Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Advertisements

EVALUERING AF LÆREPLANER SNULLERNE Krop og bevægelse.
Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
Kan en kærlig Gud dømme mennesker? Gud er kærlighed. Det står selv i Bibelen. Han elsker hele verden, altså alle mennesker. Hvorfor i al verden har han.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Skaleringer Progressionsmåling og dialogredskab. Skaleringer som dialogværktøj
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
STX Uddannelse.
ARBEJDSMILJØ.
Integration af arbejdsmiljøfaglige elementer i transportuddannelserne
1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Vandløbsvedligeholdelse Sloths/Aalborg metode
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
Boligforeningsprojekt
THY Business Breakfast.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
DUBU Superbrugerrollen
Ordenes betydning Alkoholiker
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
Vandløbsvedligeholdelse Sloths/Aalborg metode
Velkommen.
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
Musisk ledelse Jens Skou Olsen 2014 p..
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Et godt samarbejde er en afgørende faktor for at skabe en værdiskabende byggeproces og opnå et vellykket byggeri. Dårligt samarbejde udpeges tit som årsag.
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
Uddannelsesvalg i 8. klasse
MUDP handlingsplan for december 2017
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
Mad og beboerinddragelse – med fokus på mennesket med demens
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Hans Jørgen Limborg Bjarke Refslund
Køreteknik.
- Fælles forståelse af kerneopgaven
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
SUCCES MED SALG 1.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Avanceret flisearbejde niveau 2
Knallertens udstyr.
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Kursus for personer med demens og pårørende
Introduktion til arbejdet som klubsekretær
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Velkommen Pårørendekursus Den sidste tid – og tiden efter
Kompetencespillet Dialog om behovet for udvikling af kompetencer til fremtidens digitale arbejdsliv Velkommen til……. Fortæl hvem der er kommet med ideen.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
MUDP handlingsplan for december 2017
- Et eksempel fra Sjællands Universitets Hospital i Køge
Oprydning i SkoleIntra, skolens brugere og lokal opsætning af Aula
Institut/afdelingssparring på AAU afdelings/institutnavn
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Præsentationens transcript:

Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand

Baggrund 2 En kommune og en entreprenør fik i efteråret 2014 besøg af arbejdstilsynet med efterfølgende påbud på den manuelle vandløbsvedligeholdelse Deres metode afveg ikke væsentligt fra det alle andre i markedet også gør 3 hovedproblemstillinger 1. Forkerte arbejdsstillinger 2. Udtrætning/nedslidning pga. hårdt fysisk arbejde 3. Mange tunge løft over skulderhøjde Ren panik; kunne man i fremtiden fortsætte med manuel vandløbsvedligeholdelse?

HD’ holdning til påbuddene… 3 Vi troede vi havde styr på arbejdsmiljøet, påbuddene viste noget andet. Vi vil gerne bryste os af at vi har styr på tingene…. Vores folk skal ikke blive nedslidte af at gå på arbejde På en lang række vandløb ville det være et enormt miljømæssigt tilbageskridt hvis vedligeholdelsen ikke fortsat kan udføres manuelt HD passer ca km manuelle vandløb på landsplan. Et påbud ville ramme os på landsplan. Vi havde en bunden opgave: vores arbejdsmiljø skulle bringes i orden Udfordring; Man kan ikke få arbejdstilsynet til at godkende en metode forlods de forholder sig kun konkret til det de ser/høre når de er på kontrol Vi havde brug for ekstern ekspert hjælp

1) Forkert arbejdsstillinger 4 Gennemgang af: APV, risikovurdering og arbejdsinstruks/arbejdsledelse Billede fra AT påbud Faktum at arbejdstilsynet havde ret i dele af deres kritik Sørg for at medarbejderne ved hvad problemerne er og hvordan de bruger deres værktøj rigtigt

2) Udtrætning/nedslidning pga. hårdt fysisk arbejde 5 Hårdt fysisk arbejde er sundt, bare ikke i længere tid af gangen Lange intensive perioder fører til nedslidning/udtrætning Kunsten er at finde balancen Parametre der føre til for hårdt fysisk arbejde 1. Bundforhold 2. Grødemængder og type 3. Vanddybder Hvornår bør man altid overveje fornuften i manuel vandløbsvedligeholdelse Vanddybder over 1,1m. Lange vandløb med ren mudderbund, hvor mudderet ikke kan skyldes ud.

3) Mange tunge løft over skulderhøjde 6 Vrid og tunge løft giver voldsomt øget risiko for slidskader I de fleste licitationer står der at grøde skal smides over kronekant. Det er et ”no-go” Max. opsmidning til albuehøjde Kombineret med bevidsthed om grødetyper, opsmidningsmåde og vanddybder

Hvad har HD gjort 7 Vi har sammen med medarbejdere og ekstern rådgivere fundet parametre for hvad der har betydning for hvor hårdt det enkelte vandløb er Vi har vurderet hvilke mulige virkemidler vi har for at løse arbejdsmiljøproblemer Vi har brugt medarbejderenes konkrete viden om det enkelte vandløb Vi har for samtlige vandløb vi passer manuelt vurderet om metode og arbejdsmiljø fungerede Vi har været i dialog med kommunerne om nødvendige tilpasninger/ændringer Vi har dokumenteret arbejdsmiljøet i de enkelte vandløb og de tiltag der er gennemført Ovenstående er også gennemført med vores underentreprenører

Mulige virkemidler 8 Samarbejde med forvaltningen om at finde gode løsninger Tidligere skæringer – bedre omsætning af materiale Flere skæringer - hæmning af vækst og udvaskning af mudder Brug af grødespærre Viden om vandløbene Højere grad af tilpasset vedligeholdelse Udføre ekstraarbejder løbende (ex. beskæringer) for at øge jobrotation/afveksling i arbejde Og ja så er der desværre bare nogle vandløb der skal over på mejekurv

Hvordan ser det ud 1år efter påbuddene…. 9 HD har flere gange haft besøg af Arbejdstilsynet men de har ikke interesseret sig for vandløbsvedligeholdelse Arbejdstilsynet har accepteret Rebild kommunes plan om øget jobrotation i vandløbsvedligeholdelsen Vi og vores medarbejdere er glade for den dialog der har været med kommunerne omkring problemvandløbene Vi oplever større forståelse for at der er nogle vandløb der ikke bør udføres manuelt Vi tror på at vi i nogle vandløb vil kunne hæve vandløbskvaliteten samtidig med at arbejdsmiljøet tilgodeses Den myte der var ved at opstå om at 80% af de danske vandløb skulle over på mejekurv bliver ikke en realitet -Og vi er ikke bange for at få besøg af arbejdstilsynet

10

11