Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Måltidssammensætning
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
Morgenmad Ligesom vi fylder det rigtige brændstof på vores biler, er det lige så vigtigt, at vi fylder det rigtige brændstof på os selv og vores børn.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat,
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Sundhedshysteri !. Industrien og nutidens sundhedstrends.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
At styrke barnets selvstændighed
Hvad er Nøglehullet og hvordan kan din virksomhed bruge det
Sklerodermi og det mest spændende organ!
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Mit emne er Københavner-akademiet, hvor jeg var med for at lære noget mere.
Samtalebilleder til 2. påskedag
Hvor kommer kulhydrat fra?
ERFA-dag Hvem er jeg?.
Refleksioner og drøftelser ved bordene
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Madspild hos forbruger (privat)
Madspild.
Kritisk tænkning Partnerskabsmøde i Måltidspartnerskabet
Madkoloni Bornholm Klassepræsentation.
Ærtesuppe - med basilikum, radise og rygeost
Maslows behovspyramide
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Hygiejne 2.
Præsentation af mad vafler
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Mad til unge på høj- og efterskoler
Præsentationens transcript:

Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis de ikke for dækket deres behov kan det gå ud over deres indlæring og udvikling.

Kostpolitik "Man bli'r hvad man spiser", og derfor har kosten stor prioritet på vores skole. Vi vil sørge for at børnene for dækket deres energibehov og at kosten er sund og varierende så de kan holde sig mætte hele dagen. Vi vil bestræbe os på at bruge danske råvare inden for årstiderne, vores mad skal se spændene og indbyderne ud, så eleverne allerede får vækket appetitten ved synet af maden. Vi vil i køkkenet give eleverne en spændende madoplevelse, hvor de har mulighed for at komme med input til menuen i det omfang, det kan lade sig gøre. Slik og søde sager vil vi nedprioriter i hverdagen, men der skal dog være plads til lidt ved højtider og fødselsdage. I kantine hvor børnene henter deres mad har de også mulighed for at sidde sig ved små hyggelige borde og spise maden. Vi har valgt at borene skal være beklædt med duge efter årstiden. Til højtider/fødselsdage pyntes med fx flag eller blomster. Formiddag: Knækbrød eller yoghurt samt frugt, grønt og vand Middagsmad: Varierede varme retter tilhørende forskellige salater, brød og mælk. Eftermiddag: Grovbrød, rugbrød eller boller, frugt og sukkerfri saft

Retningslinjer Formiddag: kl til Middag: kl til Eftermiddag: kl til x fisk (Den ene gang i ugen er det til middagsmaden, den anden er til mellemmåltiderne fx makrel eller tunsalat til deres brød.) 1 x hver 14 dag serveres vegetarret. Kartofler min. 2 gange i ugen. Frugt og grønt hver dag. Altid fuldkornsprodukter. Mager mejeriprodukter. Vi går ud fra de 8 kostråd

Principper Energibehov: 9000 KJ Energifordeling: Protein: 10 – 20% Fedt: 25 – 35% Kulhydrat: 50 – 60% Kostfiber: 29,4g. (Dreng 10 – 13 år) Sukker: 57,6g. (Dreng 10 – 13 år)

Fordeling af måltiderne Et skolebarn skal spise ca. 50 – 60% af sin mad i skolen/fritidshjemmet Frokost: 25 – 35% Mellemmåltider: 10 – 20%

Valg af råvare Børn har en medfødt skepsis over for fødevarer de ikke kender. Undersøgelser viser, at børn skal prøve at smage nye fødevarer 8-10 gange, før de vænner sig til en ny smag. Det er derfor en god idé at lade børnene vænne sig til et rigt udvalg af fødevarer, allerede fra de er helt små. Når flere børn spiser sammen, er de oftest mere tolerante og nysgerrige over for nye fødevarer. Det er derfor vigtig at valget af råvare hovedsagelig er nogle de kender med god stadig varieret.

Dagskostforslag Formiddag: yoghurt 1 dl. med 10g. Müsli, 1 gulerod og 200 ml. vand. Middag: blandet salat 50g. Lasagne 70g. Grovflutes 30g. og 200 ml. mælk Eftermiddag: rugbrød 30g. Makrel 10g. Mayonnaise 3g. 200 ml. sukkerfri saft

Praktiske råd Det er en god ide at ”skjule” grøntsagerne i børnenes mad fx i lasagne, da de ofte ikke vil spise dem, især vil de ikke spise grøntsager som de ikke kender så godt fx knoldselleri, som dog let kan ”skjules” i lasagne Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter de 8 kostråd: Spis frugt og grønt – 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød 2 – hver dag Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret – og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv – mindst 30 min. om dagen