Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen."— Præsentationens transcript:

1 Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen

2 “Når du vil have bygget et skib, skal du ikke kalde folk sammen for at samle tømmer. Du skal ikke uddele opgaver eller delegere arbejdet. Du skal vække deres længsel efter det store åbne hav” Citat Saint-Exuperý

3 Ledelsesopgaven i en moderne forening
Ledelsesopgaven i en forening anno 2015 er mange: Sørge for driften Lægge strategier for hvordan man sikre god økonomi, mange frivillige, gode faciliteter osv. Angive retning og skabe udvikling, Være rammesættende og understøttende Være politiske ledere Sikre at foreningen er klar til konkurrencen fra andre idrætsudbydere og meget, meget mere. Ledelsesopgaven i en forening har i de sidste år ændret karakter. I dag skal en bestyrelse ikke alene sørge for driften, de skal også være strategiske ledere, angive retning og skabe udvikling, være rammesættende og understøttende, være politiske ledere, sikre at foreningen er klar til konkurrencen fra andre idrætsudbydere og meget, meget mere.

4 Hvad betyder ordet ledelse?
Lede = få nogen eller noget til at bevæge sig i en bestemt retning. Lede (fysik) transportere elektricitet. At forbinde. Lede efter noget, forsøge at finde nogen eller noget. =søge, eftersøge. Ordet ledelse har flere betydninger. Slår man op i en ordbog kan man finde følgende Lede = få nogen eller noget til at bevæge sig i en bestemt retning. = føre, styre, manøvrer, dirigere, navigere. (Føre: gå foran, iblandt, bagved….en god leder skal kunne det hele?) Lede (fysik) transportere elektricitet. At forbinde. Overført til foreningssammenhæng = at skabe kommunikative forbindelser. At skabe sammenhæng mellem organisationens værdier og daglig praksis. Lede efter noget, forsøge at finde nogen eller noget. =søge, eftersøge. Lederen som den der er nysgerrig og undersøgende.

5 Ledelsesopgaven hos os
Varetagelse af driftsopgaver Være rammesættende for foreningens aktører Være retningsgivende for foreningen + foreningens frivillige Gribe ”tilfældig udvikling” og afprøve nyt Arbejde bevidst og strategisk med udvikling, Lave politisk arbejde og lobby arbejde for foreningen Gøre foreningen modstandsdygtigt i forhold til konkurrence fra andre aktører

6 Forandringsledelse I dag er det også bestyrelsens opgave at løbende vurdere behovet for forandring og igangsætte initiativer, der gør foreningen i stand til at vedblive med at være en attraktive foreningen for nuværende og kommende medlemmer. Hvordan gør vi det hos os?

7 Foreningsudvikling - Hvilke elementer kan vi arbejde med?
Forandringsledelse Foreningsudvikling - Hvilke elementer kan vi arbejde med? Aktivitetsudvikling Udvikling af arbejdsform og organisering Motivation og udvikling af (og med) frivillige Udvikling gennem samarbejde med andre Gennemgå de næste 4 slides og supplere gerne med egne eksempler på hvordan foreninger på forskellige vis har arbejdet med udvikling med udgangspunkt i de 4 elementer. Skærp bevidsthede om hvad der er bestyrelsens rolle og hvordan de kan understøtte foreningens forskellige aktører på de forskellige områder.

8 Hvordan arbejder I med aktivitetsudvikling?
Forandringsledelse Hvordan arbejder I med aktivitetsudvikling? Kunne f.eks. være via aktivitets/målgruppe matrix Eksisterende aktiviteter Nye aktiviteter Nuværende målgrupper Hvilke aktiviteter har vi og hvilke målgrupper har vi der bruger de forskellige aktiviteter? (Er der aktiviteter vi skal optimere for at få mere tilfredse medlemmer?) Hvilke nye aktiviteter kan vi lave for de målgrupper vi har? Nye målgrupper Hvilke nye målgrupper vil vi kunne tiltrække til vores eksisterende aktiviteter? Hvilke nye aktiviteter kan vi lave til nye målgrupper? Arbejder de forskellige idrætter med aktivitetsudvikling? Hvad er bestyrelsens rolle i forhold hertil? Hvem har ansvaret for de målgruppe og de aktiviteter, der ikke er i gang?

9 Udvikling af arbejdsform og organisering
Forandringsledelse Udvikling af arbejdsform og organisering Er jeres organisering tilpasset den virkelighed foreningen er i? Kan I arbejde på en anden måde? Eksempler på organisationsændringer: Triologi (flere laver mindre) Nye udvalg og afdelinger (frivilligudvalg, udviklingsgruppen, ideforum etc.) Nye mødestrukturer (idemøder på tværs, årlige visionsseminar, åbne bestyrelsesmøder m.m.) Lad dem kort overveje spørgsmålene og reflektere 2+2 Derefter plenum snak om hvordan man kan tilpasse sin organisering eller arbejdsform for at skabe en forandring (udvikling) i foreningen.

10 Motivation og udvikling af (og med) frivillige
Forandringsledelse Motivation og udvikling af (og med) frivillige De frivillige er drivkraften i alle foreninger. Har I en kultur hvor det er let for alle frivillige at komme med nye ideer og være med til at udvikle foreningen? Hvordan arbejder I med udvikling af den enkelte frivillige? Ny viden på individplan = ny viden til foreningen? Meget udvikling i foreningslivet er opstået fordi en frivillig har være på kursus/ude og få ny inspiration og bringer det hjem til foreningen. Hvad gør de som bestyrelse for at understøtte de frivilliges motivation og udvikling? (udvikling af den frivillige = udvikling af foreningen) Bestyrelsen som kulturskabere i forhold til at skabe en udviklingskultur - hvordan kan de gør det?

11 Udvikling gennem samarbejde med andre
Forandringsledelse Udvikling gennem samarbejde med andre Har jeres forening samarbejdspartnere I laver konkrete tiltag sammen med? Det at skulle samarbejde med andre kan også være med til at udvikle en selv (foreningen) Nogle foreninger har det som en bevidst strategi at gå ud og søge partnerskaber for derigennem at udvikle foreningen. Hvad tænker de om det?

12 Det første step på vej mod en forskel
”Hvad er det første step vi kan tage for at gøre en forskel i forhold til at opgradere vores ledelse og dermed også vores forening?”


Download ppt "Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google