Næringsstoffer Fedt & Protein
Anbefalet indtag af næringsstofferne Bare lige for at starte med at illustrere hvor meget man reelt har behov for af hvert makronæringsstof.
Energiindhold Kulhydrater: 17 kJ pr. gram Protein: 17 kJ pr. gram Fedt: 38 kJ pr. gram Alkohol: 29 kJ pr. gram
Hvilke næringsstoffer får vi fra denne type mad?
Fedt/Lipider inddeling Animalsk fedt Vegetabilsk fedt
Fedt/lipider funktion Kroppen bruger fedt til: At optage og transportere fedtopløselige vitaminer At danne cellemembraner Energi og energireserver At danne hormoner Isolation 1gram fedt indeholder 38 kJ Det anbefales at ca. 30 %, af raske personers daglige kost, består af fedt For ældre/svækkede lyder anbefalingerne: Spar ikke på fedtet Isolation=at holde på varmen i kroppen, når det er koldt i omgivelserne
Fedt Lipider inddeling Fedtsyrer findes som: Fosforlipider (cellemembraner) Steroider (hormoner, kolesterol) Mono-, Di- og Triglycerider (95 % af dem vi spiser) 21 forskellige fedtsyrer Kroppen kan selv lave dem, på nær 2 essentielle fedtsyrer: Linolensyre (omega 3) Linolsyre (Omega 6)
Fedt/lipider kemisk opbygning Triglycerider : Glycerol 3 fedtsyrer
Fedt/Lipider typer Mættet fedtsyre Umættet fedt Ingen dobbeltbindinger Findes især i kød og smør Fast ved stuetemp. Det ”usunde fedt” kan sætte sig i bodårerne (åreforkalkning) Umættet fedt 1 eller flere dobbeltbindinger Findes især i fisk og planteolier Flydende ved stuetemp. Det ”sunde” fedt Kan fjerne åreforkalkninger
Hvilke næringsstoffer får vi fra denne type mad?
Proteiner inddeling i maden Animalske proteiner Vegetabilske proteiner
Proteiner Funktion Vedligeholdelse/ opbygning af kroppen Hud, hår og negle Muskler Knogler Fremmelse af processer Enzymer Hormoner Signalstoffer Energi indeholder 17 kJ pr. gram Indgår i cellemembraner Membranproteiner Antistoffer Koagulation Homeostase pH Kolloidosmotiske tryk Antistoffer der bekæmper infektioner Homeostasen er kroppens balance Plasmaproteinerne fungerer både som en buffer for pH (de kan optage og afgive h+) og skaber det kolloidosmotiske tryk, der er med til at optimere optagelse og afgivelsen af næringsstoffer.
Proteiner opbygning Proteiner er opbygget af aminosyrer Der findes ca. 20 forskellige aminosyrer, der bruges til at bygge proteiner af 11 af dem kan kroppen selv danne (i ribosomerne) 9 af dem er essentielle
Proteiner opbygning Aminosyrerne sætter sig sammen. Kaldes efter antal for: 1 aminosyre = aminosyre 2 aminosyrer = di-peptid 3 aminosyrer = tri-peptid 4 aminosyrer = tetra-peptid 5 – 20 aminosyrer = oligo-peptid 20 – 60 aminosyrer = poly-peptid Over (50) 60 aminosyrer = protein Proteiner kan indeholde flere hundrede tusinder aminosyrer
Proteiner kemisk opbygning Når aminosyrerne sætter sig sammen, sker det ved fraspaltning af vand Der sker en kemisk reaktion hvor der fraspaltes vand, hvorefter aminosyrerne sætter sig sammen. Kemisk reaktion = omdannelse af et stof, til et andet.
Fejlernæring symptomer/følgevirkninger Hvad er underernæring? Hvad er overernæring? Symptomer: Ødemer Tab af kropsvægt og muskelmasse Nedsat funktionsevne Fordøjelsesproblemer Langsom sårheling Overvægt Hjerte-karsygdomme Forhøjet blodtryk Diabetes Cancer http://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/veldokumenteret-aarsag/overvaegt/ Hvad Fejlernæring: overordnet betegnelse for under og overnæring. Bruges også i forbindelse med patienter der f.eks. Har et specifikt vitaminmangel. Underernæring: energiunderskud samt mangel på mikro- og/eller makronæringsstoffer. Overernæring: energioverskud, bestående hovedsageligt at fedt og simple kulhydrater og for får komplekse kulhydrater og proteiner