Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Faglig regning Kostberegning
2
De energigivende stoffer
Vores krop har behov for energi – den energi får vi fra vores kost. De gennemsnitlige tal for, hvor energien i vores kost kommer fra: 10-15 % skal komme fra protein 55-60 % skal komme fra kulhydrat Højst 30 % fra fedt
3
Energiprocentfordeling
For at kunne udregne energiprocentfordelingen i en madvare, skal vi lave en beregning på, hvor mange kJ (kilojoule) et gram af de enkelte energigivende stoffer giver. 1 g. protein giver 17 kJ 1 g. kulhydrat giver 17 kJ 1 g. fedt giver 38 kJ
4
Udregning af energifordeling i et enkelt produkt
Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes. Her er en udregning for indhold pr. 100g af havregryn. Havregryn: 13.2g protein 6.5g fedt 68.2g kulhydrat 9.8g vand 87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.
5
For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein 13.2g x 17kJ =224kJ Fedt 6.5g x 38 kJ =247kJ Kulhydrat 68.2g x 17 kJ =1160kJ Samlet energimængde: 1631kJ
6
Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631 x 100 = 14 % energi fra protein 247/1631 x 100 = 15 % energi fra fedt 1160/1631 x 100 = 71 % energi fra kulhydrat
7
Udregning af energifordeling i et måltid
Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være det samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt
8
Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner: (gram protein x mængde gram, af produktet)/10 Havregryn (13.2x100)/100 = 13.2g protein Mælk (3.4 x150)/100 = 5.1g protein Rosiner (2.3 x10 )/100 = 0.23g protein I alt 18.5 g protein
9
Havregryn (6. 5x100)/100 = 6. 5g fedt Mælk (1. 5x150)/100 = 2
Havregryn (6.5x100)/100 = 6.5g fedt Mælk (1.5x150)/100 = 2.25g fedt Rosiner (0.5x 10)/100 = 0.05g fedt I alt 8.8g fedt
10
Havregryn (68. 2x100)/100 = 68. 2g kulhydrat Mælk (4
Havregryn (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat Mælk (4.7 x 150)/100 = 7g kulhydrat Rosiner (67 x 10)/100 =6.7g kulhydrat I alt 82g kulhydrat
11
Samlet energibidrag: Protein (18. 5x17kJ) = 315 kJ Fedt (8
Samlet energibidrag: Protein (18.5x17kJ) = 315 kJ Fedt (8.8 x 38kJ) = 334 kJ Kulhydrat (82 x 17Kj) = 1394 kJ Samlet energimængde 2043 kJ
12
Energifordeling: 315/2043 x100 = 15 fra protein
13
Jeres opgave er: At lave en beregning ud fra en af jeres retter til festen i lavede kalkulation på. I må gerne gå sammen to og to Brug evt. eller
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.