Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme"— Præsentationens transcript:

1 Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

2 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Fedme er den vigtigste kendte årsag til type 2- diabetes forårsager øget risiko for ♥ - kar sygdomme øger risikoen for visse former for kræft kan være årsag til psykosociale problemer kan være årsag til en række andre helbredsmæssig gener Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

3 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Fedtvævet fungerer som opbevaring af energi (adipocytter) fungerer som beskyttelse af de indre organer fungerer som varme – og kuldeskjold producerer en række hormoner producerer signalstofferne cytokiner, der bl.a. indgår i immunforsvaret og i fedtforbrænding Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

4 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Fedt indgår som essentielle byggesten i cellemembranen binder vitaminer til sig er et vigtigt led i udvekslingen af nerveimpulser mellem nervesynopserne indeholder en række smagsstoffer fungerer som vand-permeabilitetsbarrier i huden Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

5 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Lipider fedtstoffer kaldes også lipider er opbygget af kulstof, brint og ilt i lange kæder kæderne har en hydrofob og en hydrofil ende er ikke opløselige i vand absorberes let i kroppen er energikilde for kroppen er en meget kompleks størrelse Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

6 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Tri-glycerider Hovedbestanddel af al fedtstof Består af ét glycerolmolekyle og tre fedtsyrer Er en oplagringsform for fedt Den fysiske form for fedt er her: Planteolier (flydende) Plantefedt (fast) Animalsk fedt (fast) Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

7 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Fosforlipider Ligner triglycerider Er opbygget af glycerol, to fedtsyrer og en fosfatgruppe samt en base Findes i membranen omkring alle celler Findes især i kød og æg Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

8 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Steroler Er voksagtige fedtstoffer Er f.eks. kolesterol, steroid hormoner og forstadie til vitamin D Findes især i kød, æg, mælk og smør Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

9 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Mættede fedtsyrer Findes fortrinsvis i animalske produkter Indeholder ingen dobbeltbindinger i skelettet Jo flere mættede fedtsyrer i et fedtstof jo fastere er det ved stuetemperatur Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

10 Monoumættede fedtsyrer
Findes i både animalske og vegetabilske produkter Indeholder én dobbeltbinding Er tyktflydende ved stuetemperatur Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

11 Polyumættede fedtsyrer
Findes især i vegetabilske produkter - olier Er flydende ved stuetemperatur Indeholder flere dobbeltbindinger Hvor dobbeltbindingerne sidder er interessant og afgør typen af fedtsyre Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

12 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
n-3 fedtsyrer Den sidste dobbeltbindingen sidder ved det 3. sidste kulstofatom Findes i tre former Alfa-linolensyre findes i raps- og soya-olie EPA (eicosapentaensyre) findes i fede fisk DHA (docosahexaensyre) findes i fede fisk (fede fisk = laks, sild, ørred, makrel og levertran) Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

13 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
n-6 fedtsyre Hvis den sidste dobbeltbindingen sidder ved det 6. sidste kulstofatom hedder det en n-6 eller Omega-6 fedtsyre Findes i to former: Linolsyre findes i planteolier Arachidonsyre findes mest i kød Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

14 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

15 Fordøjelsen – mund til tarm
I munden tygges maden og blandes med spyt I mavesækken samler lipiderne sig til dråber I tolvfingertarmen tilføres en række enzymer fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren Galden dannes af kolesterol, fosforlipider, galdepigment og galdesure salte Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

16 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

17 Galdesure salte - tolvfingertarm
fremmer emulgeringen og dermed fordøjelsen Fungerer som en agent, der danner en ikke-polær overflade gør det let for enzymer at binde sig til lipidet Enzymet lipase bryder bindinger i lipiderne Herved fremkommer miceller (små enheder) Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

18 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

19 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Tyndtarmen Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

20 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Absorption På den anden siden af tarmvæggen samles monoglycerid og de fede syrer til triglycerider der indkapsles af bl.a. proteiner Lipiddråberne kaldes nu chylomikroner (lipoprotein) Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

21 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Chylomikroner indeholder triglycerider, fosforlipider, kolesterol og vitaminer føres via lymfegangen til blodet, hvor de langsomt afgives afgives enten til leveren eller til fedtvævet Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

22 Lipoproteiner i blodet
Chylomikron VLDL LDL HDL Protein v% 2 8 20 50 Triglycerid v% 80 – 90 10 Kolesterol v% 5 – 10 22 48 Fosforlipid v% Apoprotein A-I, B-48, C-I, C-II, C-III, E B-100, C-I, C-II, C-III, E B-100 A-I, A-II Diameter nm > 100 30 – 90 5 - 12 Halveringstid 5 – 15 min 3–4 dage 4–5 dage Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

23 Lipoproteinomsætning
I blodbanen optager chylomikronerne apoproteiner fra HDL Optages i fedt-, muskel- og hjertemuskelvæv vha. receptorer De fede syrer optages i cellerne Rester (remnant) afleveres til blodet Remnanten afleverer apoprotein til HDL og optages i leveren Nedbrydes til kolesterol, fedtsyrer, glycerol og aminosyrer Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

24 Lipoproteinomsætning
Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

25 LDL-kolesterol i blodet
LDL er ”slutproduktet” – lang levetid i blodet En lille partikel i størrelse der indeholder lidt triglycerid, men store mængder kolesterol Kan optages direkte i de celler, der har behov for kolesterol Cellerne skal have en LDL - receptor der trækker LDL ind Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

26 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
LDL Receptoren bliver inaktiv når LDL er i cellen Der kan ikke optages mere LDL end nødvendigt LDL nedbrydes i cellen Ingen nye receptorer før der er behov for kolesterol Leveren indeholder flest LDL-receptorer Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

27 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
HDL Dannes i leveren Forsyner lipoproteiner med apoproteiner Nydannet HDL kan optage frit kolesterol fra vævene nye LDL-receptorer dannes Lang levetid i blodet HDL niveauet sænkes ved mange mættede og monoumættede fedtsyrer i kosten Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

28 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
HDL Niveauet øges ved: Fysisk aktivitet Reduceret kropsfedtmasse Moderat alkoholindtag Øget indtag af n-6 og n-3 fedtsyrer Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

29 Blodpladernes sammenklumpning
Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

30 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Fedt 1 g fedt = 39 kJ Det anbefales at min 20 E% max 30 E% af en dagskost kommer fra fedt svarer til ca. 2 spsk / dag Anbefalet mængde mættede fedtsyrer er max 10 E % af dagskosten Min 10 E% bør komme fra mono- og polyumættede fedtsyrer Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

31 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Mættede fedtsyrer Max. 10 E% Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

32 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Umættede fedtsyrer Min. 10 E% Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

33 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
n-3 og n-6 fedtsyrer N-6 min 3E% N- 3 min 0,5 E% Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

34 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Nyttige links Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

35 Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008
Há en fed aften - og god træning Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008


Download ppt "Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google