Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide."— Præsentationens transcript:

1 Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.

2 Kostpolitik Kost til gravide og ammende En sund og varieret kost under graviditeten vil give barnet de bedste betingelser for en god start. De kostråd, gravide bør leve efter, er stort set de samme som for resten af befolkningen. Under graviditeten skal de tænke over at de har de brug for flere næringsstoffer Jern, calcium og D-vitamin.

3 Retningslinjer for kost til målgruppen Gravide skal følge de 8 kostråd, gravide skal være særligt opmærksomme på, at de ikke bør spise levertran på grund af det høje indhold af A-vitamin Store doser A-vitamin kan skade fosteret. Kviksølv kommer fra forurening af miljøet, og det findes primært i fisk og fiskevarer. Det ophobes gennem fødekæden og findes derfor i de højeste koncentrationer i store ældre rovfisk. Undersøgelser tyder på, at stoffet kan skade hjernens udvikling, hvis fostre eller børn får for meget af det. Kvinder der overvejer at blive gravide, er gravide, samt børn under 14 år bør ikke spise over 100 gram om ugen af store rovfisk som: tun (både tunbøffer og dåsetun), rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.

4 Principper i kosten I anden og tredje del af graviditeten stiger behovet for energi mellem ca. 1,5 MJ og 2,1 MJ, fordi fosteret og vævene i moderens krop vokser. Det er vigtigt at moderen får protein fordi at hun skal kunne give noget videre til fosteret for at det kan udvikle og vokse fx hår, hud og negle. Gravide hører under normalkosten. Fødevare som inder holder protein er kød, fisk, æg, ost, mælk, brød, gryn, ris og bælgfrugter. Hvis gravide spiser i henhold til anbefalingerne for Normalkost. og supplerer med de anbefalede vitaminer og mineraler, bliver både moderen og det voksende fosters behov dækket. 15 E% Gravide har en tildens til at blive nemmere overvægtige fordi de tror at de skal spise for to, hvilket de ikke skal. De skal lige som os andre passe på med at få for meget fedt. Maden som moderen spiser påvirker barnets madvaner når barnet bliver større. Det ’’forkerte’’ fedt findes i fx fede mejeriprodukter og kød 30E% Kulhydraterne er vigtige da det er med til at give kroppen energi og dermed giver fosteret energi til at være aktiv. Hvis hun spiser grovbrød, grove kornprodukter, grøntsager så er det med til at give fosteret Energi og næring. 55E%

5 Fordeling af måltiderne Normalkosten Morgenmad 25- 25 % Frokost 25-35 % Aften 25-35 % Mellemmåltider i alt 5 – 30 %

6 Valg af fødevare Indtagelse af visse fødevarer kan øge risikoen for abort og fosterskader, og der er derfor enkelte undtagelser mht. valg af fødevarer. Fødevare der frarådes : Kød, Lever* * Frarådes pga. det høje indhold af vitamin A, der øger risikoen for fosterskader Kød, der ikke er gennemstegt eller kogt* * Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg: Frarådes pga. risiko for Toxoplasmose Rå mælk og mælkeprodukter, der er upasteuriseret Drikkevarer, Øl, vin og spiritus * * Frarådes pga. risiko for fosterskader

7 Vitaminer og mineraler E- vitamin, bælgfrugter, havregryn, groft brød, nødder, mandler K-vitamin, Persille, spinat, kikærter, broccoli, rosenkål, grønkål, blomkål, rødkål, sojabønner, brune bønner, hvide bønner, selleri. B1- vitamin, A: Svinekød, indmad, mælk. torskerogn. V: Ris, gryn, brød, grønkål, ærter, bælgfrugter, solsikkefrø, brune ris, hvide bønner. Grunden til at jeg valgte disse vitaminer er fordi at det er blot nogle af de gode vitaminer som man har brug for når man er gravid, og med alle de vitaminer for fosteret en sund start på livet. Mineraler: Calcium (kalk), A: Mælkeprodukter, ost, fisk. V: Gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler, tørret figen, drikkevand, groft brød, sesamfrø. Jern: A: Indmad, kød, torskerogn, V: Bælgfrugter, havregryn, groft brød, æg, grønne grønsager, kartofler.

8 Dagskost forslag Morgenmad: havregryn med rosiner og skummemælk Formiddag: Grov knækbrød med mager ost og lidt peber på. Et glas mælk Middag: bagte kartofler med grydestegt kylling, sky sauce og grøn salat Eftermiddag: grov franskbrød med Tunmouse. Aftensmad: Kartoffelsalat og græskefrikadeller


Download ppt "Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google