Formandsmøde Scleroseforeningen 13. november 2015 i Grenå Frivillighed nu og i fremtiden.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Foreningsudviklingstesten
Advertisements

Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Rundt om modstand mod læring – hvordan motiverer man?
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Lokal kompetencedag marts / april Velkommen Lokal kompetencedag: • Opfølgning fra internatet • Fastholdelse af projektets mål • Input fra nulpunktsanalysen.
Uddannelse til tværfaglighed
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Jespersen & Laursen Erhvervs- og organisationspsykologer Magt kulturen Spindelsvævs- strukturen.
Albanigade 54E, 1. sal ● 5000 Odense C ● tlf: ● Frivillighed og foreningsliv sat på spidsen Hjerteforeningen, Region Midt.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
- som i menigheden /det kristne fællesskab, ikke som i bygningen
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Plan 2015 Vision: Y`s Men International Region Danmark er i 2015 en bevægelse, som lokalt, nationalt, internationalt og organisatorisk er klar til at engagere.
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Albanigade 54E, 1. sal ● 5000 Odense C ● tlf: ● Frivillighed og foreningsliv sat på spidsen Hjerteforeningen, Region Nord.
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Status på danske patientforeninger
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Projektlederens rolle(r)
Bente Bondebjerg, workshop - lokalt fortalerarbejde Side 1 Workhop: Lokalt fortalerarbejde Oplæg Bente Bondebjerg Årsmøde for frivillige d.28.september.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Kodeks for offentlig topledelse
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Ledelse af frivillige Økumenisk efterårsmøde – 5. november 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Biblioteket som katalysator for social kapital
Frivillighed på kommando findes ikke
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
.. efter organisatorisk læring? Magne Kolstad Ph.d.-Stipendiat.
Udfordringer omkring frivillige i aftenskolen Projektpartnere LOF og FORA.
Netværk og lokalsamfund - som ressource i landdistrikterne Formål blandt andet at styrke: de frivillige ildsjæle i lokalområderne samarbejdet på tværs.
Dansk ledelsesstil og tillid som global konkurrencestyrke
Lederkonferencen 9. juni 2010
Hvem skal kommunerne samarbejde med i fremtiden på idrætsområdet? Oplæg til Breddeidrætsudvalgets møde tirsdag d. 6. november v/ Børne- og Fritidsdirektør.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Regionsmøder marts 2015 v/adm. direktør Kim Høgh.
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Udvikling og organisering af samarbejdet? Samskabelse - med hænder eller hoveder? Fagforbundet - Oslo 26. september 2013.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Frivilligpolitik Politisk Indsatsområde Organisationsudvikling Frivilligpolitik for medlemsorganisationer i Friluftsrådet.
Involvering af frivillige i naturpleje Naturpark Randers Fjord, Fjordcenteret 8. Juni 2016.
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Nye medlemmer og frivillige i aftenskolen
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
Røde kors fællesskaber
Rehabilitering og hjemmehjælp
Mere MOST - mindre fravær
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
Hvem er jeg 1980 Flyttede til Vordingborg
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Bestyrelseskursus Foreningen for ATAKSI/HSP 3. oktober 2015
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Formandsmøde Scleroseforeningen 13. november 2015 i Grenå Frivillighed nu og i fremtiden

På tapetet i eftermiddag Før kaffen (13.15 – 14.45) Danskernes frivillige engagement i forandring – oplæg ved Connie Debat i mindre grupper: Hvad betyder disse tendenser i vores arbejde i lokalafdelingerne? Hvad kan vi konkret gøre? Opsamling i plenum Kaffe (14.45 – 15.15) Efter kaffen (15.15 – 16.30) Organisationernes nødvendige forandring – oplæg ved Connie Debat i mindre grupper: Hvordan kan landsorganisationen og lokale afdelinger bedst støtte hinanden I at overkomme kravet om udvikling, som I er fælles om at stå overfor? Opsamling i plenum

3 skarpe pointer om danskernes frivillige engagement og foreningernes nødvendige udvikling #1 Frivillighed er det nye sort – men omfanget af frivilligt arbejde i Danmark er stabilt. De etablerede foreninger er ikke gode nok til at indfange den nye mere komplekse frivillighed! #2 Danskernes engagement er forskelligt og varierer fra sag til sag. Organisationer skal kunne tilbyde forskellige indgange til at engagere sig #3 (Lands)organisationerne møder større krav om kvalitet og gennemsigtighed, og må derfor udvikle sig

#1 Frivillighed er det nye sort men omfanget af frivilligt arbejde i Danmark er stabilt. De etablerede foreninger er ikke gode nok til at indfange den nye frivillighed!

Det nye ”sort” Hele frivillig-Danmark er gearet op – mange nye aktører Grænsen mellem fagligt og frivilligt arbejde afsøges og er mindre følsom De stærke frivillige – A hold og B hold?

Frivillighed i 2012 Kilde: Thomas Boje, RUC

# 2 Danskernes engagement er forskelligt og varierer fra sag til sag Organisationer skal kunne tilbyde forskellige indgange til at engagere sig

Den traditionelle medlemsfrivillighed er under pres Den klassiske medlemsfrivillighed: Jeg giver både penge og tid 00erne: Vækst i nye medlemstyper – jeg giver mine penge 10erne: Vækst i frivillighed? – jeg giver min tid Det traditionelle medlemsfrivillighed er faldet fra 79 til 70% fra Danskerne forbinder i mindre grad frivillighed med foreningsengagement og medlemskab.

Hvorfor er man frivillig i dag? De seks vigtigste grunde til at være frivillig - at du som frivillig kan gøre noget konkret på områder, som optager dig - at du som frivillig deltager i et socialt fællesskab, som du værdsætter - at du som frivillig kan gøre noget, som er vigtigt for lokalsamfundet - at du som frivillig bliver mere tilfreds med dig selv - at du kan lære mere om det, du arbejder med - at du som frivillig lærer noget gennem praktisk erfaring Særligt! Karrierefremmende begrundelser: CV og netværk – ligger nede på en 10 og 11 plads Jo stærkere engagement man har – jo flere begrundelser har man for at være frivillige. Er man primært drevet at ydre motivation er tilknytningen svagere (Kilde: Frivilligundersøgelsen 2012 – side 120)

Ydre og indre motivation Ydre: Når man ser en fordel ved at engagere sig Indre: Noget som ikke kan målet og vejes, men som gør en forskel Ydre -CV -Bruge min erfaring/ få kompetencer -Symbolske anerkendelse/gaver -Feel good Indre -Oplevelsen af at udrette noget sammen (sagen) -Oplevelsen af fællesskab -Oplevelse af individuelt at gøre en forskel -Oplevelsen af at blive anerkendt som menneske (fra ”Ledelse af frivillige – en håndbog” side 46-50)

(Mindst) 4 typer af engagement Kernefrivillige – bruger meget tid, har ansvar for flere opgaver, projekter, har mange kompetencer, har stor indflydelse Tovholdere – bruger meget tid i en afgrænset periode, har ansvar og indflydelse på opgave/projektniveau Loyale – lavt timeforbrug (vagter), ansvar for udførelse af opgaver og indflydelse herpå, få og specifikke kompetencer Nysgerrige – lavt timeforbrug, meget lidt ansvar, ingen indflydelse eller specifikke kompetencer (Kilde. Frivillighedskoordinering – hvordan og hvorfor s. 53)

Frivilligheden er nært knyttet til det at være patient eller pårørende Patientgruppen er kronikere – dvs. at sygdommen er livsdefinerende i et eller andet omfang, og derfor bliver en større eller mindre del af identiteten Den primære motivation for at være frivillig i lokalafdelingerne er, at opleve et fællesskab med andre i samme livssituation og dele viden og erfaringer Man vil gerne yde en indsats i foreningen, hvis aktiviteterne er med til at understøtte den primære motivation; fællesskabet De frivillige er primært til for deres lokale medlemmer – sekundært foreningen Det frivillige DNA i Scleroseforeningen – mit bud

Den brugerfrivillige er både en del af foreningens formål og et middel til at opnå det Frivillighed er i mindre grad en bevidst valgt rolle i højere grad en konsekvens af ens situation Brugerfrivillighed er giver alle mulighed for at bidrage – uanset deres ressourcer. Bidrager positivt til den enkeltes livskvalitet. Kræver mere af organiseringen, fordi vi må have et konstant fokus på den frivilliges egne behov og ressourcer, når opgaverne skal løses Brugerfrivillighed – en brugbar betegnelse?

Hvad betyder de nye engagementsformer for den måde vi skal rekruttere frivillige på i fremtiden? Hvordan vil vi rekruttere dem og til hvilke opgaver/projekter? Hvordan vil I skabe godt samspil mellem eksisterende ”brugerfrivillige og nye frivillige”? Nu spørger jeg jer – refleksion i grupper

#3 (Lands)organisationerne møder større krav om kvalitet og gennemsigtighed, og må derfor professionalisere sig

Den nødvendige professionalisering En frivillig organisation er i dag nødt til at udvikle sig konstant for at overleve! Må tilpasse sig og omstille sig hurtigt til krav i form af fx o Lovgivning (offentlige tilskud, økonomi, arbejdsmarkedsregler mv,) o Tydelig profil (formål, aktiviteter, resultater mv.) o Konkurrence (kampen om givere, fondstilskud, offentlige midler etc.) o Gennemsigtighed (indsamlingsetik, regnskaber, ledelse mv.) o Specialiseret faglighed (eksperter på sygdom, fundraising, frivillighed mv.)

Frivillighedens paradoks Den professionelle organisation: Vi vil gerne have professionelle, strømlinede, effektive aktiviteter og kampagner Den frivillige organisation: Vi vil gerne have masser af frivillige, og have den autenticitet, det engagement og den iderigdom de bringer med sig

Logikker på spil Beslutningslogik (overordnede beslutninger med udgangspunkt i værdier og troværdighed) Handlingslogik (udførelse af beslutninger i praksis) Alle er nødt til at anerkende at der er forskellige logikker på spil, og bidrage til at binde dem sammen!

Hvordan mærker I som lokale afdelinger stigende krav fra omverdenen til at udvikle jer og løse nye opgaver? Hvordan kan landsorganisationen og lokale afdelinger bedst støtte hinanden I at overkomme kravet om udvikling, som I er fælles om at stå overfor? Nu spørger jeg jer igen – refleksion i grupper