Kirkebygninger som professionelt drevne turist-sites Organisering og finansiering – danske eksempler 09/10/2013Lisbet Christoffersen1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Offentligt budgetsamråd
Advertisements

Sårbare unge P I H L I N K L U S I V E - oplæg og dialog om planer for
Debatmøde Drøftelse af debatoplæg fra Styringsudvalget.
Tur til Grøn i Gaden.. Flot er det blevet! Socialpræsten fortæller i teltet.
Et projekt om musikkultur, identitet, brugerindragelse og publikumsudvikling.
Velkommen til - Infomøde for projektstillere til Operation Dagsværk
Fundraising Jakob Ugelvig Christiansen
Borgermøde Aulum station.
De Aktive Kultur Samvær Fitness Netværk De Aktive Generalforsamling 16. maj 2012.
Erhvervs- & Sponsorklub
Carbon 20, Herning Coach Janne Uldall 19. juni 2012
Regulatoriske rammer for fjernkøling
Brand- & Sik-ringsCenteret
Nyt om Caretakerprojektets videreførelse som et netværk samt om Atlas III – hvor står vi nu Nyt om Caretakerprojektets videreførelse som et netværk samt.
DDB Hindsgavl den 26. maj 2011 René Birkemark Olesen
Valg til Skovlunde Lokalråd 2006Side 1 Skovlunde Lokalråd - hvad laver vi ? Valg til Skovlunde Lokalråd 1. marts 2006.
ProjektVærkstedet Anders Sejerøe // Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Sådan skaber vi et kampagnekorps Baggrund Foreningen skal bruge flere frivillige til centrale og lokale events For fortsat at sikre midler til foreningens.
1 PRINCIPPER Organisationsstrukturen bygger på en klar adskillelse af Vision, strategi, udvikling, politik og den daglige drift Der foreligger beskrivelser.
1 Kirkelig ledelse – også i provstiet v/ Inge Lise Pedersen.
Datafordeleren.
Gratis entré og bedre formidling i Danmark Steen Kyed Afdelingschef Kulturministeriet, departementet.
Udbetaling af tilskud. Hvad er proceduren og hvad skal man huske Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen.
Foreningen Remisen Tølløse ER på sporet…. Der er fremdrift i planlægningen og berettiget forventning om, at finansiering kan falde på plads. Se her, hvor.
KBC/KBCM Stiftende Generalforsamling KBCM/KBC sammenlægning Godkendelse af vedtægter Valg af Formand, Kasserer og Bestyrelse 15. April 2013.
________________________________________________________________________ Møde med foreningerne 6. oktober 2011 Landsbyvisions-modellen ”Byrådet ønsker,
Forårs Banquet for frivillige i Kerteminde Kommune Kertemindehallen d. 29. maj 2013.
Baggrund for forslagene: På overfladen: – indre anliggender, ritualer, salmebøger – initiativpligt, høringsret. (mod.1) – uomgængelig dialog med ministeren.
Kommunale Parkeringsfonde
1 Velkommen. 2 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vores kirke  Menighedsrådet i dag.
Offentligt budgetsamråd
Natmus.dk. BETA – forever? Organisering Fra ”hjemmeside” til digital tilstedeværelse - Være synlige og ”findbare” på nettet - Møde brugerne og deres.
Velkommen til møde om frivillighed i Favrskov 26. september 2013.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Lokale grønne partnerskaber
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Ekstraordinær Generalforsamling i Støtteforeningen for Kulturstedet Lindegaarden 1.Valg af dirigent og referent (Mikael) 2.Orientering om Fonden ”Den selvejende.
MEDLEMSTILGANG – hvordan? NØRRE-SNEDE ROTARY KLUB
Introduktion Seminar 9. maj 2012  Det videre forløb for de støttede udviklingsprojekter  Muligheder for støtte til realisering DET GODE BOLIGLIV støtter.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Skov- og Naturstyrelsen - Thy. Lovgrundlag - uddrag Nationalparker ledes af uafhængige fonde Bestyrelserne består af lokale medlemmer Ejendomsretten.
Lokaldrevet udvikling. Strategi Et Vendsyssel - i balance. LAG Nords væsentligste opgave er at sikre bosætning i hele aktionsgruppens område. Det er derfor.
Menighedsrådet som arbejdsgiver Nye menighedsråd.
BUDGETSAMR ÅD MANDAG D. 1. SEPTEMBER 2014 KL – TVIS KIRKEHUS.
Ti bud på det gode menighedsrådsmøde Inspirationsdag for menighedsrådsmedlemmer, præster og medarbejdere ved kirkerne i Fyens Stift Odense 18. april 2015.
Stenderup Kirke Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål.
Reformationsjubilæet
NÆSTVED PROVSTI Vejlø Sognegård onsdag d. 9. januar 2013 Menighedsrådsarbejde.
Informationsmøde Velkomst 2.Orientering om økonomi på baggrund af de valgte modeller for indbetaling. 3.Spørgsmål + svar 4.Pause 5.Orientering.
SKI – Indkøbs ABC Hvorfor stå alene, når der findes fællesskaber?
Orientering om menighedsrådsarbejdet Menighedsrådet Består af 10 valgte medlemmer valgt for perioden : Kirkelisten 5, Grundtvigs liste.
Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver Direktør Flemming Nielsen Friluftsrådet - den 28. april
ASRA i NYE RAMMER Et indtryk af ASRAs fremtidige lokaler
1 til orienterings- og opstillingsmøde Velkommen.
Nye regler for registrering af gravminder Ny lov (LBK nr. 329 af ) Ny bekendtgørelse (BEK nr. 338 af ) Ny vejledning (VEJ nr af.
Velkommen til - Infomøde for projektstillere til Operation Dagsværk 14. januar 2016.
Projekt ”liv i landsbyen”, Sdr. Nissum Motion – samvær - udvikling
Oplæg om PLO-K Om PLO-K’s organisering, økonomi, opgaver og roller, kontaktperson i PLO-R, samt om PLO’s kommuneudvalg.
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Lov om forsøg i folkekirken
BYSTÆVNE 2016.
Dagsorden Præsentation - hvad er en Landsbyklynge?
Velkommen til - Infomøde for projektstillere til Operation Dagsværk
Til orienterings- og opstillingsmøde
OPLEVELSER MED MENING BREDT ERHVERVS- NETVÆRK
OPLEVELSER MED MENING BREDT ERHVERVS- NETVÆRK
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
Fra anledning til udvikling
Kultur i Lemvig Kommune
politisk fredagsbar i vartov
Præsentationens transcript:

Kirkebygninger som professionelt drevne turist-sites Organisering og finansiering – danske eksempler 09/10/2013Lisbet Christoffersen1

Ide En halvårlig forelæsning på master-uddannelsen for turistførere og en samtale på Hólar En artikel til en kommende Ashgate-udgivelse om emnet: gældende ret! Eller er det? Og en anden artikel til en kommende amerikansk udgivelse om kirkeasyl Statens stigende fokus i kirkelukninger og finansiering af kulturarven Undren: en historiker er ansat som formidler I Roskilde domkirke? – begrebet ‘Jelling monument-området’ ? Hvad er det, der sker, rent organisatorisk? Kører menighedsrådene hele denne udvikling? Kører den uproblematisk? Påvirker den forestillingen om, hvad en kirkebygning er? 09/10/2013Lisbet Christoffersen2

Forestillingen om gældende ret: lov om folkekirkens kirkebygninger mv Formål: 1) at virke til, at folkekirkens kirkebygninger danner den bedst mulige ramme om menighedens gudstjenester, de kirkelige handlinger og andre kirkelige aktiviteter, 2) at sørge for, at der er tilstrækkelig plads til begravelser på folkekirkens kirkegårde, og at disse fungerer som værdige og vel vedligeholdte begravelsespladser, og 3) at sikre, at der ikke sker en forringelse af de kulturværdier, der er knyttet til kirkebygninger og kirkegårde. Organisering og finansiering Kirkeministeren godkender opførelse og nedbrydning Menighedsrådet vedligeholder på grundlag af provstesyn og godkendelser fra biskop/stift Alle udgifter finansieres over den lokale kirkeskat (+ 15mio på finansloven) Kgl. Bygningsinspektør, nationalmuseet og kunstakademiet yder sagkyndig bistand 09/10/2013Lisbet Christoffersen3

metode Billeder I landskabet og avisartikler har bidraget til problemstillingen Empirien på nuværende stade er skabt via aktindsigt (eksisterende netværk, uformelle og formelle anmodninger pr mail) Løfte om at se skriftlige fremstillinger (som denne) 09/10/2013Lisbet Christoffersen4

Det allerede kendte: Vejkirker, Jens Kr. Krarup’s Klosterrute, pilgrimsvandringer, pilgrimspræster og pilgrimsruter: Personlige/private ideer og initiativer, der ved hjælp af enkeltpersoners stædighed har plantet sig selv I eksisterende governance-systemer til at udvikle noget bottom-up og tværgående. Ingen egentlig påvirkning på governance-systemerne som sådan 09/10/2013Lisbet Christoffersen5

Et af de nyeste eksempler på det kendte 09/10/2013Lisbet Christoffersen6

Vor Frue Kirke, København (den danske kulturarvs-liste) organisering Sognemedhjælper (der er cand.mag.) – formelt MR + frivillig-gruppe. Rundvisninger v. kirketjenere Samarbejde m Wonderful Cph finansiering Kirke- og menighedsrådskassen: kirkeskattefinansieret. Butik eget regnskab 09/10/2013Lisbet Christoffersen7

Hover kirke – også national kulturarv Hjemmesiden viser, at der sker en udvikling Sammenlignet besøg I 1980erne med besøg sidste sommer Mail til menighedsrådsformand og sognepræst Foreløbig ikke svar – ikke rykket 09/10/2013Lisbet Christoffersen8

Ribe domkirke og museum (mail til domprovst, videresendt til kirkeværge) organisering gæster årligt. Menighedsrådet. -Underudvalg vedr sortiment I kiosken Nyt museum på galleri - formidling. Etablering 70% fondsbetalt. Vedtægt og fondsbestyrelse (borgmester, biskop, museumsdir, mr-formand) Finansiering og regnskab Kirkeskat; Det kirkelige regnskab – ikke særskilt udskilt; Fri entre kirken – særskilt entre tårnet Museet har vederlagsfrit til huse I kirken (opsyn, reng). MR støtter med op til pr år. Vedtægt mellem MR og museum vedr museet 09/10/2013Lisbet Christoffersen9

Monumentområde Jelling: Danmarkshistorie og Unesco-liste Involverede aktører – netværk? Eller? Vejle kommune (se deres hjemmeside om Monument- område Jelling): lokalplan, vejomlægninger mv Nationalmuseet Kongehuset A.P.Møller fondene Jelling kirke? Nybygget sognegård. Provstiet? Stiftet? finansiering En hel del fra A.P. Møller fondene – tilbage fra midt 1990erne. Restaureringen af kirken også kirkeskatte- og stiftsmidler samt tilskud fra folketingets presidium. 09/10/2013Lisbet Christoffersen10

Roskilde Domkirke organisering Roskilde domsogns menighedsråd Fond af 5. juli 2013 til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke (MR + Km hver 1, kulturstyrelsen 1, natmus 1) Fonden vil opføre og drive et formidlingscenter Samarbejds- og driftsaftale om formidling og om benyttelse af faciliteterne finansiering entre-betaling, der er indgået I et særskilt kulturarvs-regnskab. Overskud på er anvendt som grundkapital I etableringen af fonden til formidling og dermed det kommende formidlingscenter Fortsatte entreindtægter indgår ligeledes I fonden; et beløb afsættes til domkirkens vedligeholdelse 09/10/2013Lisbet Christoffersen11

Løgumkloster: European (living) Heritage ansøgning 09/10/2013Lisbet Christoffersen12

Kulturarv og kirkelukninger - April 2013: rapport fra arbejdsgruppe om folkekirkens kirkebygninger der helt eller delvist tages ud af brug. Hovedkonklusion: Så falder de ind under kulturarvs-lovgivningen Alle bygninger før 1536 er automatisk fredet Senere bygninger kan eller skal fredes Menighedsrådet har som seneste ejer ansvaret medmindre bygningen overgår til ny ejer 09/10/2013Lisbet Christoffersen13

Samlet analyse ‘I respekt for og I overensstemmelse med folkekirkens grundlag og fsva aktiviteter I kirkebygningen I overensstemmelse med lov om kirkers brug’: -Sognets og præsternes ret til at afholde gudstjenester, kirkelige handlinger, møder. -Gudstjenester er offentlige -Kirkelige aktiviteter? Jelling: sognegård vs museum -Formidlingsaktiviteter vs kirkelige aktiviteter I kirken Ændres kirkens brug, juridiske identitet, folkelige identitet? 09/10/2013Lisbet Christoffersen14

Empiri er der nok af – men teori? 09/10/2013Lisbet Christoffersen15