Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Faglig regning Kostberegning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Faglig regning Kostberegning."— Præsentationens transcript:

1 Faglig regning Kostberegning

2 De energigivende stoffer
Vores krop har behov for energi – den energi får vi fra vores kost. De gennemsnitlige tal for, hvor energien i vores kost kommer fra: 10-15 % skal komme fra protein 55-60 % skal komme fra kulhydrat Højst 30 % fra fedt

3 Energiprocentfordeling
For at kunne udregne energiprocentfordelingen i en madvare, skal vi lave en beregning på, hvor mange kJ (kilojoule) et gram af de enkelte energigivende stoffer giver. 1 g. protein giver 17 kJ 1 g. kulhydrat giver 17 kJ 1 g. fedt giver 38 kJ

4 Udregning af energifordeling i et enkelt produkt
Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes. Her er en udregning for indhold pr. 100g af havregryn. Havregryn: 13.2g  protein  6.5g   fedt 68.2g  kulhydrat  9.8g   vand 87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.

5 For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein      13.2g  x 17kJ   =224kJ Fedt          6.5g   x 38 kJ  =247kJ Kulhydrat  68.2g x 17 kJ   =1160kJ Samlet energimængde:     1631kJ

6 Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631     x 100 = 14 % energi fra protein 247/1631     x 100 = 15 % energi fra fedt 1160/1631   x 100 = 71 % energi fra kulhydrat

7 Udregning af energifordeling i et måltid
Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være det samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt

8 Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner: (gram protein x mængde gram, af produktet)/10 Havregryn   (13.2x100)/100 = 13.2g protein   Mælk          (3.4  x150)/100 = 5.1g   protein Rosiner       (2.3  x10  )/100 = 0.23g protein I alt                                      18.5  g protein

9 Havregryn (6. 5x100)/100 = 6. 5g fedt Mælk (1. 5x150)/100 = 2
Havregryn   (6.5x100)/100 = 6.5g   fedt Mælk          (1.5x150)/100 = 2.25g fedt Rosiner       (0.5x  10)/100 = 0.05g fedt I alt                                    8.8g   fedt

10 Havregryn (68. 2x100)/100 = 68. 2g kulhydrat Mælk (4
Havregryn   (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat Mælk          (4.7 x 150)/100 = 7g     kulhydrat Rosiner       (67  x   10)/100 =6.7g  kulhydrat I alt                                      82g    kulhydrat

11 Samlet energibidrag: Protein (18. 5x17kJ) = 315 kJ Fedt (8
Samlet energibidrag: Protein        (18.5x17kJ)  = 315  kJ Fedt            (8.8 x 38kJ) = 334   kJ Kulhydrat   (82  x 17Kj)    = 1394 kJ Samlet energimængde        2043  kJ

12 Energifordeling: 315/2043      x100  = 15 fra protein

13 Jeres opgave er: At lave en beregning ud fra en af jeres retter til festen i lavede kalkulation på. I må gerne gå sammen to og to Brug evt. eller


Download ppt "Faglig regning Kostberegning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google