Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse"— Præsentationens transcript:

1 1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse

2 Munden 1. Tænder og kæber: - Tygges, findeles og får øget overflade
2. Spytkirtler: 
- Spyttet: blødgør og opløser maden 
- Spytamylase: Starter den første nedbrydning af stivelsen

3 Mavesækken Spiserøret: 
- Glat muskulatur: musklerne laver peristaltiske bevægelser, 
så maden transporteres til mavesækken Surt miljø: pH = 1-2 
- Ødelægger organismerne i maden Pepsin (enzym): 
- Spalter proteiner til kortere aminosyrekæder Blodkarrene optager alkoholen Næste stop --> Tolvfingertarmen...

4 TOLVFINGERTARMEN (Duodenum)
Det her… Er tolvfingertarmen Tolvfingertarmen er lige efter mavesækken, og lige før tyndtarmen. I tolvfingertarm sker der nedbrydning og optagelse af nærringstoffer Syren fra maven neutraliseres her, med hydrogencarbonat fra bugspytkirtlen Der bliver i tolvfingertarmen tilføjet enzymer fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren TOLVFINGERTARMEN (Duodenum)

5 TYNDTARMEN TYNDTARMEN

6 Tarmtotter og optagelse af byggesten

7 Opbygning og funktion af tyktarm og endetarm
I tyktarmen er de ufordøjelige rester ofte i form af cellulose. Tyktarmen optager mineraler (ioner) ved aktiv transport, og vand følger passivt med ved osmose. Det sidste stykke af tarmsystemet er endetarmen, som opbevarer og transporterer det resterende tarmindhold.

8 Transportformer over tarmvæggen
I tyndtarmen optages nærringstoffer fra maden og ud i blodet fx vitaminer, vand- og fedtopløselige

9 Transportformer over cellemembranen
forskellige tranportformer passiv transport transport af vand, proteinkanal diffusion over tarmvæg aktiv transport

10 Menneskets fordøjelsessystem
Når et substrat bindes til et aktivtcenter (enzymet) bliver der dannet et enzymsubstratkompleks. Enzymer klipper substratet over og resultatet kaldes produktet.

11 forklaring Nedbrydende (katabolske) enzymer
Enzymer er katalysatorer, der er opbygget af proteiner De er med til at speede vores fordøjelsesproces op Enzymer er en del af det der bliver produceret i celler Enzymer er specifikke, da de kun katalyserer én reaktion De har et aktivt center, hvor substratet bindes til

12 Stivelse(Carbohydrat) gennem kroppen
Brød, korn, pasta, mel osv. Brug for energi optager mindre molekyler, stivelse må spaltes. Bliver delt (katalyseret) i små dele Deles vha. enzymer I mund: brød  korte stivelseskæde I Bugspytkirtlen: Stivelseskæder  mindre dele (maltose) I Tyktarmen: Maltose  en del (Glucose) Den lille glucose optages i blodet


Download ppt "1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google