Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kritisk tænkning Partnerskabsmøde i Måltidspartnerskabet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kritisk tænkning Partnerskabsmøde i Måltidspartnerskabet"— Præsentationens transcript:

1 Kritisk tænkning Partnerskabsmøde i Måltidspartnerskabet
Mandag den 6. november 2017 på Axelborg Lene Toft Johansen, Kost & Ernæringsforbundet om: Markante holdninger hos forskellige målgrupper til, hvad det er rigtigt at spise.

2 De næste 15 minutter Hvem er Kost & Ernæringsforbundet
Hvad siger vores medlemmer om Usikkerheder i forhold til mad Markante holdninger om mad Hvordan arbejder Kost & Ernæringsforbundet med kritisk tænkning

3 Mestre i mad og sundhed Vores medlemmer er mestre i mad og sundhed.
De har indflydelse på menneskers sundhed og helbred - deres madglæde og deres maddannelse. Professionel forplejning Behandling og vejledning Sundhedsfremme og forebyggelse Ledelse Kost & Ernæringsforbundet ønsker at skabe et anerkendende billede af en profession, der varetager vigtige og nødvendige opgaver for samfundet.

4 Resultater fra medlemsrundspørge
Hvem Medlemmer med brugerkontakt ernæringsassistenter, kliniske diætister, pb’ere, kostfaglig eneansvarlige og kandidater. Hvormange Vi har spurgt godt 5000 Antal respondenter Antal besvarelser er lige i underkanten til at vi kan svare generelt. Men tendenserne blandt vores medlemmer er følgende

5 Oplever du usikkerhed hos dine brugere i forhold til, hvad der er det ’rigtige’ og ’forkerte’ at spise?

6 Citater De er meget mediepåvirkede, og kender ikke til evidens og kildekritik Arbejder i vuggestue. Oplever at flere forældre er usikre på, om de gør det godt i forhold til deres børns mad Mange patienter siger fx “jeg vil helst ikke snakke med dig, for du vil fjerne min ost, min sovs og min røde bøf”. Mine kunder er udviklingshæmmede og har en meget kort hukommelse vedr. sundhed. Til gengæld har deres pædagoger mange meninger om sundhed. Jeg oplever at folk generelt har svært ved at navigere i hvad der er officielle anbefalinger og forskning bag og hvad en eller anden madtrend, blog mm har af overbevisninger. Jeg gør meget ud af at oplyse mine brugere om, hvad der rent faktisk er belæg for.

7 Oplever du, at dine brugere har markante holdninger til, hvad der er det ’rigtige’ og ’forkerte’ at spise (alternative kostformer og diæter f.eks. palæo, minus mælk, minus gluten, minus kød)?

8 Citater Det er primært et forældreproblem - nogle har nogle markante holdninger, som deres børn bliver underlagt Pædagogernes forskellige meninger Jeg oplever dem som bevidste, men mindre fanatiske end for ca fem år siden Mange patienter i den ældre generation siger at grøntsager er sundt, mens den yngre generation har tendens til at have overbevisninger om at udelade ting i kosten (jeres eksempler er meget brugte) De tager div. tests på nettet - eller synes, at hvis de udelukker gluten -så har de det bedre uden at de har en gluten allergi, der er mange flere forbehold over for kost end de har ift alkohol f.eks. selvom de drikker mere end maks anbefalinger - de tilskriver eksempelvis ikke de 30 genstande om ugen (rødvin) som en del af deres problemer med mave/tarm eller sure opstød - for det er jo god rødvin og det er sundt

9 Oplever du usikkerhed hos dine kollegaer og nære samarbejdspartnere i forhold til, hvad der er det ’rigtige’ og ’forkerte’ at spise?

10 Citater Problemet er mere at alle "ved noget om mad" og kan rådgive...
Meget plejepersonale som jeg omgås tager egne holdninger til kost og personlige erfaringer til kost med i deres overvejelser i deres arbejde med borgerne. Dette kan være noget udfordrende når man som jeg arbejder med borgere som skal tage på i vægt pga. uplanlagte vægttab og risiko for underernæring. Plejepersonalet kan fx synes at det er forkert at give fed mad og desserter til en som er overvægtig eller en som har diabetes type 2 (som har tabt sig uplanlagt i forbindelse med sygdom) og som i deres øjne bør tabe sig i vægt eller holde en diæt. Arbejder på et bosted for udviklingshæmmede og der er den mentalitet at hvor er det bare synd for dem . De skal bare have en kage - pædagogernes mening Det er min observation, at det særligt er de kollegaer som oplever sig selv som overvægtige der opsøger information - og bliver forvirret af den. Meget få af mine kollegaer kender kostrådene - eller ved hvor mange der er, for den sags skyld. De anser kostrådene som "for nemme" - det kan ikke batte noget hvis man ikke går lidt mere ekstremt til værks..!

11 Oplever du, at dine kollegaer og nære samarbejdspartnere har markante holdninger til, hvad der er det ’rigtige’ og ’forkerte’ at spise?

12 Citater Jeg møder meget sjældent en kollega som siger "Man kan spise alt med måde" - de fleste har en tilgang som er mere "Enten-eller". Enten spiser man kød, eller også gør man ikke (læs: kød i vanlige mængder eller slet ingenting - tanken om at halvere kødforbruget er ikke til stede. Det samme er ofte gældende med sukker og hvedebaserede produkter). De kan blive overraskede når jeg fortæller at jeg i weekenden har spist burger og pommes frites, for det er jo ikke sundt, og så er det mærkeligt for dem, at deres ernæringsfaglige kollega kan finde på at spise det. Nogle har, men så er det jo godt at det er mig der er uddannet i ernæring og derfor mig der bestemmer suverænt i køkkenet, til gengæld blander jeg mig ikke i deres pædagogiske arbejde, med mindre det har noget med måltidet at gøre

13 Oplever du, at de markante holdninger fra dine kollegaer og nære samarbejdspartnere påvirker dit arbejde?

14 Citater Jeg kan blive frustreret når andre uden min faglige viden giver ukorrekte oplysninger til dem vi bespiser. Men bliver fandens stolt efter at vi (køkkenet) har haft en diætist ude for at høre og se til et møde om hvad vi serverede og vi fik ros for det, vi gør da det er det helt rigtige. Vi kunne derefter oplyse den øvrige personalegruppe om, at der ikke var nogen hold i deres kritik. En god kommunal kostpolitik samt officielle anbefalinger er en god rygstøtte Det er oftest fra ikke-ernæringsfaglige kollegaer at jeg bliver mødt med meget stærke holdninger til alternativ kostformer og af mange forskellige årsager.

15 Hvordan arbejder Kost & Ernæringsforbundet med kritisk tænkning?
De faglige standarder er vores omdrejningspunkt Vi deler ny viden om fag og profession gennem medlemsarrangementer Vi sætter mad og sundhed på den politiske dagsorden Vi samarbejder bredt og åbent med et mål om at løfte professionen Vores mission er, at det kost-, ernærings- og sundhedsfaglige fællesskab lykkes, styrkes og anerkendes. Alle møder os mindst en gang i livet

16 Tak for opmærksomheden


Download ppt "Kritisk tænkning Partnerskabsmøde i Måltidspartnerskabet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google