Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

AT opgave 2014 Mad og Mennesker
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Undervisningsplanlægning
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
Grundlæggende IT, niveau G
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Evaluering.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Design – en definition Dyrehaveskolen.
Henriette Lungholt Uge Kreative metoder.
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Viden, læring og progression
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Deltagerstyret undervisning
Innovationsdidaktik Model for bæredygtigt læringsmiljø
Karl Henrik Flyums model
Inspiration til reformarbejdet
Lærermiddelkultur(er)?
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
- et bedre sted at lære Velkommen …..vi glæder os til en spændende dag med jer.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
Fra sanseindtryk til fagudtryk
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
Problemorienteret projektarbejde
Madkamp - DM i madkundskab
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Kompetencer Er meget centrale og nødvendige i forbindelse med innovation. Da innovation vil have indflydelse på snart sagt alle funktioner i en virksomhed,
Introduktion til 6. semesters temakurser Ved Studievejledningen og undervisere Sådan ændres nummeret for det samlede antal dias i præsentationen: 1.Gå.
Ny Fælles Naturfagsprøve
Årsplan – en kort en lang
Idræt på hjernen: Forbinder teori i praksis Bruger Nye Fælles Mål
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag. DESIGN I DIALOG MED STEDET På denne workshop skal vi arbejde med, hvordan man i dialog med et udvalgt sted og andre dogmer,
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Læring og MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
”Oplevelse, fordybelse og virkelyst” Dannelsesaspekter belyst gennem didaktiske grundbegreber Peter Brodersen Læremiddel.dk/UCL Peter Brodersen, november.
MADKAMPS relation til faget Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Læring og Madkamp, hvordan? - en fagdidaktiks tilgang Kirsten Marie Pedersen MADKUNDSKAB UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Fra praktik til universitetsopgave Kapitel 12. Agenda At koble teori og praksis Mål for praktikopgaven Typiske krav til praktikopgaven Hierarkiet for.
Læring og Evaluering i Madkamp og madkundskab Merete Vial Oktober
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Madkamps relation til Madkundskab. Madkamps didaktik
Kreativitet Innovation Entreprenørskab
Bachelorprojektvejledning?
Madkamp - DM i madkundskab
UNIVERSITY OF COPENHAGEN
Evaluering – det kræver læringsmål!
Den naturvidenskabelige metode
Består i år af: Samlet materialer til både elever og lærer en plakat
Køkkenhaven - konserver din køkkenhave
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
WORKSHOP 2, Gribskov Kommune, 2017
It i folkeskolens matematikundervisning
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Præsentationens transcript:

Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn

Formål med læringsforløbet Formålet med MADKAMPs læringsforløb er, at eleverne er aktive deltagere i læringsforløbet og tilegner sig færdigheder og viden om fødevaren mælk og mælkeprodukter i forhold til fødevarebevidsthed og madlavningens fysisk og kemi. Eleverne skal opnå indsigt i mælk og mælkeprodukter fysisk-kemiske egenskaber gennem teoretiske, praktiske og æstetiske læreprocesser samt opleve fremstillingsprocesser og madlavningsglæde. Denne indsigt skal de anvende i innovative læringsforløb, hvor de udvikler retter med mælk og mælkeprodukter samt formidler deres færdigheder, viden, erfaringer og oplevelser gennem forskellige sproglige og visuelle tilgange.

MADKAMPS fokus 206 Læring i madkundskab - ud fra temaet: Mælk & mælkeprodukter – og deres fysik-kemiske egenskaber Innovation Elevdeltagelse

Læring i madkundskab Madkamp er målrettet mod to kompetenceområder og - mål: Fødevarebevidsthed Madlavning med færdighed og vidensmål indenfor områderne: Råvarekendskab Madlavningens fysik og kemi Smag og tilsmagning Madens æstetik

Læring i Madkundskab MADKAMPs læremiddel har opstillede læringsmål – elever og lærer kan opstille andre læringsmål Madkamp retter sig mod elevernes tilegnelse af færdigheder og viden samt formidling af det valgte (og lærte) ud fra konkrete produkter – retter med mælk & mælkeprodukter Formidlingsformer med fx anvendelse af IT i et fagsprog med alle elever Indhold og læremid del Proces -forløb Afslut ning Opstil ling af nye mål

Læring - erkendelsesformer i MADKAMP Læring gennem forskellige erkendelsesformer/tilgange/virksomhedsformer Oplevelsesmæssig Undersøgende Analytisk Eksperimenterende Sansemæssig og æstetisk Håndværksmæssige Teoretiske Se:

Madkundskabs basis VidenskabHåndværkKunst Naturvidenskab Humanistisk videnskab Samfunds- videnskab Håndværk - madlavningsteknik ker og –metoder (at lave mad) Æstetik Undersøgende Analytisk Teoretiske Håndværks- mæssige Sansemæssig og æstetisk Oplevelsesmæssige Eksperimenterende

Innovation innovation, udvikling af en ny idé og dens realisering i praksis. Der kan fx være tale om nye produkters introduktion på markedet, indførelse af nye tekniske løsninger, rutiner og fremgangsmåder i såvel private som offentlige organisationer, nye samværsformer eller indarbejdelse af nye skikke og adfærdsregler i samfundet. Det centrale ved en innovation er, at den som ny idé får en faktisk anvendelse. nd,_jura_og_politik/%C3%98konomi/P roduktion,_investering_og_%C3%B8ko nomisk_v%C3%A6kst/innovation nd,_jura_og_politik/%C3%98konomi/P roduktion,_investering_og_%C3%B8ko nomisk_v%C3%A6kst/innovation Nogle af de fødevarer der indgik i de jeres proces med udvikling af en mælkedrik.

Innovation Innovation betyder skabelse af noget nyt på baggrund af færdigheder og viden. Innovation er et af de tre fokusområder i den nye folkeskolereform. I læringsforløbet Madkamp – DM i madkundskab er målet, at eleverne er innovative, og derved udvælger og udformer noget nyt – dvs. retter med mælk og mælkeprodukter, og at de formidler deres viden og erfaringer i relation til emnet mælk & mælkeprodukter – og deres fysisk-kemiske egenskaber. Eleverne kan i madkundskabsundervisningen erkende, opleve og tilegne sig færdigheder, viden og holdninger på flere måder – gennem analyser, undersøgelser og teoretiske opgaver, som er beskrevet i fagets læseplan. At udvikle noget nyt gennem en udvælgelsesproces forudsætter, at eleverne i læringsforløbet får mulighed for at undersøge, eksperimentere, forklare, arbejde praktisk samt samtale og stille spørgsmål. Kilde: Lærervejledningen til: Mælk & mælkeprodukter – og deres fysisk- kemiske egenskaber

Kreativitet - opdeling Divergente processer: Brainstorming, associationer og leg med ideer – man prøver at skabe rigtig mange ideer uden at vurdere dem Konvergente processer: At indsnævre og udvælge de mest interessante ideer, vurdere dem til videre bearbejdelse Kilde: Lotte Darsø

Processer i MADKAMP-forløbet 1 og 2 FORLØB 1 Fra tema 1 -5 kan der udvælges tekst og workshop, hvor eleverne kan tilegne sig viden om mælks fysisk-kemiske genskaber. Tilgangen til temaer er: Undersøgende Analytisk Eksperimenterende Teoretisk FORLØB 2 Udvikling af retter gennem 4 faser: 1.Forståelse fase 2.Ideudviklingsfase 3.Realiseringsfase 4.Evalueringsfase

Processer i de 4 faser - i læringsforløbet Oplevelse i workshops Undren og nysgerrighed Udvælgelse, vurdering og evalueringUndersøgelse analyse i workshops Vidensindsamling ( færdigheder og viden) og afprøvning Idebank

Workshops Elevmaterialet indeholder 20 workshop! Tilgangen til læring gennem workshop er: Undersøgende. Analytisk. Håndværksmæssigt. Eksperimenterende. - der understøttet gennem samtale

Mindmap og idebanken Skab den aktive dynamiske mindmap og idebank - som katalog Tykmælkscreme Mælkeris Osteboller Mælkekaramel Nutellasmør Mangoshots Fra de studerendes udvikling af retter Tykmælkscreme Mælkeris Osteboller Mælkekaramel Nutellasmør Mangoshots Fra de studerendes udvikling af retter

At anerkende - både lærer og elev resultater af undersøgelser uden et facit individuelle smagsoplevelser ideer indgå i samtaler og dialog kunne lytte kunne diskutere kunne eksperimentere, vælge, afprøve og beslutte

Elevdeltagelse Elevdeltagelse indikerer en undervisning, hvor eleverne er aktive, medbestemmende og har indflydelse. Eleverne skal have mulighed for at opstille forslag og beskrivelse af, hvordan de kan få viden og opøve nye færdigheder, som de kan anvende i deres proces med at udvikle nye retter eller ændre på kendte og sammen med læreren opstille nye læringsmål. De skal i læringsforløbet kunne afprøve og eksperimentere med madlavningsteknikker og grundmetoder. Det er lærerens opgave at være lyttende, at vejlede og faciliterer eleverne, så de kan tilegne sig færdigheder og viden gennem de undersøgende, eksperimenterende og teoretiske opgaver, der giver eleverne baggrund for at vælge, hvad de vil præsentere af retter med kål, og hvordan de vil formidle deres proces og viden. Kilde: Lærervejledningen til Mælk & mælkeprodukter – og deres fysisk- kemiske egenskaber

Elevdeltagelse Inspiration: Venka Simovska i: Sundhedspædagogik i sundhedsfremme s. 33. Gads forlag 2012) Traditionel tilgang til madkundskabsundervisningen Deltagerorienteret madkundskabsundervisnings De lærende Modtagere af fagligt stof. Eleverne skal udvise viden og færdigheder. Kyndige aktører, idemagere og ”undervisere”. Fortolker ideer og afprøver. Nøgleordet er valg. LærerenLeder og motiverer. Er fokuseret på læringsudbytte i relation til fagets slutmål Facilitatorer, interaktionsvejledere, dialogpartnere i forhold, til videnstilegnelse og udvikling af retter. IndholdLukket i forhold til emnetÅbent indhold, hvor der kan diskuteres og forhandles om betydninger og forståelser. Jævnfør overvejelser over, hvordan eleverne skal erkende det faglige indhold

Læring hvordan? Undersøgende Analytisk Eksperimenterende Oplevelsesmæssigt Håndværksmæssigt Teoretisk Sansemæssigt og æstetisk

Smag og konsistens Sprød Klistret Melet Hård Blød Cremet Se konsistenskortet i materialet fra Smagens dag 2013 Se:

Forløb 4-6 uger 1Undersøgelser, analyser og sansemæssige oplevelser med mælk og mælkeprodukter, der stimulere elevernes nysgerrighed. Fokus på: Hvad har eleverne erfaret og hvad ved de i forhold til mælk og mælkeprodukter -og deres fysisk-kemiske egenskaber. Udvælg sammen med eleverne de workshop og baggrundsteori fra læremidlet, der støtter elevernes nysgerrighed. Særlig fokus på tema Erfaringer fra undersøgelser og analyser af mælk og mælkeprodukter – fysisk-kemiske egenskaber i forhold til surmælksprodukter, smør og ost sættes i fokus i forhold til smag, grundmetoder og madteknikker. Workshops og baggrundsteori fra elevhæftet i tema 6 kan indgå Løbende opbygning af mindmap og idekatalog. 3Dannelse af interessegrupper, der undersøger og eksperimenter for at fremlægge for klassen til udvælgelse – klassen valg – eleverne begrunder, formidler og diskuterer. 4Afprøvning af det udvalgte – hvilke færdigheder og hvilken viden skal tilegnes. Diskussion og dialog – hvordan kan valgene kvalificeres. Læreren rådgiver, faciliterer og udfordrer – eleverne udvikler ideer. 5Udformning af retter, materiale og præsentationsform,der skal understøtte de valgte produkter. Her kan opgaver om IT og medier fra elevhæftet anvendes.