Faglig udviklingsskole Videncenter Læremiddel.dk og faglige udviklingsskoler Oplæg skoleledermøde Odense Kommune d. 17. januar 2008 Thomas Illum Hansen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Medarbejderudviklingssamtalen
Advertisements

Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
L EGENDE I NNOVATION Fremtidskonference om mulighederne for at understøtte især 2-sprogede børns sproglige udvikling med ny teknologi Projektet Legende.
Projektbeskrivelse 10. Marts 2006 Carl P. Knudsen.
Realkompetencevurdering i Danmark
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Statens Museum for Kunst Præsentation på AUTO seminar d Helene Brøndholt Nielsen, SMK digital Louise Bugge Jacobsen, u.l.k.
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Martin Krabbe Sillasen Videncenter for Didaktik
Evaluering af forsøgsskoleprojektet Læreruddannelsen i Aarhus
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Grønt Flag – Grøn Læreruddannelse
Nytårskur 2014 Anne Skare Nielsen: Fremtidsforsker, Future Navigator
Hovedsigte med analysen:
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Formativ evaluering Januar Juni 2012 Karen Marie Hedegaard og Birgitte Lund Nielsen Oplæg til diskussion d. 1 juni, 2011, ved styregruppedag i Ry.
Ekspert i Undervisning 1. delrapport Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i Silkeborg Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i.
- Hvad kan I forvente som forældre?
AARHUS UNIVERSITET Centre for Science Education 27. marts 2009 Centre for Science Education Michael E. Caspersen Centerleder
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Formandsberetning for SIG-hjerteinsufficiens 2008 under FS K&T Formandsberetning for SIG-hjerteinsufficiens 2008 under FS K&T.
Forskningsperspektiver på læremidler
Lis Suhr Klinisk lektor
Forventninger til professionshøjskolerne Oplæg for University College Sjælland v/ Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen.
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Biblioteket som læringssted: Nye bibliotekarroller – nye biblioteksydelser Handelshøjskolens Bibliotek Århus Odense 15. maj 2002 Fra et bibliotek i bevægelse.
Kodeks for offentlig topledelse
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Matematik. » varetage udformningen af de nationale moduler » varetage den fremadrettede udvikling af disse med sigte på at styrke fagligheden i læreruddannelsen.
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Kulturpolitisk temamøde, Struer Byråd, 20. november 2007 STRUER KOMMUNE Møde den 29. november 2007 Til første møde om Udviklingsprojekt på Dagtilbudsområdet.
Niels Grønbæk Nielsen Teamets planlægning af et undervisningsforløb.
Koordinator Jette Bangshaab Åbningsseminar marts 2013 ”Teknologier i Borgernær Sundhed” University College Nordjylland.
Netværkskoordinatormøde MDI d. 9. april Program Opfølgning på drøftelser omkring netværkskoordinatorrollen fra mødet d. 5. februar – har det givet.
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Aktionslæring Niels Grønbæk Nielsen
Rektor Ulla Koch University College Sjælland 27. november 2014
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Ny læreruddannelse og Learning Museum Niels Grønbæk Nielsen.
Univeristy College Syddanmark, 23. marts 2015 – set fra evaluators perspektiv Dorthe Carlsen. Odense,
til implementering af retningslinjer i almen praksis
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
Udvikling af fiktionskompetence
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT I ucl.dk I UNIVERSITY COLLEGE LILLEBAELT Arbejdsmøde den 8. november 2011.
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
DMU den 2. januar 2007 Lauritz B. Holm-Nielsen A A R H U S U N I V E R S I T E T Aarhus Universitet 2007.
Faglige kvalitets- oplysninger 15. januar Faglige kvalitetsoplysninger - formål At udvikle og afprøve et katalog af syv redskaber for at Understøtte.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Flakkebjerg 2 marts 2007 Lauritz B. Holm-Nielsen A A R H U S U N I V E R S I T E T Aarhus Universitet 2007.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
UNIVERSITY OF COPENHAGEN
Undervisning, fagdidaktik og praksissamarbejde
Vidensbaseret praksis i botilbud
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Velkommen til: Seminar for medarbejdere der gennemfører Realkompetencevurderinger (RKV) Torsdag den 6. november 2014.
Det handler om eleverne
Mød UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer
Præsentationens transcript:

Faglig udviklingsskole Videncenter Læremiddel.dk og faglige udviklingsskoler Oplæg skoleledermøde Odense Kommune d. 17. januar 2008 Thomas Illum Hansen Niels Grønbæk Nielsen

Videncenterstrategi Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidlerLæremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler Center for Kulturfagenes DidaktikCenter for Kulturfagenes Didaktik NavimatNavimat CandCand Nationalt videncenter for læsningNationalt videncenter for læsning

Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidlerNationalt videncenter for læremidler Partnerskabet: Professionshøjskolerne Lillebælt, Sjælland og SønderjyllandPartnerskabet: Professionshøjskolerne Lillebælt, Sjælland og Sønderjylland Mål: kvalitet i læremidler og i brug af læremidlerMål: kvalitet i læremidler og i brug af læremidler

Forlag: produktion af læremidler Grundskole: afprøv- ning af læremidler Videnskredsløb Universitet: forsk- ning i læremidler Grundudd.: didakti- sering af læremidler CFU: formidling af læremidler L.dk: evaluering og ud- vikling af læremidler EVU: formidling af læremiddelsdidaktik Internationalt net- værk: udveksling Andre videncentre og uvm: samarbejde

Aktørtrekanten Grundskole:Anvendelse Forlag:Professionshøjskole: ProduktionVurdering Almen læremiddel- didaktik

Projektspor 3. Anvendelse: Hvad virker? 1. Produktion:2. Vurdering: Hvad sælger?Hvad er godt? 4. Almen læremiddel- didaktik

Faglig udviklingsskole Hvad er det?

Baggrund Politisk intention om at forny og udvikle kvalitet i samfundsmæssige velfærdsinstitutioner Politisk intention om at forny og udvikle kvalitet i samfundsmæssige velfærdsinstitutioner Forskellige faser i en udvikling Forskellige faser i en udvikling Danmarks lærerhøjskole Danmarks lærerhøjskole Statens forsøgsskole Statens forsøgsskole CVU’er og DPU CVU’er og DPU Professionshøjskoler Professionshøjskoler

Professionsviden Teoretisk overbygning Teoretisk overbygning Viden – der virker Viden – der virker Læreruddannelse

Professionsviden

Professionsviden Forskningsviden er karakteriseret ved, at den er teoribaseret og generaliseret, søger at forklare eller forstå, men ikke nødvendigvis kan vejlede praksis. Forskningsviden er karakteriseret ved, at den er teoribaseret og generaliseret, søger at forklare eller forstå, men ikke nødvendigvis kan vejlede praksis. Udviklingsviden er karakteriseret ved at den søger at forklare praksis for at kunne intervenere. Den belyser på en gang et særligt fagligt eller tværfagligt domæne og inddrager samtidig de processer, hvori viden opstår og deles. Udviklingsviden er karakteriseret ved at den søger at forklare praksis for at kunne intervenere. Den belyser på en gang et særligt fagligt eller tværfagligt domæne og inddrager samtidig de processer, hvori viden opstår og deles. Praksisviden er karakteriseret ved at den er erfaringsbaseret og lokal, men ikke nødvendigvis overførbar til andre sammenhænge. Praksisviden er karakteriseret ved at den er erfaringsbaseret og lokal, men ikke nødvendigvis overførbar til andre sammenhænge.

Forskning Udvikling Praksis Videndeling og udvikling Tre i princippet ligeværdige vidensformer Skal virke i et konstruktivt samspil for at kunne udvikle viden for professionsområdet. Fra nedsivning til gensidig udveksling

Faglig udviklingsskole En særlig foregangsskole i en proces, hvor intentionen er at etablere en større gensidighed i samspillet mellem forskning, grunduddannelse / efter- og videreuddannelse og skolens praksis. En særlig foregangsskole i en proces, hvor intentionen er at etablere en større gensidighed i samspillet mellem forskning, grunduddannelse / efter- og videreuddannelse og skolens praksis. To overordnede forventninger: At skolen i samarbejde med Læremiddel.dk udvikler ideen om en faglig udviklingsskole er set i relation til forskning og udvikling af professionel viden inden for MVU-området. Det forventes, at Læremiddel.dk søger om særlig støtte til dette projekt hos undervisningsministeriet. At skolen i samarbejde med Læremiddel.dk udvikler ideen om en faglig udviklingsskole er set i relation til forskning og udvikling af professionel viden inden for MVU-området. Det forventes, at Læremiddel.dk søger om særlig støtte til dette projekt hos undervisningsministeriet. At skolen indgår i en række af de konkrete projekter, der er og bliver sat i gang i læremiddel.dk-regi. At skolen indgår i en række af de konkrete projekter, der er og bliver sat i gang i læremiddel.dk-regi.

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Opgaver – læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik  Systematisk afprøvning og evaluering af forskellige undervisningsmaterialer  Identificerer og formulerer faglige og pædagogiske problemstillinger  Virker med sparring og kritik  Indgår i konkrete projekter, fx web.tv  Samarbejder med konsulenter fra CFU.

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Forskning og udvikling  Indgår i et større videnskredsløb,  Indgår i alle forksnings- og udviklingsfaser  Kan indgå ad hoc i mindre delprojekter  Afprøvning af undervisningsmaterialer, undervisningskoncepter, empiriindsamling og forskellige typer af evalueringer med henblik på dokumentation og effektvurdering.  Støtter forskningsprogrammers empiriindsamling

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Professionsnetværk  Netværk med lærere og ledere fra andre faglige udviklingsskoler.  Netværk i relation til konkrete projekter i læremiddel.dk.  Kan deltage i netværk med medarbejdere fra universitetet, CFU, læreruddannelsen mm.

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Særlig faglig interesse  dansk,  matematik,  naturfag,  historie  religion/kristendomskundskab

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Grundressource til projektlærere: Sætte sig ind i projektet10 timer Deltagelse i professions-netværk15 timer (3 møder af 3 t) Særlig fleksibel forberedelse 40 timer – det må forventes, at projektlæreren skal kunne deltage i møder, konferencer, symposier mm. Det stiller krav om en hvis fleksibilitet til at kunne frigøre sig fra fx undervisningsforpligtelser. Formidling internt og eksternt15 timer (formidling til pædagogisk råd og til videncenter) Koordinering20 timer (internt og med videncenter) Hertil kommer arbejdstimer til deltagelse i konkrete projekter.

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Plan forår 2008: Januar 2008Præsentation - skoleledermøde - møder for interesserede Afklare budget Februar 2008Udsendelse af invitationer til interesserede skoler Februar 2008Kontrakt med 5-6 skoler i Odense-området Marts – april 2008Indkredsning og kobling mellem skoler, projekter i Læremiddel.dk, mm. Kontakter til faglige miljøer i læreruddannelsen Evt. seminar – ideudveksling og forberedelse af konkrete aktiviteter i skoleåret 2008 – 2009

Faglig udviklingsskole læremiddel.dk og Center for Kulturfagenes Didaktik Interesse: Gode faglige miljøer indenfor et eller flere af fagene:  dansk,  matematik,  naturfag,  historie  religion/kristendomskundskab Yderligere spørgsmål: Thomas Illum Hansen / Niels Grønbæk Nielsen University college Lillebælt