Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mad til unge på høj- og efterskoler

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mad til unge på høj- og efterskoler"— Præsentationens transcript:

1 Mad til unge på høj- og efterskoler
1.1 Målgruppeanalyse

2 Efterskole Alder Typisk aktivitets niveau
Kostvaner f.eks. traditionel, etnisk, økologi Helbred Fysiologiske forandringer f. eks. sanser, højdeforøgelse m.m. Appetit Særlige behov f.eks. vegetar, minus svin, allergikere Problematikker f. eks. underernæring eller overernæring Økonomi

3 Højskole Alder Typisk aktivitets niveau
Kostvaner f.eks. traditionel, etnisk, økologi Helbred Fysiologiske forandringer f. eks. sanser, højdeforøgelse m.m. Appetit Særlige behov f.eks. vegetar, minus svin, allergikere Problematikker f. eks. underernæring eller overernæring Økonomi

4 1.2 Ernæringslære og måltidsfordeling
Mad til unge på høj- og efterskoler 1.2 Ernæringslære og måltidsfordeling

5 Energi Kilojoule – kJ Kilokalorie – kcal 1 kcal = 4,2 kJ Banan 100 g 82 kcal x 4,2 = 344 kJ Brug kJ 1000 kilojoule kJ = 1 megajoule MJ

6 Energi ifølge NNA Unge 14 – 17 år: 9600 kJ – 12300 kJ

7 Anbefalinger for de energigivendenæringsstoffer NNA
Fedt 25-35E% Mættet fedtsyrer max 10E% Hovedsageligt fra animalske produkter, kokos og palmeolie Umættede fedtsyrer 10-15E% Hovedsageligt fra planteolier, nødder og frugter som avocado og oliven Polyumættede fedtsyrer 5-10E% Hovedsageligt fra fisk og skaldyr, nødder og planteolier Protein 10-20E% Kød, fisk, fjerkræ, æg, nødder, bælgfrugter og mejeriprodukter Kulhydrat 50-60E% Hovedsageligt fra kartoffel, brød, pasta, ris, korn, frugt, grønt og sukker

8 Anbefalinger for de energigivendenæringsstoffer NNA
Alkohol max 5E% Hovedsageligt fra øl, vin og spiritus Max 14 genstande for kvinder ugentlig Max 21 genstande for mænd ugentlig Sukker max 10E% Slik, kager, drikkevarer Kostfibre 25 – 35 g eller 3 g pr. MJ Hovedsageligt fra groft brød, bælgfrugter, frugt og grøntsager

9 Tallerkenmodellen – varm og kold frokost

10 Måltidsfordeling – anbefalinger for den danske institutionskost

11 Litteratur NNA – Nordiske Næringsstof Anbefalinger 2004
Anbefalinger for den danske institutionskost, 4. udgave, 1. oplag Fødevarestyrelsen 2009 Ernæringslære, Alice Linning, 5. udgave 1. oplag Erhversskolernes Forlag 2008

12 Mad til unge på høj- og efterskoler
1.3 De 8 kostråd

13 Officielle anbefalinger – De 8 kostråd

14 Sukker i udvalgte fødevarer
Dias 14 – så meget sukker er der i slik, sodavand og kage På billedet: Sukker i en række produkter Produkt Mængde Antal sukkerknalder Sodavand ½ liter 24 Vingummi 85 gram (en pose) 16½ Flødechokolade 50 gram 12 Kakaomælk 2 dl 4½ Flødeboller 3 stk. / 50 gram 15 Kiks 4 stk. /56 gram 5 Kage 50 gram 7 14

15 Vær opmærksom på: Generel D–vitamin mangel. Anbefaling fede fisk
Danskerne spiser for meget salt. Anbefaling max 6 g dagligt Bag altid med groft mel - fuldkorn Langtidshævet 50 % almindelig hævet 30% Tørret frugt og nødder skal begrænset pga det høje energiindhold Max ½ L sodavand til børn og unge pr uge

16 Forbrug af energi ved passiv kontra aktiv livsstil

17 Litteraturliste www.altomkost.dk
Niels Lyhne et al. Danskernes Kostvaner , Danmarks Fødevareforskning – Afdeling for Ernæring, 1. udgave, 1. oplag, april 2005 NNA – Nordiske Næringsstof Anbefalinger 2004 – fysisk aktivitet

18 Mad til unge på høj- og efterskoler
1.5 Unges måltidsvaner

19 Børn og unges måltidsvaner 2000-2004
årige Resultaterne viser at børn og unge spiser for lidt: Frugt og grønt Fisk, Groft brød Kartofler Børn og unge spiser for meget: Slik Drikker for mange søde drikke

20 Børn og unges måltidsvaner 2000-2004
15-24 årige, som springer en del af dagens måltider over 5-18 årige udgør den aldersgruppe, som har de mest uregelmæssige måltidsvaner Morgenmaden er et relativt fedtfattigt og kulhydrat rig Frokost og aftensmad er de fedeste måltider. Mellemmåltiderne er fedtfattige, men sukkerige Alkohol indgår som en væsentlig del af mellemmåltiderne blandt de årige.

21 Sukker indtag fordelt på måltiderne

22 Mellemmåltider

23 Fisk

24 Fisk

25 Litteraturliste Børn og unges måltidsvaner , Sisse Fagt et al. Fødevareinstituttet, DTU Afdeling for Ernæring 1. udgave, august 2007 Fisk - en sjælden gæst blandt børn og unge, Sisse Fagt, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet

26 1.6 Kostvurdering af frokost
Mad til unge på høj- og efterskoler 1.6 Kostvurdering af frokost

27 Opgave På højskolen går Charlotte - hun er 20 år og dermed typisk person for målgruppen. Højskolen serverer: Vurder frokostmåltidet ud fra NNA ved hjælp af vurderingsskemaet Forklar hvor de energigivende næringsstoffer kommer fra Kom med konkrete ændringsforslag Får Charlotte grøntsager nok, i forhold til anbefalingen om 6 om dagen? Cremet grønkålssuppe hertil sprøde rugbrødstrekanter med røget laks til forret og sesampaneret kyllingebryst, krydret squash sauté og ovnbagte kartofler til hovedret

28 Råvarer

29

30 Vurderingsskema Indhold i beregnet kost Anbefalet indhold Vurdering
Næringsstof Indhold i beregnet kost Anbefalet indhold Vurdering Energi (kJ) Protein-E% Fedt-E% mættet (g) monoumættet (g) polyumættet (g) Kulhydrat-E% Tilsat sukker E% Fibre (g)


Download ppt "Mad til unge på høj- og efterskoler"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google