Næringsstoffer Fedt & Protein.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Vigtige begreber i naturfag
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Welcome to the MarineOmega Product Training
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Ældre og ernæring 1.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Enzymer Består af proteiner
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Faglig regning Kostberegning.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Næringsstoffer Fedt & Protein

Anbefalet indtag af næringsstofferne Bare lige for at starte med at illustrere hvor meget man reelt har behov for af hvert makronæringsstof.

Energiindhold Kulhydrater: 17 kJ pr. gram Protein: 17 kJ pr. gram Fedt: 38 kJ pr. gram Alkohol: 29 kJ pr. gram

Hvilke næringsstoffer får vi fra denne type mad?

Fedt/Lipider inddeling Animalsk fedt Vegetabilsk fedt

Fedt/lipider funktion Kroppen bruger fedt til: At optage og transportere fedtopløselige vitaminer At danne cellemembraner Energi og energireserver At danne hormoner Isolation 1gram fedt indeholder 38 kJ Det anbefales at ca. 30 %, af raske personers daglige kost, består af fedt For ældre/svækkede lyder anbefalingerne: Spar ikke på fedtet Isolation=at holde på varmen i kroppen, når det er koldt i omgivelserne

Fedt Lipider inddeling Fedtsyrer findes som: Fosforlipider (cellemembraner) Steroider (hormoner, kolesterol) Mono-, Di- og Triglycerider (95 % af dem vi spiser) 21 forskellige fedtsyrer Kroppen kan selv lave dem, på nær 2 essentielle fedtsyrer: Linolensyre (omega 3) Linolsyre (Omega 6)

Fedt/lipider kemisk opbygning Triglycerider : Glycerol 3 fedtsyrer

Fedt/Lipider typer Mættet fedtsyre Umættet fedt Ingen dobbeltbindinger Findes især i kød og smør Fast ved stuetemp. Det ”usunde fedt” kan sætte sig i bodårerne (åreforkalkning) Umættet fedt 1 eller flere dobbeltbindinger Findes især i fisk og planteolier Flydende ved stuetemp. Det ”sunde” fedt Kan fjerne åreforkalkninger

Hvilke næringsstoffer får vi fra denne type mad?

Proteiner inddeling i maden Animalske proteiner Vegetabilske proteiner

Proteiner Funktion Vedligeholdelse/ opbygning af kroppen Hud, hår og negle Muskler Knogler Fremmelse af processer Enzymer Hormoner Signalstoffer Energi indeholder 17 kJ pr. gram Indgår i cellemembraner Membranproteiner Antistoffer Koagulation Homeostase pH Kolloidosmotiske tryk Antistoffer der bekæmper infektioner Homeostasen er kroppens balance Plasmaproteinerne fungerer både som en buffer for pH (de kan optage og afgive h+) og skaber det kolloidosmotiske tryk, der er med til at optimere optagelse og afgivelsen af næringsstoffer.

Proteiner opbygning Proteiner er opbygget af aminosyrer Der findes ca. 20 forskellige aminosyrer, der bruges til at bygge proteiner af 11 af dem kan kroppen selv danne (i ribosomerne) 9 af dem er essentielle

Proteiner opbygning Aminosyrerne sætter sig sammen. Kaldes efter antal for: 1 aminosyre = aminosyre 2 aminosyrer = di-peptid 3 aminosyrer = tri-peptid 4 aminosyrer = tetra-peptid 5 – 20 aminosyrer = oligo-peptid 20 – 60 aminosyrer = poly-peptid Over (50) 60 aminosyrer = protein Proteiner kan indeholde flere hundrede tusinder aminosyrer

Proteiner kemisk opbygning Når aminosyrerne sætter sig sammen, sker det ved fraspaltning af vand Der sker en kemisk reaktion hvor der fraspaltes vand, hvorefter aminosyrerne sætter sig sammen. Kemisk reaktion = omdannelse af et stof, til et andet.

Fejlernæring symptomer/følgevirkninger Hvad er underernæring? Hvad er overernæring? Symptomer: Ødemer Tab af kropsvægt og muskelmasse Nedsat funktionsevne Fordøjelsesproblemer Langsom sårheling Overvægt Hjerte-karsygdomme Forhøjet blodtryk Diabetes Cancer http://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/veldokumenteret-aarsag/overvaegt/ Hvad Fejlernæring: overordnet betegnelse for under og overnæring. Bruges også i forbindelse med patienter der f.eks. Har et specifikt vitaminmangel. Underernæring: energiunderskud samt mangel på mikro- og/eller makronæringsstoffer. Overernæring: energioverskud, bestående hovedsageligt at fedt og simple kulhydrater og for får komplekse kulhydrater og proteiner