Fedtstoffer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Svømmetalenter og optimal kost
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Maden stiger dig til hovedet!
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
SUNDE BØRN LEGER & LÆRER BEDST
Vigtige begreber i naturfag
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Pigefysik (oversigt) Alle dage: Først teori, så forsøg, afrunding.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Termisk energi En gennemgang af termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene. Ea, Sofie og Eva.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Uv-C stråler rammer et oxygenmolekyle. Energien i Uv-C strålingen går til at splitte oxygenmolekylet op i to oxygenatomer O – et oxygen-atom O 2 – et oxygen-molekyle.
Et styrket madkundskab
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Risikofaktorer
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
Welcome to the MarineOmega Product Training
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri
Fedt, protein og kulhydrater
Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer
Atomer og molekyler.
Biodiesel and bioethanol
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Pharmanex® Bone Formula
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Den vigtigste energikilde.
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Diabetes diæt Hvad anbefaler vi i dag
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Enzymer Består af proteiner
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Fedtstoffer

Fedt og ernæring Vi kan ikke undvære fedt i vores kost Vi bør begrænse forbruget af fedt af hensyn til vores helbred

Kroppen bruger fedt til: Fedt og ernæring Kroppen bruger fedt til: Energi Fedtstof er nødvendig for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer Vigtige for hjernen Fedt kan lagres i kroppens depoter til dårlige tider.

Fedt og ernæring 1 g Fedt giver 37 kJ I vores dagskost bør højst 25-40% af energien komme fra fedt

Fedtsyrer Inddeles i Mættede fedtsyrer Mono-umættede fedtsyrer Poly-umættede fedtsyrer Fedtstof med mange mættede fedtsyrer, er fast ved stuetemperatur Fedtstof med mange umættede fedtsyrer er flydende ved stuetemperatur

Opbygning af fedt Fedtstof molekyler består af følgende atomer Kulstof (C) Oxygen (O) Hydrogen (H)

Fedtstof Er opbygget af glycerol (en trivalent alkohol) og fedtsyrer Glycerol - C3H5(OH)3 H H -C- OH I en fedtsyre indgår der altid en syregruppe. (-COOH) karboxylgruppe Jo længere en kulstofkæde er, jo mere tyktflydende bliver den organiske syre – fra 12 kulstofatomer kalder vi de organiske syrer for fedtsyrer.

Fedtsyrer Vores danske Lurpak-smør er ”forvandlet” til Kærgården. I 1990 blev dette lanceret som smørbart direkte fra køleskabet. Hvad gjorde mejeriet ved den danske Lurpak- smør?

Mættede fedtsyrer Findes i fedt fra pattedyr altså kød, svinefedt, mælkeprodukter, og ost -men også i palmin, kakaosmør, stegemargarine og jordnøddeolie. Kun enkeltbindinger mellem C-atomerne i kulstofkæden Et eksempel på en mættet fedtsyre: stearinsyre C17H35COOH

Mono-umættede fedtsyrer Findes især i plantefedtstoffer som oliven- og rapsolier Er med til at forskyde blodets kolesterolindhold, så vi ikke så nemt danner blodpropper Én dobbeltbinding i kulstofkæden

Poly - umættede fedtsyrer Findes især i fiskeolier og i en del vegetabilske fedtstoffer Er med til at forskyde blodets kolesterolindhold, så vi ikke så nemt danner blodpropper To eller flere dobbeltbindinger i kulstofkæden

Kolesterol Et højt indhold af kolesterol i blodet giver risiko for åreforkalkning Fra tidlig til svær stadium går der 10 – 20 år. Tidlig Sen Svær

Omega 3-fedtsyrer Findes i fede fisk som laks, makrel, ål, sild m.v. De kaldes n3-fedtsyrer Første dobbeltbinding ved kulstofatom nr. 3 En kostændring, hvor man indtager større mængder Omega-3- fedtsyrer (fiskeolier), er med til at forskyde blodets kolesterolindhold, så vi ikke så nemt danner blodpropper.

Fedtsyresammensætning i forskellige fødevarer

Fedtstoffers smeltepunkt

Smeltepunkt Det, der adskiller fedtstoffer og olier, er deres smeltepunkt. Eksempelvis hedder palmin kokosfedt i Danmark men kokosolie i sig hjemland. Bagere har ofte behov for fedt med et højere smeltepunkt – det kan opnås ved at hærde fedtet. Hærdning opnås ved at fjerne dobbeltbindingerne i fedtsyrerne – det kan ske ved opvarmning i længere tid eller tilsætning af H-atomer. Herved kan der opstå de såkaldte transfedtsyrer, som er mistænkt for at være sundhedsskadelige.

Cis og trans - form

Fedt i gastronomien Animalsk og vegetabilsk fedt har flere vigtige roller i madlavningen. 1) Som stegemiddel, der smører og overfører varme ved høje temperaturer, hvor intens smag og sprød struktur udvikles (bruningsreaktionen). 2) Som selvstændig smagsgiver og fortykningsmiddel i varme og kolde saucer, evt. blandet med og emulgeret i vandholdige ingredienser (mayonnaise, smør). 3) Som ingrediens i brød- og kagedeje, hvori fedtstoffet giver sprødhed og glathed samt stabiliserer porestrukturen.