De unges motivationer for valg af videregående uddannelser Af Camilla Hutters, organisationskonsulent, Professionshøjskolen Metropol Mellem.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016.
Advertisements

Turen går til fremtiden Erhvervsorienterede overgange – et koncept som styrker eleverne Fremtidens koncept.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Madkamp - DM i madkundskab OVERSKRIFT MADKULTUREN INTRODUKTION TIL MADKAMP.
Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.
Ny chance til alle. ”Den gode histories dag” Kort præsentation: Karen Breumsø teamkoordinator i team 4-5 Jobcenter Varde. Team 4-5 består af 8 rådgivere,
PRÆSENTATION AF LEKTIER ONLINE På forældremøde.
Oplæg til UUV Repræsentantskabs- møde den Bjarne Andersen, Køge Kommune.
Oplæg om indre og ydre motivation Selvreflektionsopgave Torben Keller opgave E-laerning program omhandlende Maslows behovspyramide Foredrag Torben Keller.
Læring og it Spørgeteknik Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Hvem er jeg? Indlægsholderen præsenterer sig selv og kører bordet rundt.
Ungdommens Folkemøde
Modul 2.
Fordybelse i et projekt
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
”TOPKARAKTERER GIVER IKKE NØDVENDIGVIS DE BEDSTE LÆGER” - Allan Flyvbjerg & Charlotte ringsted på altinget.dk d Ny kvote 2 optagelse på medicin.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Relationer på arbejdet.
Alle rettigheder forbeholdes
UU-OS værdier Åbenhed Mangfoldighed Ordentlighed Mod
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Det gode møde i folkeskolen
Fremlæggelse af 1. deltagelsespligtigtopgave
Livets Ord November 2017.
Ung til Ung aftener 2016/17 Margrethe Tovgaard
Anerkendende pædagogik
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Professionsidentitet og teori/praksis
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Webinar om fordringstyper til daginstitution
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Klasseven for nyankomne elever
Køreteknik.
- Fælles forståelse af kerneopgaven
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
Walt Disneys kreativitetsmodel
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Placering, orientering og tegngivning
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Styring af professionshøjskoler – og uddannelsesudvalgenes rolle
Northwind Traders Hvem er vi?
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Firmanavn Produkter og serviceydelser
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
Alle rettigheder forbeholdes
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Alle rettigheder forbeholdes
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
Alberts historie Af forfatter Signe Rhode og illustrator Anja Løfkvist
MENSTRUATION OG TRÆNING
CAMILLAS HISTORIE Dilemmaøvelse.
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Brydning af lys Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Skal hun sige til Emma, at hun bliver ked af det
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog
Præsentationens transcript:

De unges motivationer for valg af videregående uddannelser Af Camilla Hutters, organisationskonsulent, Professionshøjskolen Metropol Mellem lyst og nødvendighed

En ring af tanker.... ”Det kunne have været en hvilket som helst dag denne situation opstod, for den havde opstået så mange gange, at det var umuligt at tælle mere. Det var lørdag og efter endt indkøb og frokost fandt hun alle de indsamlede brochurer frem og delte dem op i bunker: En for design, en for RUC, en for Handelshøjskolen, en for Syddansk Universitet og KU. Systematisk blev de gået igennem i håb om at kunne udelukke noget, men lige meget hvad hun læste lød det hele spændende. Efter at have brugt et par timer på dette og ikke blive meget klogere end før gav hun op. Træt i hovedet af at tænke alle de tanker hun havde tænkt tusind gange før, træt af at prøve sætte uddannelser op mod hinanden og bare i det hele taget træt af at tænke på uddannelsesvalg. Hvorfor var det så skide svært? Måske fordi man stiler efter det perfekte job. Måske fordi hun var bange for at springe ud i noget. Måske fordi det er uoverskueligt at skulle til at skifte uddannelse, når man nu havde brugt så meget tid og kræfter på at vælge det, man troede var den rigtige uddannelse. Så brochurerne blev pænt lagt tilbage på skrivebordet, hvor de stadig ligger og kigger på hende hver gang hun kommer ind på værelset.” (deltagerfortælling fra fortælleværksted om uddannelsesvalg, 2006)

Det svære valg RisikoRealismeTilhørInteresse

Interesse – at have lyst til sin uddannelse ”Jeg vil enormt gerne gøre mit studie til min nye drøm. Et mål at arbejde henimod, og det, jeg brænder lidenskabeligt for” (Karen, 2003)  Uddannelsesvalg koblet til identitet  Ideal om at brænde for sin uddannelse  Fritidsinteresser vigtige for uddannelsesinteresser  Medier konstituerer nye statushierarkier

De risikable overgange ”Altså jeg tænkte nej, jeg kommer bare aldrig videre. Jeg bliver nødt til at komme igang med en uddannelse. (...) Det var bare puha, se at kom i gang igen. Fordi ellers kommer jeg jo bare til at gå derhjemme” (Pia 2004).  ”Man skal jo have en uddannelse”  Uddannelsesvalg som individuelt ansvar  Sociale risici mærkes i overgange  Oplevelsen af tidspres

At finde en realistisk uddannelse ”Jamed det var simpelthed fordi jeg hørte hende [studievejlederen] om, hvor realistisk det var ville være at søge ind på kvote 2, når jeg nu var så langt fra, Og som hun sagde så var det ikke særlig realistisk. ” (Pernille 2004). Uddannelsesvalget som kalkule ifht:  Chancerne for at blive optaget  Chancerne for beskæftigelse  Undgå underordnede positioner – både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

At finde et tilhør ”Fordi læreren har ikke tid til at forklare det hele vel. Det var bare bum, bum, bum – så går vi videre næste gang med noget nyt. Så det synes jeg var svært” (Lauritz, 2004).  Valgprocessen forsætter efter studiestart  Vigtigt af ”kunne knække koden” og ”falde til”  Det rette valg sidder i maven  Vigtigste begrundelse for at skifte studie: Det var ikke mig!

Uddannelsesvalget som balancegang LYST Hele tiden noget andet, du kan gøre NØDVENDIGHED Hele tiden noget, du er udelukket fra

Fire tilgange til videregående uddannelse Den selvrealiserende Forældre har lange/mellemlange uddannelser. Har overvejende ”karrierelivsform”. Akademiske/kreative uddannelser er det ”naturlige valg” Mål med uddannelse: At finde noget at brænde for. Den sociale Det vigtige er ikke forældrenes erhverv, men hvordan familien fungerer. Overvægt af kvinder Uddannelsen vælges med afsæt i sociale relationer. Mål med uddannelse: At ville hjælpe andre Den instrumentelle Forældre ingen/kort-uddannede. Mange er ”den første student i familien”. Uddannelse som ”et nødvendigt valg”. Som en vej væk fra forældrene. Mål med uddannelse: Et flot eksamensbevis Den praktiske Min. én forældre håndværker og/eller selvstændig. Overvægt af mænd. Uddannelse vælges ud fra fremtidsmuligheder: hvad kan man blive til? Mål med uddannelse: At lægge grunden til succes.

Stigende krav om ”det planlagte valg”  Uddannelsesbog fra 6. klasse  Udannelsesplan i 9. klasse  Tidligere valg af studieretning  Øget antal specifikke adgangskrav  Bonus for ”hurtig-i-gang”

Det planlagte versus det komplekse valg Det planlagte valg Funktionalistisk samfundssyn Samfundets behov kan beregnes Valg som engangsforteelse. Valg rettet mod konkret erhvervsfunktion. Fokus på ”det rette match” (træk-faktor). Målet er ”det rette valg”, afklaring af konkret valg Det komplekse valg (Post)moderne samfundssyn Forandring og kontingens er vilkår Valg som ”ongoing” proces Uklar forbindelse ml. job og uddannelse – fokus på employability Fokus på den unge situation Målet er agency, udvikling af valgpraksis

Øget rekruttering – men hvordan? Enkelt og gennemskueligt optagelsessystem Flere adgangsveje og ”second chances” Mulighed for ”det gradvise valg”. Fleksible uddannelsestilbud med på – og afstigningsmuligheder Tilgængelig vejledning, der forholder sig til de unges valgsituation.