Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fortolkning af AMO reformen
Advertisements

Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Fra regulering til engagement i arbejdsmiljøet
Erfaringer med AMO-reformen
AMO-reformen og dens ambitioner Anders Kabel SAM’s bestyrelse
Hans Jørgen Limborg & Hans Hvenegaard
AMO - på rette vej? eller snarere – hvilken vej? Refleksioner fra CAVI
Arbejdsmiljø - Nye veje Årskonference Rikke B. Ørum Chef for HR og arbejdsmiljø.
Kodeks for offentlig topledelse
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Hvad er værdien af ISO 9001? Og hvad er ændringerne i ISO 9001 og de øvrige ledelsesstandarder? Jesper Jerlang Standardiseringsdirektør.
Fra sidevogn til mainstream Organiseringen af virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde ( ) AMO projektet Niels Møller Aalborg Universitet.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Projekt : ”Styrket samarbejde mellem borgeren, myndighed og udførende virksomheder ” Deltagere er Ledere og medarbejdere indenfor Handicap og Socialpsykiatriområdet.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Koncept for åbent værksted, materialebank og kompetence- pakke Tilbud om kursus for ledere i virksomheder om deres rolle i medarbejdernes uddannelse og.
Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej Hillerød Den lærende byggeplads Inspiration og idé generering Brainstorm på godt.
Beskrivelse af strategisk projekt: Et frugtbart forskningsmiljø Strategi Indsatsområde: Forskning og Samarbejde Programejer: Tomas Joen Jakobsen.
Staten i en brydningstid Personalechefkonference november 2010 Bo Smith.
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
VejTrafikSikkerhedsledelse Certificering af Rudersdal Kommune - Vejafdelingen Trafikdage august 2016 ved Kit Lærke Knudsen.
Online arbejdsmiljøuddannelse
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
THY Business Breakfast.
DUBU Superbrugerrollen
Behov for et servicetjek Fællesmødet 31. oktober 2015
Erfaring fra fire statslige arbejdspladser
Fra sidevogn til mainstream
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Lokale strategier i kommuner for borgere, ansatte og beslutningstagere
Hvorfor resultatløn?.
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Fællesoffentlige løsninger Henrik Frost Christophersen,
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Nye virkemidler i arbejdsmiljøet
Fælles ledelsesgrundlag
Kursus for nye efterskoleledere
Internationale virksomheder til trekantsområdet
Hans Jørgen Limborg Bjarke Refslund
dekansekretariater i den nye organisering
VELKOMMEN til nye lærere på stx/hf
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
SUMO - analyse.
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Hvorfor rethinkIMPACTS? og Hvad er rethinkIMPACTS?
Tendenser i forældresamarbejdet
KIGO og kommunernes opgaver
Det vi skal de næste tre kvarter
Styrket sammenhæng mellem teori og praksis
Niels Møller DTU Management
Om faglig ledelse i sundhedssektoren
Region Midtjyllands opgave
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Velkommen til ROADSHOW i GeoDanmark!
Miljøvurdering Life Cycle Assessment – LCA Gennemførelse af en LCA
Statens HR – Implementeringskoncept
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Præsentationens transcript:

Hans Jørgen Limborg IDA Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference IDA

Hans Jørgen Limborg IDA  BAGGRUNDEN FOR OPLÆGGET AMO projektets data 60 case studier fordelt på 5 sektorer (Bygge og anlæg, Produktion, Omsorg, Service & Handel og Vidensarbejde) 15 udvalgt til at følge over tid (2 år) – 3 besøg – løbende kontakt

Hans Jørgen Limborg IDA AMO resultater – i kort form ”AM reformen har haft begrænset effekt i sig selv - men den afspejler en udvikling, som allerede var i gang – og har skabt en klangbund for at fremme denne udvikling”. ‘Denne udvikling’ er - har vi set - kendetegnet af at:  Arbejdsmiljømål integreres i virksomhedernes værdier og image overfor kunder og leverandører  Nye og forskellige former for organisatorisk tilknytning af AM-indsatsen til ‒ interne arbejdsmiljøprofessionelle, ‒ ledelsen, ‒ HR, ‒ eksternt miljø eller kvalitetsafdeling.  Arbejdsmiljøarbejdet ledes og organiseres ud fra de principper som gælder for ledelse og organisering af virksomhedens øvrige stab stabsfunktioner.

Hans Jørgen Limborg IDA  Arbejdsmiljøarbejdet udøves i mange virksomheder - i stigende grad (?) - af arbejdsmiljøprofessionelle, der er ansat med det specifikke formål, at varetage og lede arbejdsmiljøarbejdet (tilfældet i 45 – 50 af de 60 cases)  Vi anvender betegnelsen arbejdsmiljøprofessionelle samlet om Arbejdsmiljøledere, koordinatorer og arbejdsmiljøeksperter, som bruger en væsentlig del af deres arbejdstid på arbejdspladsens eget arbejdsmiljø, og har opnået faglige kompetencer gennem uddannelse og netværk Vi vendte tilbage til casene og kunne identificere tre typer af arbejdsmiljøprofessionelle Et ‘øget’ forekomst af interne arbejdsmiljøprofessionelle?

Hans Jørgen Limborg IDA Arbejdsmiljøprofessionelle, er ansat af ledelsen og spiller en stor rolle i mange virksomheders arbejdsmiljøarbejde. De leder og koordinerer arbejdsmiljøarbejdet De varetager mange forskellige opgaver: Er drivende i udviklingen af organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet, Leverer grundlag for strategiske prioriteringer Udvikler og varetager systemer som for eksempel arbejdsskadesregistrering og certificeringssystemer Leverer ekspertbistand og processtøtte i konkrete sager. Integrerer arbejdsmiljø med kvalitetsstyring, miljø og markedsføring Er ift den daglige drift ofte vigtigere end AMO. Deres relation til AMO afhænger af deres opfattelse af egen rolle Professionalisering

Hans Jørgen Limborg IDA Antagelser om hvorfor vi ser mange internt professionelle Ydre:  Rådgivermarkedet er blevet meget varietet, og uoverskueligt for virksomhederne  Brugen af eksterne AM rådgivere er reduceret efter udfasning af BST Indre:  Mange virksomheder (nye ledere) oplever, at det er nødvendigt ”at have styr på arbejdsmiljøet”: ‒ På grund krav fra kunder, ‒ Imagepleje ‒ At leve op til branchenormer, ‒ For at fastholde og tiltrække medarbejdere mm. ‒ Holde AT fra døren ‒ Opleves rentabelt  Fra ‘sidevogn’ til ‘støddæmper’ (?)

Hans Jørgen Limborg IDA ‘Tre forskellige tilgange til rollen som intern arbejdsmiljøprofessionel Praksis, opgavefokus og tilknytning til kerneopgaven Relation til arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøorganisationen Systembyggeren  Systemer (APV mm.) er et mål i sig selv  Ses typisk i virksomheder med stor grad af formalisering af fx kvalitets- procedurer og styring af drift AMR og AMO er den professionelles værktøj til at sikre implementering og drift af systemer Den procesorienterede  Afdækning af medarbejdernes oplevelse af arbejdets vilkår og trivselsfremme  Ses typisk i virksomheder og institutioner der arbejder med mennesker AMR og AMO opfattes som udgangspunkt som samarbejdspartnere, men også som objekter for forandringsprojekter Den driftsorienterede  Sikre produktion og drift  Opfylde krav fra marked og samarbejdspartnere  Ses typisk i virksomheder med stort omfang af kundestyring og store krav til fleksibilitet AMR og AMO betragtes som midler til at forbedre eller opretholde driften. Andre gange som et formalistisk og besværligt system.

Hans Jørgen Limborg IDA De professionelle definerer deres opgave ud fra: Hvordan virksomheden prioriterer AM Hvad der er vigtigt at inddrage i ledelsessystemer Hvad der hindrer kerneopgaven Hvad der har betydning for kunderne og kvalitetsnormer HR’s prioriteringer af f.eks. trivsels- og sundhedsfremme Deres egne kompetencer (viden og erfaring – ‘værktøjskassen’) Deres personlige faglige netværk – sådan gør andre Hvordan definerer de selv deres opgave?

Hans Jørgen Limborg IDA Der er ikke tegn på etablering af en egentlig profession: Få formaliserede netværker (antageligt en del uformelle indenfor brancherne) Ingen tiltag til at fastlægge kompetence profiler og uddannelse Ingen forsøg på at skabe eksklusivitet Hvad fandt vi ikke i vores cases ?

Hans Jørgen Limborg IDA Tendenser til et nyt samspil med eksterne professionelle ?  Etablering af nye branche specifikke rådgivningssystemer - baseret på aftaler og samarbejde mellem parterne ‒ TEK - SAM ‒ Bambus ‒ ‘Spark’ ‒ Staten og Regionerne på vej

Hans Jørgen Limborg IDA En ensom opgave? Formidlet i artiklen: Professionelle og medarbejderrepræsentanter – nye roller i arbejdsmiljøarbejdet. Forfattere: Rikke Seim, Niels Møller & Hans Jørgen Limborg Tidsskrift for Arbejdsliv nr 1: 2016

Hans Jørgen Limborg IDA Hvordan beskriver du selv din kerneopgave som Arbejdsmiljøchef? Hvad tænker du om at blive puttet i en kasse som ”Systembygger”? Er der mere tale om positioner man kan veksle mellem end bestemte roller? Hvordan bruger du AMO? Tror du der udvikles en Arbejdsmiljø-profession? Spørgsmål til Henrik fra Elindco