1 Introduktion til love og krav på bygningsområdet
5. september 2019 Introduktion til love og krav på bygningsområdet Charlotte Tang Undervisningsministeriet Patrick Karatasi

2 Statsfinansierede selvejende institutioner
Bygningsregler Odense, den 4. juni 2015 Ved Patrick Karatasi og Charlotte Tang

3 Vedligeholdelsespligt
Jf. IEU-lovgivningens § 11, stk. 2 er institutionerne forpligtede til at forbedre og vedligeholde deres bygninger på et forsvarligt niveau i overensstemmelse med en af bestyrelsen godkendt flerårig plan. Udgifter til bygningsvedligeholdelse dækkes principielt af skolernes bygningstaxametertilskud. Skolerne har dog ret til at tage penge fra samtlige tilskud inden for ”blokken” (dvs. fra de forskellige taxametre og grundtilskud).

4 Energieffektivisering
Selvejende institutioner er forpligtede til at udvise energieffektiv adfærd mhp. at reducere energi- og vandforbrug, jf. Cirkulære om Energieffektivisering i statslige institutioner samt tekstanmærkning 200 UVM’s finanslov. Det betyder bl.a., at institutionerne, i forbindelse med opførelse eller renovering af deres bygninger, er forpligtede til: At vurdere muligheden for øget anvendelse af vedvarende energi som energikilde. At opdatere isolering mv. af tag, vinduer etc. til nutidig standard Hensigten er at udmønte regeringens beslutning om at reducere statens energiforbrug med min. 14 pct. i 2020 sammenlignet med 2006-niveau.

5 Praktikpladsklausuler
Institutionerne er fra 1. januar 2014 underlagt ”Følg-eller-forklar”-princippet. Det indebærer, at institutionerne skal anvende klausuler om praktikaftaler ved kontraktindgåelse med entreprenør ved særlige udbud. Undlader institutionen dette, skal institutionen forklare hvorfor på institutionens hjemmeside. Ovenstående gælder ved følgende udbud: Bygge- og anlægskontrakter, hvor kontrakten udføres i Danmark, som har en varighed på minimum 6 måneder og en kontraktværdi på mindst 10 mio. kr. eksklusiv moms eller minimum 4 mio. kr. i lønsum. Tjenesteydelseskontrakter, hvor kontrakten udføres i Danmark, som har en varighed på minimum 6 måneder, indeholder et driftselement som f.eks. rengøring eller kantinedrift, og har en kontraktværdi på mindst 10 mio. kr. eksklusiv moms eller minimum 4 mio. kr. i lønsum. Hensigt: Bidrage til at skabe flere praktikpladser for unge under erhvervsuddannelse.

6 Eksempler på øvrige regler under andre myndigheder
Bygningsstyrelsen Omhandler regler for opførelse samt om- og tilbygning af offentlige bygninger i den offentlige forvaltning. Bl.a. regler om, at bygherrer skal foretage totaløkonomiske vurderinger af byggeprojektet. Arbejdstilsynet Omhandler regler for byggeherrers ansvar under bygge- og anlægsarbejdet samt regler for indeklima i opførte bygninger. Energistyrelsen Omhandler regler for lovpligtig energimærkning i offentlige bygninger. Kommunerne Omhandler kommunale bestemmelser håndhævet af kommunernes tekniske forvaltninger. UVM vil på sin hjemmeside forsøge at henvise til relevante hjemmesider under relevante myndigheder. Ansvaret for at følge med i gældende regler på området er dog institutionernes eget.

7 Byggerier Lovgrundlag
”En institution, der er godkendt efter loven, skal i sit virke som selvejende institution være uafhængig, og institutionens midler må alene komme institutionens formål til gode”, Jf. IEU-lovgivningens § 14. Tilsvarende gælder AGV-institutioner jf. AGV-lovens § 29. Lovgrundlaget er afgørende for ministeriets vurdering af institutionernes bygnings- og ejendomsmæssige dispositioner.

8 Forelæggelseskrav Gældende for AGV-institutioner siden overgangen til bygningsselveje. Gældende for IEU siden 1. januar 2014 ift. indgåelse af huslejeaftaler. Gældende for IEU siden 1. januar 2015 ift. bygge- og anlægsprojekter samt køb/salg af ejendomme. Forelæggelseskravet omfatter: Investeringer i institutionens faste ejendom Køb og salg af fast ejendom Optagelse og omlægning af lån i fast ejendom Indgåelse og opsigelse af lejemål Hensigten: At undgå dispositioner, der: medfører merudgifter for staten. bringer institutionens drift i fare.

9 Uddybning af forelæggelseskrav
Bygge- og anlægsprojekter med totaludgift på 60 mio. kr. eller mere. Lejemål med en uopsigelighed på 10 år eller mere, hvis lejeforpligtelsen opgjort for hele uopsigelighedsperioden under ét udgør 30 mio. kr. eller derover Lejemål, hvor lejeforpligtelsen opgjort for hele uopsigelighedsperioden under ét udgør 60 mio. kr. eller derudover Lejemål, hvortil der er knyttet usædvanlige byrdefulde vilkår Køb af fast ejendom eller grunde, hvis købssummen udgør 60 mio. kr. eller mere. Salg af fast ejendom uden offentligt udbud Salg af fast ejendom til en statsinstitution eller en anden statsfinansieret selvejende institution til en anden værdi end den bogførte værdi  Salg af fast ejendom hvor hovedparten af aktiviteterne flytter til lejemål.

10 Procedure som følge af forelæggelseskrav
UVM udarbejder aktstykke på vegne af institutionen til godkendelse hos FM og FU. Institutionen leverer fornøden materiale til udarbejdelsen af aktstykke. Opmærksom på længerevarende proces. Ministeriet forelægger aktstykke, når projektets bæredygtighed er tilstrækkelig påvist. Det indebærer, at projektforslaget skal have været i udbudsrunde, og licitationsresultatet skal være kendt.

11 Regler for udlejning Permanent udlejning af overskydende kapacitet er uden for institutionens formål, jf. § 14 i IEU-lovgivningen  permanent udlejning er ikke tilladt. Midlertidig udlejning kan tillades, men institution skal forsøge at afvikle den overskydende kapacitet. Nyerhvervelse af ekstra kapacitet mhp. udlejning er ikke tilladt.


Download ppt "Introduktion til love og krav på bygningsområdet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google