Tænk før du måler Økonomistyringskonference 10. Juni 2008: Det fortrængte lederskab Klaus Majgaard.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Sprogpakkens 6-dages kursus
Svend Gønge-skolens værdier...
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Evaluering og effektmåling i aktiveringsindsatsen
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Arbejdspladsudvikling
Introduktion til Sprogpakken
Final take - Værdigrundlag Maj 2007
Mellem styring og faglighed Jagten på kvalitetens væsen EVA 10 år 15. September Klaus Majgaard.
Date :31 1.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Ledelse af skoleledelse 11. februar 2010 Klaus Majgaard.
7 dogmer for offentlig styring
Resultatbaseret styring – hvordan kan det bruges i Danmark?
Visioner for fremtidens offentlige styring Enkel styring – rig dialog
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Nyt partnerskab mellem stat og kommuner SF, Kommunalpolitisk landsmøde 6. februar 2011 Klaus Majgaard.
En ambition for skolerne i Hillerød SB formændene i Hillerød Materiale fra mødet
- Hvad kan I forvente som forældre?
Lokalsamfundet som læringsrum Ledelsesseminar i Gribskov Kommune 10. oktober 2012.
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Afdelingsledelsen Vision og værdigrundlag i Planlægningsområde Syd.
Kodeks for offentlig topledelse
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Ungdomsskolens udfordringer og strategiske rolle US Centret 2. marts Klaus Majgaard.
DLO-konference i OCC d. 27. november 2006 Hvad driver kommunerne til markante strukturændringer? Oplæg ved børne- og kulturdirektør Per B. Christensen,
Fremtidens styring Hvad er på vej?
Udfordringer og visioner på børne- og kulturområdet BKF Syddanmark 18. marts 2010 Klaus Majgaard.
Børne- og ungepolitik i Fredensborg Kommune Inspirationsoplæg 21
Udfordringer for de selvejende institutioner og deres organisering DLO i Slagelse 11. april 2008 V/ formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Frivillighed på kommando findes ikke
Udfordringer og visioner på børne- og kulturområdet BKF Midtjylland 5. marts 2010 Klaus Majgaard.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Livet efter New Public Management
Jagten på autenticitet i offentlig ledelse og styring
Innovationsudfordringen i politiske organisationer Det Store Chefmøde 20. maj Klaus Majgaard.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Institutionsledelse i sparetider Institutionslederens mulighed for at skabe oprigtighed og fællesskab om institutionens udvikling, når ressourcerne er.
Visioner for fremtidens offentlige lederskab Dansk Kommunikationsforening 20. marts 2012.
Faglige kvalitets- oplysninger 15. januar Faglige kvalitetsoplysninger - formål At udvikle og afprøve et katalog af syv redskaber for at Understøtte.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Program for læringsledelse Ved Birgit Lindberg, Sekretariats- og dagtilbudschef 12. januar 2016.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
HANDLING OG PLAN1 Kvalitetssystem – indsatser og selvevaluering Krav – ideer fra sidst: Kvalitetssystem udvikles i samarbejde mellem skoler og SIIP Systemet.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Generelle udfordringer og perspektiver i vores arbejde med kvalitet, effektivitet og styring KL, Middelfart 4. december 2007 Klaus Majgaard.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Ny Nordisk Skole Oplæg for NLS 13. okt.. Ny Nordisk Skole er Nyt politisk signal om værdier og mål for uddannelsessystemet – herunder folkeskolen Inspiration.
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Organisation Pædagogik Teknologi
Ønsket fra Byrådet…. Værdierne skal afspejle, hvordan vi gerne vil have, at alle i organisationen skal arbejde/tilgå sine opgaver og mødet med borgerne.
Den pædagogiske læreplan
Ny kvalitetsdagsorden og pakkeforløb
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Tendenser i forældresamarbejdet
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Velkommen til fagligt samspil
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Inspirationsworkshop med fokus på
Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, Aarhus Universitet
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Tænk før du måler Økonomistyringskonference 10. Juni 2008: Det fortrængte lederskab Klaus Majgaard

Hovedbudskaber New Public Management (NPM) har stadig en stor mission Ikke mindst dens insisteren på, at ressourceforbrug og effekter skal kunne måles og sammenholdes Prisen for denne målbarhed er imidlertid ofte, at vi foretager så omfattende abstraktioner, at målingerne bliver kunstige og ikke afspejler de reelt værdiskabende processer Målingerne kommer til at danne deres eget abstrakte regime, der begynder at herske over den faglige værdiskabelse - frem for at understøtte den Vi skal fastholde ambitionen om at måle, men skabe et nyt sæt spilleregler for måling, der befordrer refleksion og dialog mellem styringsniveauerne

Indhold Eksempel: Kvalitetsindikatorer for dagtilbud 1.NPMs bevaringsv æ rdie kerne 2.Opg ø ret med den abstrakte ydelse 3.Opg ø ret med den abstrakte styring 4.Aggreg é rbarhedens pr æ misser? 5.Behovet for et styringslaboratorium

Eksempel: Kvalitetsindikatorer for dagtilbud Status En mangfoldig pædagogisk praksis, som er kendetegnet af mange forskellige tilgange, metoder og evalueringsformer Udgangspunktet er altså ikke et fravær af faglige mål, metoder og evaluering Men der mangler fælles og anerkendte indikatorer for effekter (progression i børns læring, udvikling og trivsel) Det vanskeliggør en systematisk dialog mellem styringsniveauerne – og der er netop brug for en sådan dialog!

Kvalitetsindikatorer for dagtilbud: To tilgange Annekterende tilgang: ” Det, der ikke kan formaliseres, eksisterer ikke! ” Indf ø ring af m å lingsregime Dialogisk tilgang: Udvikle et rigt beskrivelsessprog, som muligg ø r dialog mellem de mange lokale tilgange

Udgangspunkt: NPMs bevaringsværdige kerne 1.Ressourceforbrug skal sammenholdes med effekt 2.Styringsdialog skal være aktiv og metodebåren 3.Incitamenter skal afspejle brugernes behov 4.Frihed forudsætter klare rammer Et konstruktivt udgangspunkt Men hvordan skaber vi pr æ misserne for at sammenholde ressourcer og effekter - og for den aktive styringsdialog? !

Opgøret med den abstrakte ydelse Funktionel tilgang Serviceydelse, der kan standardiseres Fokus p å funktionelle f æ rdigheder og kundskaber Objektiverende tilgang til m å ling Eksistentiel tilgang P æ dagogisk m ø de mellem b ø rn og voksne, unikke menneskelige relationer Fokus p å dannelse Dialogisk tilgang til m å ling Begge tilgange beh ø ver hinanden Uden den eksistentielle tilgang bliver den funktionelle gold og ensidig

Opgøret med den abstrakte styring M å lhierarki/ styringsk æ de K æ de af l æ ringsrum

Opgøret med den abstrakte styring BorgerMedarbejder Institution Region Kommune Stat Ledelsesrum Skab levende dialog og råderum for initiativ og ledelse

Grader af refleksion i kvalitetsdialog 1.Ad hoc: Regulering ud fra enkeltsager 2. Formaliseret: Forskrift af v æ rkt ø jer 3. Substantielt: Dialog om indhold 4. Idealt: V æ rdiafklaring Spektakul æ re pressesager med politiske reaktioner P æ dagogiske l æ replaner Dokumentationsformater Debat om p æ dagogiske tilgange, f.eks. forholdet mellem leg og l æ ring EKSEMPLER Debat om dannelses- og kompetenceidealer

Præmisser for aggregering? Aggregering = rekontekstualisering Problemet er ikke blot frav æ r af evaluering, Men frav æ r af f æ lles og aggregerbare indikatorer Al aggregering indeb æ r rekontekstualisering, alts å en omfortolkning i et andet l æ ringsrum Indikatorer, som giver god mening i det n æ re p æ dagogiske arbejde, æ ndrer betydning n å r de samment æ lles og forel æ gges f.eks. et byr å d

Præmisser for aggregering Kræver et rigt og refleksionsskabende beskrivelsessprog Kan have mange former (kvantitative og kvalitative) Kan ikke ses som blot lineær summation, men som modstilling af forskellige fortolkninger, som befordrer dialog Gyldighed og relevans skal vurderes pragmatisk: Inspirerer de aggregerede målinger interessante diskussioner?

Behovet for et styringslaboratorium Kvalitetsreformen er en stor chance for at etablere en alliance mellem styringsniveauerne om en langsigtet udvikling af kvalitet i de offentlige ydelser Det kræver, at vi udvikler et nyt sæt præmisser for mål og målinger som grundlag for dialog mellem styringsniveauerne (herunder for aggregering af målinger) Vi har ikke svarene på forhånd. Og de kan ikke findes hos ministeriernes og KLs konceptmagere. De fremkommer kun gennem eksperimenter, der involverer alle niveauer – i en stemning af nysgerrighed, åbenhed og faglig seriøsitet.