Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op"— Præsentationens transcript:

1 Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Oplæg v. Louise Brix Hvillum, Tilsynsførende/Psyk. Faglig koordinator Tilsynscenter Øst Arbejdsmiljøloven

2 § 1 a ”Loven omfatter det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø”
Lov om arbejdsmiljø § 1 a ”Loven omfatter det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø” § ”Arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt.” § 42 ”Arbejdsstedet skal indrettes således, at det sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt”

3 Bekendtgørelse om arbejdets udførelse
§ 4 om planlægning og tilrettelæggelse af arbejdet: Arbejdet skal i alle led planlægges og tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. § 7, stk.1: Arbejdet skal i alle led udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt ud fra både en enkeltvis og samlet vurdering af de fysiske, ergonomiske og psykosociale forhold i arbejdsmiljøet, som på kort eller lang sigt kan have indvirkning på den fysiske eller psykiske sundhed.

4 TILSYNSMETODE Uanmeldt besøg (risikobaseret tilsyn, klager, ulykker)
Anmeldt besøg på baggrund af 1. besøg Indsamling af data på besøget: Gruppesamtaler Samtaler med ledelsen APV, sygefraværsstatistik etc. Påbud: Orienteres på dagen (få dage efter) Skriftligt 7-14 dage efter besøg Påbud på 5-12 sider

5 Arbejdstilsynets reaktioner
Forbud Strakspåbud Påbud med frist Undersøgelsespåbud Skriftlig vejledning

6 Definition af vold Borgere udsætter medarbejdere for angreb mod legemet, fremsætter trusler mod medarbejdere eller udøver anden krænkende adfærd, herunder chikane, over for medarbejdere. Begrebet ”vold” er en fælles betegnelse for både fysisk vold og psykisk vold, herunder trusler og anden krænkende adfærd. Arbejdsrelateret vold omfatter både risiko for og episoder med arbejdsrelateret vold

7 Fysisk vold Angreb mod kroppen i form af: overfald kvælningsforsøg
knivstik spark slag skub benspænd fastholdelse kast med genstande bid, niv, krads og spyt

8 Psykisk vold Trusler, der fremsættes over for medarbejdere,
fx mundtlige trusler mod medarbejdernes sikkerhed, herunder trusler på livet, trusler om fysisk hærværk mod arbejdspladsen eller trusler mod medarbejdernes familie, venner eller andre nærtstående personer eller medarbejdernes ejendele. Trusler kan også udtrykkes uden ord, fx med knyttede næver, bevægelse af en finger hen over halsen eller med tegninger.

9 vurdering / forekomst og forebyggelse
Viden om beboerne Risikovurdering Pædagogiske-metoder Episoder Misbrug/psykisk lidelse

10 Forekomst: Risiko og episoder
Risiko for vold: Arbejdsfunktion ift. borgerne Hvad karakteriserer borgerne Konkrete episoder: Hvornår, hvor og hvem udsættes Hvilke former for vold (hvornår, hvor og hvem) Omfanget af volden Forekommer der alenearbejde, som medfører en særlig risiko for vold?

11 Vurdering af forebyggelsen
De 2 elementer i forebyggelse: Undgå/reducere samt håndtere Definition af vold Risikovurdering Planlægning af arbejdet Samarbejde, støtte og opbakning Oplæring, instruktion og tilsyn Indretning Hurtig og effektiv hjælp i tilfælde af vold Match til forekomsten? Er evt. alenearbejde forebygget tilstrækkeligt? Har tiltagene tilstrækkelig effekt?

12 CASE Sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko?
Da nattevagt kommer på 1. sal, kommer en beboer ud fra sit værelse med en kniv i hånden, og går truende imod nattevagten med kniven op over hovedet og råber samtidig "han er soldat fra Afghanistan". Beboeren prøver at stikke nattevagten med kniven, men nattevagten får parreret, så kniven ryger ud af hånden på beboeren, beboeren bliver mere hidsig. Nattevagten trykker alarm, og imens tager beboeren kniven op fra gulvet og går imod nattevagten igen. Nattevagten parerer igen, men beboeren får ramt nattevagten på højre overarm. En anden beboer på forsorgshjemmet kommer ud fra sit værelse, og den udadreagerende beboer tager kniven og løber efter denne beboer, som løber ind på sit værelse igen. Nattevagten får fat i den udadreagerende beboer og får slået kniven ud af hånden på vedkommende ved at parere for sig. Nattevagten fører beboeren til sit værelse og siger, at han skal slappe af. Beboeren bliver mere vred, og får fat i en kniv til, og forsøger igen at angribe nattevagten. Den anden beboer kommer ud af værelset igen og tager den kniv, der ligger på gulvet og kaster den ud af vinduet, og hopper også selv ud over altanen.

13 CASE Sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko?
Arbejdstilsynet vurderer: Er der en særlig fare? Er der ansatte der arbejder alene? Kan den ansatte få hurtig og effektiv hjælp?


Download ppt "Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google