Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kost og træning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kost og træning."— Præsentationens transcript:

1 Kost og træning

2 Mig selv Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, Foredragsholder, Previa Sundhed, 2010- Kostvejleder, Sportsfyssen, 2011- Pt. Studerende på Master in Human Nutrition (færdig sommer 2013) Elite-langdistanceløber i Sparta Elite triatlet,

3 Program Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov
Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand

4 - Hvad skal den indeholde?
”Den gode kost” - Hvad skal den indeholde?

5 ”Motionister”

6 ”Supermotionister” og elite

7 Fedt

8 Fedt Hvorfor? Er med til opbygning af kroppens celler
Hurtigere ledning af nervesignaler Optagelse af vitaminer (de fedtopløselige) Kan lagres og kan omdannes til energi når kulhydratdepoterne er tømte Vigtigt at indtaget af fedt ligger mellem 20-30% (for at få dækket behovet for essentielle fedtsyrer)

9 Fedt Kilder til umættet fedt Kilder til mættet fedt

10 Kulhydrater

11 Kulhydrater Hvorfor? Primær energikilde til hjerne og muskler
Hurtig energikilde God kilde til vitaminer og mineraler Øger koncentrationsevne og træningskapacitet

12 Kulhydrater Du dækker bedst dit behov for kulhydrat ved:
At spise meget pasta, ris, kartofler og brød At bruge tallerkenmodellen At skære tykke brødskiver At spise brød til de varme måltider At spise kulhydratrige mellemmåltider Fx. Cerealier med mælk/yoghurt, brød m. pålæg At vælge kulhydratrige drikkevarer Fx. Saft, juice, kakaomælk, sportsdrik

13 Kulhydrater Problemer med for meget sukker i kosten
Reducerer indholdet af vitaminer og mineraler + andre vigtige næringsstoffer i kosten Reducerer indholdet af kostfibre i kosten Indeholder meget energi, men mætter kun kortvarigt Giver hurtig stigning og hurtigt fald i blodsukker

14 Proteiner

15 Proteiner Hvorfor? Bruges som kroppens byggesten, eks. muskelvæv, cellemembraner og bindevæv (sener og brusk) Bruges helt ned til opbygning af DNA (aminosyrer) Indgår i kroppens immunforsvar og til transport af forskellige stoffer Findes 20 forskellige aminosyrer, hvoraf de 8 skal indtages gennem kosten

16 Vitaminer og mineraler
Hvorfor? Næringsstoffer der er nødvendige for at kroppen kan fungere Behovet bliver dækket ved at spise en normal varieret kost

17 Vitaminer og mineraler
Kalk Opbygger og styrker knogler Indflydelse på blod- og nervesystem Lagring af glucose i musklerne Kilder til kalk: Mælk og mælkeprodukter, mørkgrønne grøntsager, havregryn, mandler Dækkes af: ½ l. mælk og 2 skiver ost dagligt (for ”alm.” mennesker, ca. det dobbelte for eliteatleter)

18 Vitaminer og mineraler
D-vitamin Fedtopløseligt vitamin Forudsætning for at kroppen kan optage og omsætte kalk Vigtig for nerve- og muskelfunktion, og mangel kan medføre muskelsvækkelse Kilder til D-vitamin: Vigtigste kilde: Solen I kosten: Fede fisk (laks, makrel, sild)


Download ppt "Kost og træning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google