Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

Kvalitetsstandarder og individuelt skøn
Endeligt forslag til ”Lys i øjnene” Præsentation af politikken før høringsrunde.
Nye sundhedsfremmende strategier for et aktivt ældreliv – erfaringer og ideer Landsmøde for Ældre Råd 7. maj 2009.
Ankestyrelsen - en styrelse under Socialministeriet •Ankeinstans på arbejdsskadeområdet •Afgørelser i principielle sager truffet af kommunerne på det sociale.
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Randers Modellen Randers Modellen: Politikker - 1
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Mainstreaming af Handicappolitikken Mogens Wiederholt Centerleder, Center for Ligebehandling af Handicappede Randers, 23. oktober 2008.
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
E-inklusionens udfordringer – hvordan gør vi det endnu bedre? Stig Langvad, formand for DSI.
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Få din kommunalpolitiker i tale! - Fra stærke meninger til indflydelse.
Konsensusprocessen.
Den Kommunale Kvalitetsmodel
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Aarhus Kommunes Røgfri Arbejdstid
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Dagens program En workshop – hvor alle har mulighed for at byde ind. Oplæg i plenum Små summespørgsmål Opsamling i plenum Hvilke vanskeligheder har vi,
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Arbejde i temagrupper Metode:
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.
Kodeks for offentlig topledelse
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Hvordan får vi indflydelse på den lokale handicappolitik? Hvad gør vi sammen med DH ? Hvad gør vi selv ? Hvordan bruger vi bedst vores indflydelse i DH.
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Konsensusprocessen.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Borgerinddragelse: Baggrund 9. maj Behov for borgerinddragelse? Tilfredshed med ”den måde demokratiet fungerer på” 5% er medlemmer af partier.
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Dagsorden Introduktion til hinanden og opgaven
Dialogmøde Den åbne skole 26/ – Hundelev – Løkken - Vrå.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
Dinbundlinje.nu Tilbud om Kampagne Kick-off på jeres center.
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Den røde tråd fra vision til handling
Samfundsansvar i praksis via lokale partnerskaber Program for første netværksmøde i Roskilde den 4. december 2008 mhtconsult, august 2008 © Side 1 mhtconsult,
Erfaringer med at gennemføre en KVIK selvevaluering på SBi Susanne Tang Merit Statens Byggeforskningsinstitut.
Mainstreaming af handicapområdet Det Centrale Handicapråd National konference for Kommunale Handicapråd Konsulent Henrik Hauritz, Kultur og Service
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Formålet med dagen Styrke Handicaprådenes samarbejde og indflydelse i kommunerne Ny viden, erfaringsudveksling og inspiration til det fremtidige arbejde.
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Video med Anders Bondo Christensen om formålet med mødet
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Udvikling af nye dialogformer
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Øvrige idrætter - vejen frem til i dag
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Dialogmøde med Rådet for Socialt Udsatte
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Bevidstgørelser og bekæmpelse af diskrimination
Møde 11. april 2019 GRØNT RÅD.
Præsentationens transcript:

Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel

Politikformuleringsproces Forudsætninger for processen: at handicappolitikken er en tværgående politik, der skal bidrage til at forbedre hverdagen og livsvilkårene for borgere med handicap herunder sikre mulighederne for aktiv deltagelse i samfundslivet at sikre en bred borgerinddragelse herunder brugere, pårørende, handicapforeninger, fagfolk i forvaltninger og i institutioner, politikere, og andre borgere og organisationer med interesse i handicapområdet.

Organisering Arbejde projektorienteret på tværs af forvaltninger Inddrage handicaprådet inden processen igangsættes Inddrage Danske Handicaporganisationer undervejs i processen: Drøfte program, tilrettelæggelse af møder, behov for hjælpemidler m.v. Økonomiudvalget koordinerer processen og fremsender forslag til Byrådet Øvrige politiske udvalg og Handicaprådet inddrages inden den endelige politiske behandling af politikforslaget

Proces Inddrage interessenter direkte i en politikformuleringsproces, hvor de er med til at formulere politikkens ordlyd Sikre en bred repræsentation af interessenter på handicapområdet – herunder brugerrepræsentanter Tre dialogmøder over en periode på ca. 1½ måned i efteråret Deltagere forpligter sig til at deltage i alle tre møder 210 personer fik en personlig invitation til at deltage i dialogmøderne 160 personer valgte at deltage

Deltagere Brugere Handicap-, patient- og psykiatriforeninger, brugerbestyrelser Fagfolk Sundhedssektoren, daginstitutioner, skoler, handicapinstitutioner m.fl. Borgere Reservation af min. 30 pladser til interesserede borgere Foreninger og organisationer Idrætsforeninger, handicapidrætsforeninger, boligforeninger, faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner Råd Handicapråd, ældreråd, ungdomsråd, erhvervsråd, idrætsråd

Dialogmøder 1. dialogmøde Idéer til handicappolitikken: værdier, målsætninger og bærende principper 2. dialogmøde Ændringer til politikskitse med værdier, målsætninger og bærende principper Forslag til konkrete indsatsområder 3. dialogmøde Kommentere og ”give håndslag” på politikken

Dialogmøder Cafédrøftelser med 8-10 deltagere Grupper sammensættes på tværs af interessenter og emner. Politikere deltager på lige fod med øvrige deltagere. En tovholder stiller spørgsmålene og skriver gruppens forslag ned Referater, oplæg og opsamlinger kan findes på hjemmesiden mellem møderne

Tilgængelighed til processen Sikre, at alle interessenter inviteres Tovholdere skal sikre, at alle kan deltage i gruppedrøftelserne Hjælpemidler kan rekvireres efter behov: fx brug af skrivetolke, papirer i stor skriftstørrelse, mobil teleslynge Deltagere udfylder evalueringsskema efter hvert dialogmøde

Tilgængelighed: Praktiske forhold Lokalitet valgt i samråd med DH Fordele ved lokalitet: central beliggenhed, offentlige transportmuligheder, gode adgangsforhold til lokalet, gode pladsforhold Ulemper ved lokalitet: ingen teleslynge, adgang til handicaptoilet ikke optimal, dårlig akustik og udluftning, ikke adgang til at ryge Medarbejdere behjælpelige i forbindelse med ankomst, servering m.v. Drøfte hensyn med stedet/arrangøren (adgang, bordopstilling, lyd, sukkerfri kost m.v.)

Succes? – set fra forvaltningen Stor interesse i at deltage i politikudarbejdelse på handicapområdet Inddragelsesformen giver gode muligheder for at indarbejde de input, der kom fra interessenterne på området: Inddragelsen sker både tidligt og undervejs i skriveprocessen En bred involvering af interessenter har skabt legitimitet omkring handicappolitikken Dialogen har bidraget til konsensus omkring handicappolitikken – men ikke enighed om alt!

Succes? – set fra deltagerne 160 personer deltog (heraf 35 borgere på åbne pladser) Positive tilkendegivelser om processen – især muligheden for at få indflydelse Høj grad af engagement og aktiv deltagelse i møderne Positive vurderinger af politikken på sidste møde Det er primært ressourcestærke brugere, som deltog i processen – krævende proces for alle deltagere Kommer politikken til at betyde forbedringer i praksis?

Fremtidige processer Gode erfaringer med at inddrage borgere tæt i forbindelse med udvikling af politikker – også inden for andre fagområder Metoden skaber en konstruktiv og udbytterig dialog mellem politikere, brugere, foreninger og fagfolk, og der skabes en fælles forståelsesramme Perspektivet er, at en god proces kan styrke den efterfølgende dialog mellem disse parter om at føre handicappolitikken ud i livet Ligeledes er perspektivet, at politikkens mål og indsatsområder bedre kan forankres i forvaltninger og på institutionerne, når disse har været involveret i politikformuleringsprocessen Brug guiden Planlægning af arrangementer