Foretagsomhed i hverdagen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Tid til ledelse Henrik Leslye.
Rundt om modstand mod læring – hvordan motiverer man?
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Lokal kompetencedag marts / april Velkommen Lokal kompetencedag: • Opfølgning fra internatet • Fastholdelse af projektets mål • Input fra nulpunktsanalysen.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Hvad du har lært Dine nye mentaltræningsvaner. Du har nu lært dig selv bedre at kende som løber • Du er blevet mere bevidst om den tankevirksomhed der.
I dag er temaet Visualisering
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Psykoedukation til unge i OPUS
Learn2improve Dansk Junior Golf Akademi
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Case didaktik? Hvordan udvikles kompetence til at handle…. Agenda:
Formularer (Access, del 3)
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Chris Argyris f
Darum skole 4. november 2013.
Ved psykolog Lena Højgård Isager Psykologhuset Kognitivt Fokus
Kognitiv Ressourcefokuseret Anerkendende Pædagogik
Efterår 2010 Fra viden til værdi GENNEM FORETAGSOMHED & HANDLEKRAFT.
Velkommen.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
NOEA/Aalborg Universitet
Præstationsangst!.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Projektlederens rolle(r)
Psykoedukation for patienter med skizofreni
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
Ungdomsbyen i samarbejde med Benedicte Kommunikation
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Styrkebaseret pædagogik Psykolog Anne Linder
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Læring i et vejledningsperspektiv
Vejlederens kommunikation
Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Leder-seminar d november 2014 Hornstrup Kursuscenter.
Workshop Motivation og fokus på målet
Robusthed Læge Poul Lundgaard Bak
Personligheden og selvet
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Den lærende organisation
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Livsværdier Definition:
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Voksne i videregående opplæring – tilrettelegging,
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Hvad ved vi om voksnes læring? Stavanger, 5. Marts.
Stress En folkesygdom?.
Highlight anden linje i overskriften ved at markere ordet(ene) og vælge Overskrift-fonten VIA Type Office regular Vælg layout/design 1. Højre klik udenfor.
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
Anne Bjørkmann, studievejleder, IBOS Synsfaglige netværksdage 2016
Stresshåndteringsgruppe
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Vejledning - og vejen til at bryde det svære ned i små bidder
Præsentationens transcript:

Foretagsomhed i hverdagen Anne Kirketerp, psykolog, Ph.d. Docent, faglig leder af entreprenørskab på VIA UC Ekstern lektor AU anki@via.dk

Foretagsomhed kan aflæres Blomsten er rød

Lært hjælpeløshed Lært hjælpeløshed optræder når vi mister troen på at vi kan påvirke vores omgivelser Peterson &Seligman: (1993).  Learned Helplessness: A Theory for the Age of Personal Control. New York: Oxford University Press.

FORETAGSOMHED Kompetencen til at iværksætte forandrende handlinger, som har positiv værdi for andre. Hjælpeløshed/ magtesløshed Et erkendt problem som opleves vigtigt, men som ikke opleves at kunne blive håndteret.

Definition af foretagsomhed Kompetencen til at iværksætte forandrende handlinger, som har positiv værdi for andre. Anne Kirketerp 2010

Skubmetoden Kirketerp, 2011

1 2 3 4 5 6 7 1. Succesoplevelser At lykkes med noget nyt er selvforstærkende og styrker handlekraften

Handlingstillid (self-efficacy) ”individets forventning om egen kompetence til at gennemføre en bestemt handling” (Bandura, 1993)

”… hvis folk ikke tror, ​​de kan skabe resultater, vil de ikke forsøge at få ting til at ske” (Bandura, 1997)

Mennesker med højt self-efficacy: Fejl= utilstrækkeligt indsats Mennesker med lavt self-efficacy : Fejl= dårlige evner ”Folk undgår aktiviteter og situationer, som de mener, overskrider deres mestrings-strategier” (Bandura 1994)

Succesoplevelser: Kræver at vi lykkes med noget svært! Er individuelle og afhængige af vores tidligere oplevelser Kræver (ofte) at vi får et kærligt skub for at ændre opfattelsen af det som opleves svært.

1 2 3 4 5 6 7 2. Udgangspunkt i midler Det eneste vi har kontrol over er os selv! Teorien om små skridt med fuld kontrol.

Målorienteret Middelorienteret Effectuation Causation Crazy quilts Puslespil Crazy quilts Saras Sarasvathy: 2001, 2008

CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP AND INNOVATION Hvad gør vi når vi møder en uforudset hændelse? CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP AND INNOVATION

Pilot in the plane – et middelstyret verdenssyn Teorien om de små skridts lov.

3. Selvindsigt og refleksion 1 2 3 4 5 6 7 3. Selvindsigt og refleksion Hvis vi kender os selv, ved vi, hvordan vi skal undgå, at vores fejl kommer til at hæmme os. Byg på styrker frem for at højne bunden

Ydre og indre motivation Eksternt reguleret Amotivation Introjiseret Indre-motivation Identifikation Integration Meningsløs selv-disciplin Kontrolleret motivation Meningsfuld selv-disciplin Autonomt motiveret Nydelse, Medfødt, Tilfredsstillelse Ingen kompetence Mangel på kontrol Straf/ belønning Ros fra andre Selvopsatte mål - Sammen- fald i egne mål og ydre mål Efter Deci & Ryan, 2000.

Interviewer spørger om det i kursiv og noterer KORT svarene ned: Øvelse: Hvordan man kan identificere egne ”styrker” Noget man er god til og som giver én energi inspireret af Alex Linley (2010). Sid to og to og interview hinanden på skift. Tag to omgange af 15 min. undgå at det udvikler sig til en ”samtale” men fokuser på at det er et interview. Efter interviewet giver interviewer et kort resume af de ting hun/han har skrevet ned max. 5. min. så skiftes der roller. Interviewer spørger om det i kursiv og noterer KORT svarene ned:

Lethed: Tjek hvilke aktiviteter som falder dig naturlige at udføre, og som du hurtigt bliver god til at udføre, uden at gøre dig særlig umage. (Disse er sandsynligvis dine styrker.) Opmærksomhed: Tjek hvad du naturligt retter opmærksomheden imod. Hvilke blade/artikler/bøger ville du automatisk tage ned fra hylden – hvad ville de handle om? (Du er mere tilbøjelig til at rette opmærksomheden mod noget, som spiller på dine styrker.) Hurtig læring: Hvad er det, du har lært hurtigt, næsten uden at anstrenge dig. (Stejl læringskurve afspejler ofte en underliggende styrke.) Motivation: Hvad motiverer dig? Hvad får dig til at gå i gang med noget? Er det når dine venner er sammen med dig om noget? Er det når du laver noget med hænderne? Er det når du kan se et resultat? (Når du finder aktiviteter, som du udfører fordi du elsker at udføre dem, er der typisk en styrke på spil).

Barndomsminder: Hvad gjorde du som barn, som du stadig gør I dag – men formodentlig gør bedre? Var meget fysisk aktiv? Lavede systemer? Talte meget? (Styrker har ofte dybe rødder fra vort tidlige liv.) Energi: Hvilke aktiviteter giver dig et energisk sus, når du udfører dem? Altså noget du glæder dig til at gøre.(Disse aktiviteter trækker med stor sandsynlighed på dine styrker). Autenticitet: Hvornår føler du dig mest som “virkelig dig”? Altså steder, områder, hvor du kan slappe af og ikke behøver ”tage dig sammen”(Sandsynligheden er, at du vil bruge dine styrker på den ene eller anden måde, når det sker).

Interviewer: vær opmærksom på følgende hos den du interviewer og noter når du lægger mærke til ændringer: Stemme: Læg mærke til stemmen. Når du bemærker et skift I passion, energi og engagement, tales der formodentlig om en styrke. Ord og sætninger: Læg mærke til de ord der bruges. Når der siges “jeg elsker at…” eller “det er simpelthen skønt, når…”, er det sandsynligt, at der refereres til en styrke. Anne Kirketerp sep. 2012

Karakterstyrketest. http://www.viacharacter.org/Surveys/SurveyCenter.aspx ”Positivity ratio” af Dr. Barbara Fredrickson: http://www.positivityratio.com

Billede af en fuld i hånden eller evt en illustration af nogle personlighedstype test??

4. Mod til at fejle Learn to fail or you will fail to learn 1 2 3 4 5 6 7 4. Mod til at fejle Learn to fail or you will fail to learn (Professor William B. Gartner, University of Clemson)

1 2 3 4 5 6 7 5. Ændring af vaner Vi ændrer vaner ved at opleve det nye som berigende og lettende

SOMATISKE MARKØRER er betegnelsen for, hvordan vi koder oplevelser som enten positive (ledestjerner) eller negative (sorte huller) Damasio 1999

1 2 3 4 5 6 7 6. Rollemodeller Vi har brug for en eller flere nærværende rollemodeller, som kan anvise de næste trædesten.

7. Belønning for foretagsomhed 1 2 3 4 5 6 7 7. Belønning for foretagsomhed Man får hvad man måler!

Skubmetoden Kirketerp, 2011

Foretagsomhed og skubmetoden Danskernes akademi - foretagsomhedsdidaktik

Foretagsomhed og skubmetoden Danskernes akademi – foretagsomhedsdidaktik Litteratur: Kirketerp, A. L. (2012): Foretagsomhedspædagogik og skubmetoden. Kognition og Pædagogik nr. 83 marts 2012 22. årgang   Kirketerp, A. L. & Knoop, H. H (2012): Foretagsomhedens psykologi. Kognition og Pædagogik nr. 83 marts 2012 22. årgang Kirketerp, A. L. (2011): Skubmetoden og foretagsomhedsdidaktik. In Kirketerp & Greve (Ed): (2011): Entreprenørskabsundervisning – en antologi. Aarhus universitetsforlag. Kirketerp, A. L. (2010): Pædagogik og didaktik I entreprenørskabsundervisningen på de videregående uddannelser I et foretagsomhedsperspektiv. Ph.d. afhandling. Syddansk Universitets forlag.