Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Ringsted 17.-18.9 2015Eva Rønn UCC.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fælles Mål 2009 – konklusioner
Advertisements

NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
Doku:SENtorium Torsdag d. 29. oktober Velkommen Programmet for dagen  Refleksionsøvelse  Fortællerrum  Narrativ evaluering Frokost  Sparringsrum.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Krogerup Højskole, den 19. oktober 2015.
Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn Eva Rønn UCC.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Ringsted, september 2015.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
SRO SKRIV!. OVERORDNET STRUKTUR SRO SKRIV Gunvor Severinsen GREVE GYMNASIUM, 2016 OPGAVENS HOVEDDEL FORSIDE ABSTRACTABSTRACT INDHOLDS- FORTEG- NELSE INDLEDNING.
1. klasse skriver fagbøger - eksempel på undervisningsforløb fra Hattingskolen 2007.
Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Frederikshavn Eva Rønn UCC.
Frederikshavn, september,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
1 Projektopgaven 8. årgang. 2 Projektopgavens vej 1.Overordnet emne er xxxx 2.Brainstorm over delemner. 3Gruppedannelse omkring delemner 4Problemformulering/opstilling.
STX Uddannelse.
Modul 2.
Fordybelse i et projekt
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Dronninglund 2/2-05.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Kvantitativ undersøgelse om hjerteflimmer 2016
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
OSO opgaven på Midtjysk
Klargøring af præsentation og formidling Formidling/ messe Evaluering
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Elevernes evaluering af grundforløbet
Efter Karl Henrik Flyums modeller
Oplæg d. 8/ Egaa Gymnasium
SRP - Skriveperioden ÅSG 2017.
IBSE & matematik til småbørn i naturformidling Hvad skal vi bruge det til? Og hvordan? Læreplaner – Sprog – Noget med ud ad døren.
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Og valg i det hele taget... Lær HVAD-modellen at kende.
FÆLLES målstyring i matematik
Evaluering af unge-kampagnen ”Tænk hvis alle arbejdede sort…” mod sort arbejde TNS Gallup februar 2006.
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Klasseven for nyankomne elever
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
SRP - Skriveperioden ÅSG 2018.
For eller imod tobak? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Matematik Geometriske figurer.
Karl Henrik Flyums model
International økonomi for matematikere
Digitalisering af prøver i grundskolen
Reklamer Definition af begrebet 'reklame'
MUNDTLIG FREMSTILLING
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til synopsis.
Titel på videnskabeligt projekt
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til eksamensprojekt.
Videnskabeligt projekt
At arbejde datainformeret
Innovation i humanistiske fag
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Videnskabeligt projekt
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Skrivedag 3: Fra skriftlig opgave til mundtligt oplæg
B-BOX ELEVHÆFTE til udvikling af nye aktivitetskort til B-boxen
Danmarkspanel uge
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Ringsted Eva Rønn UCC

Vivianis sætning - optakt Vicenzo Viviani ( ) var en italiensk matematiker. Han var elev af Galilei. Denne opgave handler om en sætning, som Viviani har formuleret. Første del er fra bogen: Fra papir til skærm, skrevet af Jesper Frænde og Michael Andersen 2001, Forlaget KLIM.  Løs opgaven i et dynamisk geometriprogram.

Formuler sætningen  Sammenlign ved hjælp af programmet summen af de tre afstande med en af højderne i trekanten.  Formuler en sætningen ud fra opdagelsen.  I en ligesidet trekant gælder, at summen af afstandene fra et vilkårligt punkt i trekanten til hver af trekantens sider er lig med højden i trekanten.

Bevis sætningen Udgangspunkt P er et vilkårligt punkt i en ligesidet trekant Slutpunkt Summen af afstandene fra et vilkårligt punkt i trekanten til hver af trekantens sider er lig med højden i trekanten. Hint Ved hjælp af nedenstående figur kan man vise, at arealet af trekant ABC er lig med summen af arealerne af trekanterne APB, BPC og APC.

Ræsonnements- og tankegangskompetencen handler om  at stille, genkende og besvare spørgsmål, som er karakteristiske for matematik,  samt at kunne opstille og følge matematiske ræsonnementer.

Matematisk ræsonnement Ræsonnement  Kæde af argumenter fra forudsætning til konklusion Ræsonnementskompetencen (grundskolen)  Kunne følge og forholde sig til et elementært matematisk ræsonnement  Kunne udtænke og gennemføre sådanne ræsonnementer  Kunne forstå den logiske betydning af et modeksempel

Ræsonnement og tankegang fra EMU 1.-3.klasse

Vejledende eksempel på læringsmål Fase 1 Fase 2

Eksempel fra dialog i 1. klasse Læreren: Kan I regne ud hvor mange unger de får, når vi ved, at de føder 5-6 gange om året. Og de føder op til 8 unger? Hvad for et stykke kunne man lave? (småsnak)  T (elev): Hvis det er 6 og så 8 gange?  L: Ja, okay.  T: Det er … det er 49.  L: Det er 49. Hvordan har du regnet det ud? Det er rigtig flot.  T: Det er fordi at hver gang … (L tysser på en anden elev) … jeg tog bare 6 … jeg prøvede bare 6 fingre frem hver gang jeg har talt 8.  L: Okay. 6 fingre frem 8 gange.  T: Nej, sådan her. Først så sagde jeg 8 og så videre. Osv., osv., osv., osv.  L: Først så sagde du 8.  T: Så havde jeg en finger.  L: Ja.  T: Så sagde jeg 17  L: Nej, 16 ikke også? 8 og 8 er 16.  … Fra Lindhardt, L. (2010) m.fl. Ræsonnementer i folkeskolens matematikundervisning, Mona 2010, 4

Ræsonnement og tankegang fra EMU klasse

Vejledende eksempel på læringsmål Fase 1 Fase 2

Eksempel på dialog fra 5. klasse  (henvendt til klassen) Hvordan finder man så arealet af trekanten?“  Gustav: „Jeg er ikke sikker,… men jeg tror… er de to trekanter uden på ikke det halve af hele boksen?“  Lærer: „Du siger, at de to trekanter er det halve af hele boksen. Kan du ikke prøve at forklare det for os?“  Gustav: „Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt… Hvis det er rigtigt, er trekanten 8.“  Lærer: „Hvis det er rigtigt, er trekanten 8? (henvendt til klassen) Skal vi lige prøve at finde ud af, om det er rigtigt?  Hvor meget er den her trekant (peger på en af de grå trekanter?)“  Gustav: „De er begge 4, og det hele er 16. Så må den være 8.“  Lærer: „Det ser da ud til at passe. Skal vi prøve med en anden figur?“  Gustav: „Det er bare det samme,… (pause)… at de to trekanter udenom er det halve af hele boksen.“  Maria: „Kan man gøre det sådan med alle trekanter”? Fra /mundtlighed.ashx lokaliseret /mundtlighed.ashx

Ræsonnement og tankegang fra EMU klasse

Vejledende eksempler på læringsmål Fase 1Fase 2Fase 3

Eksempel fra FP 2015

Svarprocenter, maj 2015, opgave 5 (baseret på besvarelser)

Evaluering af tankegang og ræsonnement Observationer Samtaler Fremlæggelser Logbog Brev til oldemor Skriftlig besvarelse Skriftlig prøve Mundtlig prøve

Aktiviteter  Leg med tal  Figurrækker - klodser og tændstikker  Undersøgelse i tabel  Firkanter med areal 4 på sømbræt  Deling af trekant i to lige store dele  Firkanter i firkanter  Vælg trin  Opstil læringsmål knyttet til ræsonnement og tankegang  Vælg aktivitet og tilpas den til trinnet  Opstil tegn, der kan være på, at eleverne benytter sig af ræsonnement og /eller tankegang  Overvej evaluering af kompetencen