Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakken Tosprogede.
Advertisements

Når lærere samarbejder med forældre
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Taskbaseret sprogundervisning
Fra formel til funktionel undervisning
- gennem Marte Meo metoden
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Sprogtilegnelse i teori og praksis
Sådan underviser vi i stavning
Grammatik hvorfor og hvordan?
Faglig læsning 2.
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Skriftlighed og læring
Strategier Kommunikationsstrategier Forståelsesstrategier
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Folkeskolens afgangsprøve
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
  Anne Holmen Center for internationalisering og parallelsproglighed Engelsksproget undervisning Hvor parallelsproglige.
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Begrebsafklaring og et blik på sprogets betydning for tosprogede børn
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Hvordan implementerer vi folkeskolereformen på sprogområdet?
Mobning er: Man bliver mobbet, når andre børn bliver ved med at drille en, og man synes, det ikke er sjovt.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
PULS - meget mere krop, bevægelse og læring Naur Sir Skole og Lyngbjerghus.
VISL – begrænsninger og styrker
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Læsning.
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Hvorfor disse områder – den historiske kontekst: 1.Væk fra en undervisning hvor grammatikken foregår isoleret:
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
Info-søjlen. Indledning Hvem er vi? To multimediestuderende, en arkitektstuderende og en datalog Dette oplæg skal fortælle om: Formål Prototypen Konstruktionen.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
AT at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.
Virksomhedskontakter, fag og studieretninger - Nogle overvejelser og eksempler.
Tidligere sprogstart i engelsk og fransk – længere læringsforløb.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Efterskolernes mini-uddannelse i undervisning i dansk som andetsprog - En introduktion til fagområdet Tirsdag d. 3. december 2013 v/ Pædagogisk konsulent.
Vestre skole d Formål Hvordan vil en længere og mere varieret skoledag se ud for en elev i hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling ? Hvad.
WORKSHOP 2A, DLF-kursus, Krogerup Højskole, 20. oktober 2015.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Undervisere: Lise Kjems Knattrup Rikke Lohmann Vestergaard 1.
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
Efterskolernes mini-uddannelse i undervisning i dansk som andetsprog - En introduktion til fagområdet Tirsdag d. 28. september 2010 v/ Pædagogisk konsulent.
Materialeudvikling – hands-on til franskfaget fra klassetrin.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?

Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
”BrunT Papir” - workshop
READ – sammen om læsning
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
- og hvordan du undgår dem…
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed

Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget at imitere. Output - en forudsætning for hypotesedannelse /-afprøvning. Interaktion - giver tilpasset input, man får mulighed for at øve sig på sproget og få feedback på, om éns hypoteser er rigtige. Man lægger mærke til gaps i sit intersprog. Sprog i kontekst

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Hvad er det? ‘Opmærksomhed på sprog [er] en aktiv proces, hvor en sprogindlærer mere eller mindre intentionelt retter sin opmærksomhed mod sproget’ (Laursen & Holm (2010), fra reviewet) Opmærksomhed er nødvendig for at input bliver til intake og lagres i langtidshukommelsen (Svendsen-Pedersen, 2015)

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Sproglig opmærksomhed kan rettes mod mange forskellige niveauer af sproget – både mikro-niveau og makro-niveau: Fx fra udtale og endelser (nutid/ datid, ental/ flertal) over sprogbrug (hvem er det passende at sige hvad til?) og sprogfunktioner (hvordan beder man om noget, hvordan argumenterer man) til forhold, der har med sprogets rolle som identitetsmarkør og sprogs indbyrdes statusforhold at gøre (hvorfor synes nogen, at det er positivt, når et barn vokser op som tosproget i dansk og engelsk, men mindre positivt, hvis det andet sprog er arabisk eller tyrkisk?)

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Forskning viser, at hvis der ikke er eksplicit fokus på sprogets formside i fremmedsprogsundervisningen risikerer man, at elevernes sprog ‘fossiliserer’(stopper med at udvikle sig) (Haastrup, 2004, i reviewet) Årsagen er formodentligt, at man ikke har kognitive ressourcer til at koncentrere sig om indhold og form på samme tid. (Svendsen-Pedersen, 2005, i reviewet)

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Men… … forskning viser også, at hvis undervisning i sprogets formside foregår adskilt fra sprogets betydning kan det ikke automatisk bruges, når man har brug for at kommunikere – man kommer ikke langt i Paris, fordi man kan sige ‘Je suis, tu es, il est’

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Hvordan ser det ud? Sproglig opmærksomhed behøver ikke altid at være formuleret ‘korrekt’ med grammatiske termer: ‘Hvis man har en søn, og hvis man har mange søn, hedder det så ‘sønner’?’ Som sproglærer kan man gribe disse ‘teachable moments’ med stort udbytte for eleven, fordi man rammer deres ZNU. (Pige med dansk som andetsprog, 2. klasse i Holm og Laursen,2010)

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Den historiske kontekst: 1.Væk fra en undervisning hvor grammatikken foregår isoleret: ‘Vi har altid grammatik om tirsdagen’ Grammatikken bliver her løsrevet fra den øvrige undervisning – fra konteksten, og eleverne vil ofte ikke kunne overføre viden fra ’grammatiktimen’ til deres brug af fremmedsproget i de øvrige timer, men de kan måske både remser og regler.

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Hvorfor disse områder – den historiske kontekst: 2. Væk fra en undervisning hvor fokus udelukkende er på at eleverne får sagt en masse på fremmesproget Over fokusering på fluency og ingen opmærksomhed på accuracy. Eleverne kan sige – og måske skrive - en masse, men deres sproglige ‘accuracy’ (her forstået som accuracy på alle niveauer, d.v.s. fra mikro -> makro niveau) er ikke særlig stor – eller stor nok.

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed NU: Fokus på at elever ikke blot skal skal opfordres til at bruge sproget – at sige noget eller opfordres til at lære regler udenad. De skal OGSÅ blive bevidste om hvad de siger og på hvordan de bruger sproget– det vil nemlig give dem kommunikative kompetencer, som er målet med undervisning i fremmedsprog i folkeskolen.

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Som lærere skal vi tilrettelægge en sprogundervisning som hjælper elever til at reflektere over sprog (alle sprog): -Hvordan hænger sprog sammen (strukturer) -Hvordan er sprog i fht hinanden (ens – forskellige?) -Hvordan de selv lærer sprog (sprogtilegnelsesstrategier) MEN Hvordan skabes sproglig opmærksomhed?

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed En lærer i fremmedsprog kan arbejde med sproglig opmærksomhed på flere måder. I arbejdet med tasks lægges der op til, at den sproglige opmærksomhed især ligger i efter-task-fasen. Man kan fx: tælle, hvor mange ord i en tekst, der refererer til en bestemt kategori. se hvor mange udtryk man har brugt i en kommunikativ aktivitet for at overbevise nogen. kategorisere substantiverne fra en aktivitet (efter endelser, efter betydning) samle sammensatte ord

Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Når læreren bliver bevidst om sproglig opmærksomhed lægges der op til en undervisning hvor der ‘reflekteres over sprog og sproglæring ved hjælp af aktiviteter, der skal få eleven til at opdage sproglige fænomener i kendte og ukendte sprog, at der dannes hypoteser om, hvordan sprog fungerer, og at eleverne anvender deres sproglige viden på tværs af sprogene’ (Danièle Moore, 2014, i reviewet)