Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Kulhydrater og dannelse af ATP
Fag- og myndighedsperson Mål 10, 8, 4
2
Fag mål 4) planlægge, gennemføre og vurdere eksperimentelt arbejde med anvendelse af laboratorieudstyr eller andet relevant udstyr. 8) dokumentere det naturfaglige arbejde gennem at registrere og efterbehandle data og iagttagelser samt beskrive eksperimenter. 10) anvende naturfaglige modeller og på udvalgte områder selv opstille og vurdere sådanne modeller
3
Plan Kulhydraterne samt deres kemiske opbygning
Cellen og cellemembranen Hvordan kommer glukose ind i cellen og hvilken funktions har glukose i cellerne
4
Hvilke type næringsstoffer er her?
5
Cellens energikilde -kulhydrater
6
Monosakkarider – de hurtige
7
Disakkarid – de hurtige
8
Polysakkarid – de langsomme/komplekse
9
Kostfibre
10
Fra kulhydrat til blodglukose
Det er kun monosakkarider der kan optages i tarmvæggen og blive ført over i blodbanen Derfor skal polysakkariderne spaltes til monosakkarider – det tager tid. Det påvirker blodglukosen
11
Se klippet side 20 om glykogen (glukose lager i leveren og muskler) insulin ”bygger” lageret op. glukagon (hormon) nedbryder lageret og sender glukose ud i blodet, dermed stabil blodglukose
12
Vend dig mod en sidemand og repetér:
Hvad er en monosakkarid? Hvad er en polysakkarid? Hvad er glykogen? Hvad er glykagon?
13
Celler side 114 SSF
14
Cellemembranen Semipermeabel membran = gennemtrængelig.
Opbygget af protein og fedtsyrer. Funktion: stoffer samt væske kan trænge ind og komme ud af cellen. Cellerne skal have energi til funktionerne = cellens stofskifte.
16
Se klippet side 41 i Naturfag om passiv transport
17
Hvordan kommer glukose ind i cellerne?
18
Men insulin skal være tilstede
19
Formidlet transport Passiv transport af større molekyler
via et transportproteiner i membranen Fra høj koncentration til lav koncentration. Molekyle og transportprotein passer som nøgle i en lås. Molekyler som fx glukose.
20
Dannelse af ATP
21
Dannelse af ATP
24
Se klippet s. 46 om cellens forbrænding
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.