Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )"— Præsentationens transcript:

1 Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Efterskolen er en skole for unge, som ønsker en anderledes 8 til 10. klasse, som har en bred vifte af valgfag, som f.eks.: badminton, tennis, knallert/cykel værksted, træ sløjd, håndarbejde og madlavning. Der er plads til 150 elever.

2 Kostpolitik Vi lægger vægt på, at kosten skal være varierende og følge de 8 kostråd. Der skal være valgmuligheder ved hvert måltid. Vi serverer 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Vi bestræber os efter at bruge danske råvarer efter sæson. Vi bestræber os på, at begrænse indtagelse af sukker og sukkerholdige produkter. Vi lægger vægt på, at bruge mange grøntsager, groft brød og frugt. Madplanen bliver udført af ernæringsassistenterne med input fra eleverne.

3 Retningslinjer Morgenmad:                 Grov brød, pålæg, ost, frugt, mælkeprodukter samt diverse tørrede morgenmadsprodukter. Formiddags mad:  Grovbrød samt frugt, gulerødder og te. Middagsmad:                Varierede varme retter tilhørende forskellige salater og brød. Eftermiddags mad:  Grov brød, frugt og te (kage ved særlige lejligheder). Aftensmad:                   Kolde anretninger og lune retter, groft brød samt salat. Aftenskaffe:             Grov brød eller rugbrød med pålæg - samt frugt.

4 Retningslinjer Der blive serveret fisk 3 gange om ugen enten som en varm eller kold ret. Der bliver varieret mellem kylling, kalkun, svine og oksekød. Vi bruger kun mager hakket kød. Vi foretrækker magre mejeriprodukter ( letmælk, skummetmælk, minimælk, 30 + ost, ylette, a-38 ) Vi laver selv yoghurt. Vi foretrækker friske grøntsager og frugter.

5 Principper Energiniveau for drenge 12 MJ Energiniveau for piger 9 MJ
Protein : 15 E % Fedt : Max. 30 E % Kulhydrat : 55 E % Kostfibre: 25 – 35 gram om dagen. Tilsat sukker max. 10 % af hele energiindtagelsen.

6 Måltidsfordeling Morgenmaden skal udgøre % af energiindtagelsen Frokosten skal udgøre % af energiindtagelsen Aftensmaden skal udgøre % af energiindtagelsen Mellemmåltiderne skal udgøre % af energiindtagelsen

7 Valg af fødevarer Unge skal bevæge sig mindst 1 time om dagen.

8 Valg af fødevarer Blanding af traditionel dansk mad og udenlandske retter. Produkter med mindre tilsat sukker. Magre produkter generelt. Fuldkornsprodukter Der er kage en gang om ugen, som er bagt på en sundere måde.

9 Vitaminer og mineraler
De unge piger får menstruation, og det betyder øget behov for jern i maden. Den øgede muskelmasse hos begge køn kræver ligeledes mere jern. Den øgede knoglemasse kræver mere calcium og samtidig D-vitamin til optagelsen af calcium. Energibehovet er øget på grund af væksten. Behovet for alle B-vitaminer er øget til omsætningen af energien. A-vitaminet har betydning for væksten. C-vitaminet skal bruges ved bindevævsopbygningen i den forøgende muskelmasse.

10 Vitaminer og mineraler
Jern : Alle fødevarer indeholder jern. De mest jernrige levnedsmidler er f.eks. kød, lever, abrikoser, leverpostej, linser, bønner, spinat, broccoli, rødbeder og rosiner. D-vitamin: Sollys. D-vitamin findes især i fede fisk, hvad enten det er fersk, røget eller på konserves. Fede fisk er fx sild, laks, sardin og makrel. Calcium: Den største del af vort daglige calcium-optag fås gennem mejeriprodukter som mælk og ost, men der findes også calcium i grove grønsager som broccoli, bønner og små fede fisk der spises med ben. B-vitamin: De vigtigste kilder til B6 er magert kød, grønsager, fuldkornsprodukter og mælk. C-vitamin: Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til c-vitamin. I Danmark får vi den største del af vores C-vitamin fra grønsager, frugt og kartofler. A-vitamin: A-vitamin findes både i animalske produkter, især i lever, fisk, æg, berigede margariner og mejeriprodukter. Desuden også i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.

11 Dagskost forslag Morgenmad: Grovbolle med hamburgerryg og jordbær syltetøj. Der bliver drukket 1 glas minimælk. 2-3 stykker udskåret frugt bliver også spist. Formiddag: Frugt og gulerødder. Kop te. Middagsmad: Lasagne med grøntsager, et groft brød og salat ( iceberg, agurk, majs, ærter ) der er hjemmelavet dressing. 1 glas minimælk. Eftermiddag: Grovbolle med ost og peberfrugt. 1 glas juice. Gulerødder og agurkestænger. Aftensmad: 2 halve stykker rugbrød, den ene er med fiskefilet, remoulade, agurk og den anden er med leverpostej og agurk. Et stykke broccoli tærte med lidt salat ( tomat, feta, løg, oliven ). Aftenskaffe: Knækbrød med kyllingepølse og tomater. Pærer. Kop te.

12 Evt. praktiske råd Give de unge mennesker mulighed for selv at vælge sammensætningen af deres mad.

13 Sensorisk og madkvalitet
Maden bliver anrettet på fade til buffetbordet. Maden bliver pyntet af, så den ser indbydende og spændende ud. Masser af farver.


Download ppt "Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google