Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fedtstoffer Hvad er fedt?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fedtstoffer Hvad er fedt?"— Præsentationens transcript:

1 Fedtstoffer Hvad er fedt?
Fedt (= lipider) er en gruppe af kroppens byggesten og en vigtig energikilde. Vi bruger fedt til bl.a. opbygning af nerveceller, huden m.m. Man kan absolut ikke undvære fedt. Man skal bare ikke have for meget, og man skal også helst have den rigtige sammensætning. Vi interesserer os her for en gruppe fedtstoffer, der kaldes ”Triglycerider”.

2 Fedtstoffer Fedt – opbygning og virkning. Den store gruppe af fedt – triglyceriderne, som vi spiser, er et stort molekyle, der har form som et E. Ryggen i E’et består af glycerol og benene i E’et består af 3 fedtsyrer Det er fedtsyrernes egenskaber som er interessante, fordi de reagerer forskelligt i kroppen. Derudover er der flere andre slags fedtstoffer/lipider, bla. kolesterol. I forhold til kolesterol interesserer man sig både for det gode og det dårlige kolesterol.

3 Fedtstoffer Fedtsyrerne opdelt i grupper (se figur 19 i bogen s. 38 med oversigt over, hvor du kan finde det sunde og det usunde fedt) Mættet fedtsyre: Mættede fedtsyrer findes hovedsageligt i dyrisk fedt/kød, men også i kokosolie = ”det usunde fedt”, men det er kun delvist sandt Umættet fedtsyre: Deles op i 2 grupper: ☺ mono-/ enkelt- umættet fedtsyre: Hjertevenligt og diabetes venlig – eks. Rapsolie, olivenolie, nødder og avokado ☺ Poly- / flere- umættet fedtsyre: eks. vindruekerneolie, majsolie og fisk. Er også hjertevenligt: blodtryks- og kolesterol-sænkende. VIGTIG: her findes de livsnødvendige fedtsyrer, omega-3-fedtsyrer, som vi skal have gennem kosten. VIGTIGT! Det daglige indtag af fedt skal fordeles med 1/3 fra hver gruppe

4 Fedtstoffer og kemi Fedtsyrer Stregformel . . . tegn færdig
Mættede fedtsyrer C-C-C-C-C-C-C Enkelt-u-mættede fedtsyrer Fler-u-mættede fedtsyrer

5 Fedt og sundhed Fedt bruges som energi til cellerne (dog ikke nervecellerne). Fedt er også nødvendigt for at optage og transportere de fedt-opløselige vitaminer: ______________________ opbygning: eks kroppens cellevægge (=cellemembran) og nerverne. Isolering af kroppens organer se i bogen s. 39: hvad bruges fedt i øvrigt bruges til? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ En kost med et stort indhold af mættede fedtsyrer øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme dvs. åreforkalkning, blodpropper. Eksempler på det sunde fedt kan ses her: Om et fedtstof er sundt eller usundt har noget at gøre med, hvordan det reagerer inde i kroppen.

6 Fedt og sundhed Fedt, både det mættede og det umættede, indeholder lige meget energi pr. g 37 kJ. NY ! Vi har et lager af fedt i kroppen, i cellerne og i specielle fedtdepotceller der er vigtige energidepoter. Det er vigtigt at huske på, at alle former for fedt feder. Uanset om det er mættet eller umættet fedt kan det give vægtproblemer. Overvægt kan være knyttet til fed kost, men overvægt skyldes oftest IKKE kun denne ene faktor. Normal-kosten for raske normalvægtige bør indeholde 25 til max 30% af energien fra fedt Ved småtspisende eller alvorlig sygdom må op til 50 % af energien komme fra fedt. 1 kal = 4,2 Kj

7


Download ppt "Fedtstoffer Hvad er fedt?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google