Bæredygtighed og produktionsoptimering :. Overordnet program:  Definition af bæredygtighed  Definition af besparelser  Gennemgang af matrix  Strukturering.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Sociale medier og læring
Overordnet målsætning:
Virtuel medarbejder eller konsulent
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Metode i AT Religion.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
13. Ikke-finansielle rapporter
Arbejdspladsudvikling
Opgave 1: Navision - lagerstyring
Kapitel 2.
Vi gennemførte en række interview ifm
Rådgiverseminar Schneider Electric Danmark A/S 1 Den globale specialist i energiovervågning video – inspiration - produkter.
Holluf Pile Skole, 9. c Uge 3 Mandag og fredag: 8.00 – 9.30
Supervision og faglig feedback
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Relationer – børn og voksne
Kommunikation og konflikthåndtering. Baggrund : Stigende produktion på grund af større affaldsmængder: Afgrænset tid Afgrænset kundeservice Afgrænsede.
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Arbejde i temagrupper Metode:
7 Årgang Langmarkskolen
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK og opsamling på forbedringsprojekter Hvordan foregår en KVIK-selvevaluering?
Procesværktøjer.
Case-studiets 7 skridt 1.Læs og forstå casen og afklar/tydeliggør ukendte begreber/ord 2.Opstil problemer/begreber som skal studeres 3.Brainstorm for at.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
AGWAPLAN Side 1 · · Projekt om balance mellem produktions- og miljøhensyn Vandplan – indhold, udarbejdelse og realisering.
MOBILITY MANAGEMENT INTRODUKTION MOBILITY MANAGEMENT & BEVIDSTHED INTRODUKTION.
Kompetencer Er meget centrale og nødvendige i forbindelse med innovation. Da innovation vil have indflydelse på snart sagt alle funktioner i en virksomhed,
Digital skriftlig- og mundtlighed
1 Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Strategi i Vindervirksomheder Kapitel 2
Gruppearbejde – muligheder og udfordringer
Dinbundlinje.nu Tilbud om Kampagne Kick-off på jeres center.
Forretnings innovation ! 1/15 Det overordnede mål er værdiskabelse i virksomheder Metoder til afklaring af hvilke veje der skal følges. Idé og Udviklingshuset.
Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren Ole Laursen Danmarks Naturfredningsforening Uddannelse er afgørende for at fremme en bæredygtig udvikling.
Doku:SENtorium Onsdag d. 27. maj Velkommen Program Siden sidst Tendenser i indsatsteorierne Succeskriterier og indsamlingsmetoder Frokost Sparring.
En Bæredygtighed Fremtid mobiltelefonen
‘Bæredygtig udvikling i undervisningen’ Indlæg på Big Bang konferencen Den 11. Marts 2016 Aarhus Søren Breiting
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
TEMA 4 Inspiration & Feedback: Idéen ud i virkeligheden
Video med Anders Bondo Christensen om formålet med mødet
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
SIKKERHED ONLINE.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Design Thinking Consultant Agnete Design Thinking Consultant
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
DEN GODE STIL.
DEN GODE STIL.
Velkommen til fagligt samspil
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Forbedringsmodellen Test og læring Hvad ønsker vi at opnå? Mål
- Projekt om sygehusportører
Tilstedeværelsesundervisning
som mennesket anvender til at genskabe / udvikle
Overordnet beskrivelse af initiativ Verdensmål-nummer
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Bæredygtighed og produktionsoptimering :

Overordnet program:  Definition af bæredygtighed  Definition af besparelser  Gennemgang af matrix  Strukturering af undervisningsforløb  Inspiration til opgaver

Definition på bæredygtighed:  1. definition  Hvad indebærer det (hvad skal man gøre, tænke…)  Hvordan påvirker det dagligdagen? (nogle bæredygtige tiltag betyder ændrede arbejdsgange, besværliggørelse..?)

 Fælder – bare fordi man optimerer på en ting, skal man overveje hvilke følger den nye rutine medfører  Evt. film  Produktionsmetoder og logistik af materialer påvirker også bæredygtigheden  Matrix gennemgang

Definition på bæredygtighed:  1. definition: Brundtland-rapporten (1987) definerer bæredygtig udvikling som: ”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.”

Definition på bæredygtighed: Denne definition uddybes med: "Menneskeheden har muligheden for at gøre udviklingen bæredygtig - til at sikre at den imødekommer de øjeblikkelige behov uden at gå på kompromis med de fremtidige generationers mulighed for at sikre deres behov. Begrebet bæredygtig udvikling indebærer visse grænser - ikke absolutte grænser men begrænsninger som den eksisterende teknologiske situation og sociale organisation pålægger miljøressourcerne, og begrænsninger som hænger sammen med biosfærens evne til at absorbere virkningerne af menneskenes handlinger."

Definition på bæredygtighed: Og videre: "I sidste ende er bæredygtig udvikling dog ikke nogen endegyldig tilstand af harmoni, men snarere en ændringsproces hvor udnyttelsen af ressourcerne, styringen af investeringerne, retningen for den teknologiske udvikling og institutionelle ændringer kommer i overensstemmelse med fremtidige såvel som nutidige behov."

Definition på bæredygtighed:  Den store danske – Gyldensdals åbne encyklopædi Bæredygtig udvikling, en brug af Jordens resurser, der skaber balance mellem udnyttelse og beskyttelse, så vi ikke ødelægger vort livsgrundlag. En bæredygtig udvikling skal sikre menneskenes nuværende behov uden at forringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres.

Hvad er besparelse for dig? Hvad er besparelser? – og bæredygtige besparelser?  Økonomi  Tid  Materialer  Arbejdsgange

Matrix:

Matrixen er tænkt som et muligt arbejdsredskab, hvor ud fra det er muligt at fastlægge hvilke punkter man vil fokusere på – samt at gøre det muligt at indtegne vægtningen heraf. Jo mere punktet ligger fra centrum, og hermed fylder i matrixen, jo mere vægtes dette punkt. Det vil være muligt at udarbejde sin egen matrix, hvorpå man specificere de fire områder, og får indtegnet vægtningen af. Ved at kunne synliggøre ens tanker og ideer, er det oftest nemmere at holde fokus – især hvis man er mange om at nå det opstillede mål.

Matrix: Optimering - Funktion og produktion Forbedre processer/ funktion til det bedre (økologi, materialeforburg) Ændre produktionsmetode Energiforbrug Eks. Ændre materiale (miljøfokus, produktionsproces) Distribution (bestilling af varer, emballage)

Matrix: Cyklus og genbrug Minimering af materialeforbrug Genanvendelse i nye sammenhænge Affaldssortering/håndtering Eks. Genbrug af spildmateriale eller overskudsmateriale Minimering af spild

Matrix: Materialevalg og indsigt Viden om forskellige materialetyper Indsigt i egenskaber Produktionsomkostninger (CO2, miljøbelastning, partikler) Eks. Fordele/ ulemper ved et materiale Pris Hvordan belaster udvindingen miljøet

Matrix: Omtanke/ miljø Indsigt i hvordan produktion/ materialer belaster miljøet Optimere daglige rutiner; både ved skrivebordet og i værkstedet. Eks. Minimere print / Print på begge sider Print dobbeltsidet Aflevering af materiale elektronisk fremfor i papirform Materialekendskab Produktionsforløb

Dag 1:  Velkomst og introduktion  Definition af og generelt om bæredygtighed  Øvelse ”Hvad er bæredygtighed for dig”  Øvelse ”Hvad er besparelse for dig?”  Opsamling

 Øvelse ”Beregning af besparelser og tilbagebetalingstid”  Evt. rundtur på skolen (eller hvor man måtte være)  Øvelse ”Konkrete eksempler på besparelser i virksomheden”

Dag 2:  Opsamling på dag 1  Introduktion til matrix og dets indhold  Eksempel på udfyldt matrix  Øvelse ”Udarbejdelse af egen matrix”  Fremlæggelse og diskussion af øvelsen  Afslutning på forløbet

Inspiration til opgaver: ”Hvad er bæredygtighed for dig” 5 – 10 min individuelt arbejde og ”tænkning” Fremlæg for ”klassen” eller i grupper Fortsæt eventuelt øvelsen med at indtænke begrebet besparelse. ”Lav et idé-katalog som kan bruges efterfølgende/ tages med videre efter kurset” Evt. som opsamling på ovenstående opgave

Inspiration til opgaver - fortsat: ”Lav beregninger på besparelser og eventuelt tilbagebetaling” Eksempler; Tænd/ Sluk for alt Udskift til LED Toiletter og vandforbrug ”Find selv konkrete eksempler på bæredygtige besparelser” ”Udfyld/ arbejde med matrix” Både enkeltvis og i grupper (vekselvirkning) Slut af med at fremlæg og fælles diskussion