Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?"— Præsentationens transcript:

1 Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?

2 Hvem er vi? Christina Riis Andersen, dagplejepædagog og nøgleperson på sprog. Bodil Vetter, leder af dagplejen.

3 Oplægget handler om 1.Hvorfor arbejdet med sproglig opmærksomhed er centralt. 2.Hvordan gør vi, vist med konkrete eksempler. 3.Hvad er næste tiltag.

4 Hvorfor? Forskning peger på at børn lærer sprog Fordi de har brug for sproget for at kunne kommunikere med omverdenen.

5 Børn bruger sprog når de… Vil udtrykke følelser, meninger og holdninger Gerne vil have noget Absolut ikke vil have noget Skal indgå i fællesskaber Skal udvikle lege Skal løse konflikter

6 Vi ved også at Børn der mester sproget godt… Har et godt fundament til at indgå i samtaler. Tør tage ordet og udtrykke sig præcist. Har et stort ordforråd, som gør læseparat. Har et godt fundament til at få indflydelse på deres eget liv og på omgivelserne.

7 Derfor vægter vi sproglig opmærksomhed Børn har ret til at mønsterbryde Dagplejen lægger fundamentet til at gøre børnene klar til børnehave og senere skole

8 Vi tror på Dagplejestart – gør skoleparat

9 Historisk set Altid arbejdet med børns sprog Tilbyder screening af alle 2,6 årige Spottede i 2009 og 2010, at 10 % havde vanskeligheder af ikke fonologisk karakter

10 Hvad var det vi ikke gjorde? Ole Henrik Hansens tankevækkende resultater. Vi ville gøre det bedre. Ja tak til at få besøg af Taks Force gruppen med bl.a. Professor Niels Egelund.

11 Nyt tilbud Sammen med skoleafdelingens læsekonsulent, besluttede vi: At alle dagplejepædagoger skulle på efteruddannelse. Heraf en nøgleperson med særlig uddannelse. Dialogisk læsning skulle prioriteres i alle dagplejen.

12 Hvordan arbejder dagplejerne med sprog i hverdagen? Barnets bog Rim og remser Sange og sanglege Musikalsk legestue Babytegn Sætter ord på… Sprogkuffert Plancher med ord og billeder Dialogisk læsning Samtaler i hverdagen

13 Barnets bog Formål At skabe sammenhæng mellem hjemmet og dagplejen. Hvert barn får en bog, som er deres egen, og som de får med, når de holder i dagplejen. Indhold Billeder, tegninger, sange, rim/remser eller noget helt andet.

14 Rim og Remser Rim og remser Ord udtales tydeligt. Musisk/rytmisk tilgang til sproget. Sjove og fjollede. Alle dagplejer får et sæt med rim og remser. Oppe i gardinerne Hænger appelsinerne Mændene og konerne Spiser af citronerne.

15 Sange og musikalsk legestue Kropslig fornemmelse af sproget. Krop og sprog knyttes gennem dans til musik. Inspiration til nye sange og sanglege.

16

17 Babytegn Giver mulighed for selv små børn, kan give udtryk for hvad de gerne vil have. Bliver brugt i nogle dagplejehjem.

18

19 Sætte ord på… Der er mange måder man kan styrke børns sprog på. Det der er vigtigt for at udvide børns sprog er at: Snakke MED dem. Lytte TIL dem. Tænke sprog ind i alt hvad man laver i løbet af dagen.

20 Sprogkuffert Sprogkufferten er meget individuel og kan indeholde både ting til snak, sang, leg og historie.

21

22 Plancher med billeder og ord Laminerede A3 ark med billeder af ting, følelser, oplevelser som børnene kender. Billeder og ord bliver koblet for barnet.

23 Dialogisk læsning Forberedte bøger Før læsning Fokusord Under læsningen Efter læsningen

24 Dialogisk læsning Videoklip der viser en af vores dagplejere som arbejder med dialogisk læsning.

25

26 Dialogisk læsning Endnu en dagplejer der arbejder med dialogisk læsning.

27

28 Dialogisk læsning Hvordan arbejder dagplejeren videre med fokusordene? Læg mærke til Mathias, han er kun 1 år, men har helt styr på hvad de har læst om i bogen.

29

30 Dialogisk læsning Vi synes det virker, men gør dagplejerne det også? Vi har spurgt en af vores dagplejere.

31

32 Samtaler i hverdagen Vigtigt at sætte ord på for børnene. Vigtigt at lytte til børnene. Vigtigt at samtale med børnene.

33

34 Hvad er næste tiltag? Sprogforskningsprojekt.


Download ppt "Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google