Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC."— Præsentationens transcript:

1 Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC

2 Barnets nej Hvordan siger børn nej? Er der et mønster? Det vi kan se er, at børn kan "sige" nej på mange måder ved for eksempel at: holde sig for ørerne græde i protest gemme sig skubbe væk vende hovedet bort lukke øjnene "sive" væk ignorere den der prøver at komme i kontakt med dem nægte at spise eller sove

3 Barnets nej Det var fire meget forskellige slags nej’er: intentionelt nej det legende nej det prøvende nej det afmægtige nej

4 Barnets nej Emmas far er kommet og er gået ind i legeværelset, hvor Emma er ved at lægge et puslespil sammen med Ingerlise. Emmas far: Så Emma, kom så skal vi hjem. Emma: Nej! Emmas far: Jo, kom, for vi har faktisk lidt travlt nu. Emma: Neeej, far! Emma fortsætter sit puslespil. Ingerlise: Sig til far, at vi lige skal lave puslespillet færdigt. Emma: Far, lige lave færdigt! Emmas far: Ja, okay. Ingerlise: Se, så tager vi lige den sidste. Den sidste brik bliver lagt på, og Emma og hendes far går ud og tager tøjet på og går hjem.

5 Barnets nej De små børn skal ikke bestemme, de voksne skal sætte dagsordenen, siger dagplejelederen. Vi begynder ikke at sætte grænser og forberede børn til børnehave og skole, børnene skal have lov at være børn og prøve selv, siger dagplejerne.

6 Barnets nej Man kan sige, at Jan og Henriette på deres børns vegne siger nej til tidens dominerende trend: at vægten i arbejdet skal ligge på at ”sætte grænser” for børnene og at forberede dem til børnehave og skole gennem undervisning i elementære kundskaber. Samtidig sætter de ind på deres børns ret til at lege, til at bestemme så meget som muligt og til at prøve selv.

7 Barnets nej Hvis barnet har erfaring for, at den voksne værdsætter dets vilje og kun nødtvungent bremser den, accepterer det et forbud, selv om det ikke kan indse det er nødvendigt

8 Barnets nej Hvis dagplejeren ved, hvor mange nej’er der venter et lille barn i dets næste femten til sytten leveår i familien og i institution efter institution – måske det eneste område, hvor Danmark virkelig for alvor har verdensrekorden – så vil hun nok gøre alt, hvad der er menneskeligt muligt for at begrænse nej’erne i dagplejen.

9 Barnets nej Nogle nej’er skader ikke barnet, hvis dagplejerens grundlæggende forhold til det er et fuldtonende ja Nødvendige nej’er er ikke noget problem, mens unødvendige nej’er truer barnets autonomi Hvis dagplejeren er bevidst om de mange nej’er, der venter ethvert barn, vil hun begrænse sine nej’er til det mest nødvendige og sige ja, når det er muligt.

10 Barnets nej Bente går ind i legeværelset og trækker forsigtigt persiennerne op. Så vækker hun roligt børnene og går lidt efter ud igen. Et par minutter efter går hun derind igen og spørger: Er I klar? Ellen: Nej! Bente: Nå, okay, så går jeg lige ud igen. Så kommer jeg bare tilbage om to minutter. Bente går, og børnene ligger på deres madrasser og får øjne. Efter et par minutter går Bente ind igen og spørger atter: Er I klar? Ellen svarer igen: Nej! Bente: Nå... Øv! Ellen: Øv? Bente: Ja, jeg siger øv.

11 Barnets nej Bente sidder lidt hos børnene, indtil de selv begynder at røre på sig. De strækker sig, og Bente strækker sig ligesom dem. Bente: Ja, det er godt at strække sig, når man har sovet. Bente sidder på gulvet, indtil Ellen selv kommer hen til hende. Så hjælper hun hende med tøjet, imens Malte stadig ligger på sin madras. Da Ellen er færdig, hjælper Bente også Malte med at komme i tøjet.

12 Barnets nej Andre siger om små børn, der stamper i gulvet og siger nej, at de er i trodsalderen eller selvstændighedsalderen, som om det er noget der går over igen, en afvigelse eller en krisetilstand, som det gælder om at få overstået. Men bliver børnene mødt med forståelse og indlevelse, når de siger nej, så går det aldrig over, så vover de også at sige nej og vise deres selv, når de bliver 12, 22 eller 82 år.

13 Barnets nej Mens børnene siger deres første nej’er, kan deres voksne måske øve sig i at spare på nej’erne. Øv dig i at sige Sæt koppen bagved tallerkenen i stedet for Nej, sæt ikke koppen for tæt ved bordkanten. Tæl de voksnes nej’er en dag i legestuen!


Download ppt "Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google