Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Til orienterings- og opstillingsmøde

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Til orienterings- og opstillingsmøde"— Præsentationens transcript:

1 Til orienterings- og opstillingsmøde
Velkommen Til orienterings- og opstillingsmøde

2 To møder i ét Del 1 – Orienteringsmøde
På orienteringsmødet fortæller menighedsrådet om dets arbejde og om reglerne for valget. Menighedsrådet er vært for mødet. Del 2 – Opstillingsmøde Forsamlingens møde, hvor I kan opstille en kandidatliste. Det er op til jer, hvordan mødet afholdes, og hvilke emner der behandles. Skriftlig og hemmelig afstemning om kandidaterne anbefales. NOTE: Opstillingsmødet er forsamlingens møde. Det er frivilligt om man deltager i det kombinerede orienterings- og opstillingsmødet, eller om man alene deltager i orienteringsmødet, eller opstillingsmødet, idet man som kandidat altid kan gå hvert til sit og lave sin egen kandidatliste. Det kombineret orienterings- og opstillingsmøde er alene en mulighed for, at kandidaterne og stillerne kan opstilles i forlængelse af orienteringsmødet, såvel som de kan få mulighed for at indgå aftale med hinanden om f.eks. at danne en fælles liste.

3 Dagsorden til orienteringsmødet
Valg af dirigent Menighedsrådets opgaver og kompetencer Menighedsrådets arbejde siden sidste valg Kommende opgaver for menighedsrådet Valgregler: Opstilling af kandidatlister og afvikling af valget Pause Herefter opstillingsmøde NOTE: Forslaget til dagsorden er i overensstemmelse med Kirkeministeriets vejledning og regelsæt. Alle punkter på dagsordenen skal derfor gennemgås på orienteringsmødet. Kirkeministeriets vejledning om forslag til orienterings- og opstillingsmødet findes på eller på kirkeministeriets hjemmeside.

4 Menighedsrådets opgaver og kompetencer
Alle folkekirker ledes af et menighedsråd Menighedsrådet planlægger, hvilke aktiviteter der skal være i kirken – meditation, børnerytmik, spagettigudstjenester m.v. Et menighedsråd sætter retningen for kirkens arbejde, drift, vedligeholdelse, medarbejdere, økonomi m.v. NOTE: Et menighedsråd kan sammenlignes med en bestyrelse i foreningslivet og består af mindst fem valgte medlemmer samt sognets præster. Tilsammen bestemmer de, hvad deres kirke skal.

5 Ansvar i folkekirken Sogn Præst Menighedsråd Forkyndelse Sjælesorg
Undervisning Kirkebogsføring Budgetansvarlig Personaleledelse Bygninger Kommunikation Diverse aktiviteter Provsti Provst Provstiudvalg Leder for præster Tilsyn med bygninger Ligningsområde Budgetmyndighed Økonomisk tilsyn med menighedsrådene NOTE: Menighedsrådene er blandt mange aktører i den officielle del af folkekirken. Folkekirken har en gejstlig og en læg søjle. Menighedsråd, provstiudvalg og stiftsråd hører til den læge, dvs. den folkelige og folkevalgte. Præst, provst og biskop hører til den gejstlige.

6 Ansvar i folkekirken Stiftet Biskop Stiftsråd
Tilsyn med provster, præster, menighedsråd Økonomi Fællesopgaver for stiftet Kirkeministeriet Ministeren Administrerer love, vedtaget af Folketinget

7 Menighedsrådets arbejde siden valget
Menighedsrådet i dag Skriv navne på menighedsrådsmedlemmerne her: Navn Navnsen Menighedsrådets arbejde siden sidste valg? vedligeholdelse? Aktiviteter? FORSLAG: Fortæl hvem I er og tilføj f.eks. nogle detaljer om, hvor længe de forskellige medlemmer har deltaget i arbejdet. Fortæl om menighedsrådets nuværende arbejde.

8 Kommende opgaver for menighedsrådet
Hvilken kirke vil vi gerne være? Hvad vil vi tilbyde fremover? Nye fremtidige opgaver? NOTE: Menighedsrådet har til opgave at sørge for, at kirken tilpasser sine aktiviteter, så de hele tiden svarer til behovet. Menighedsrådet skal sørge for, at kirken er vedligeholdt og indrettet til det, den skal bruges til m.v.

9 Folkekirkens økonomi Indtægt Bruges bl.a. til Beløb (2015-tal)
Fællesfonden Stifterne, uddannelse og 60% af præsteløn 1.139 mio. kr. Lokale kasser Drift af kirke, kirkegård og andre bygninger, løn til ansatte 6.431 mio. kr. Statstilskud Restaureringer, 40% af præsteløn, løn til biskopper, drift af ministeriet 750 mio. kr. I alt 8.320 mio. kr.

10 Vores økonomi Budget Indsæt jeres tal her kr.
Kirkebygninger og sognegård Kirkelige aktiviteter Kirkegård Præstebolig Anlægsinvesteringer Løn i alt

11 Frister og valgregler

12 Vigtige datoer 25. sept. kl. 19.00 til 2. okt. kl. 19.00
Indlevering af kandidatlister 16. okt. kl : Sidste frist for afhjælpning af mangler Frist for at stillere og kandidater opfylder valgbarhedsbetingelserne, undtagen kravene til alder og varigheden af bopæl. 6. november: Frist for at aflevere en særlig stedfortræderliste til valgbestyrelsen, hvis afstemningen er aflyst. 20. november: Klagefrist, hvis man ønsker at klage over valget.

13 Kandidatlisten Den obligatoriske blanket SKAL anvendes.
Kandidater og stillere? Listebetegnelse? Kontaktperson? Sideordnet eller prioriteret? NOTE: Kandidatlisten skal indeholde oplysning om kandidaternes navn, bopæl og personnummer. En kandidatliste kan indeholde færre navne end det antal personer, der skal vælges. Intet navn må opføres på en kandidatliste uden vedkommende samtykke, der skal foreligge skriftligt for valgbestyrelsen. Ingen kan opstilles på mere end én liste. Kandidatlisterne skal være underskrevet af mindst 5 og højest 15 vælgere som stillere. Ingen kan være stiller for mere end én kandidatliste eller for en liste, hvorpå den pågældende selv er opført. Det skal fremgå hvem af stillerne, som valgbestyrelsen kan rette henvendelse til vedr. listen. Kandidaterne skal på kandidatlisten anføres i den rækkefølge de ønskes opført på stemmesedlen, uanset om de er opstillet i prioriteret eller sideordnet rækkefølge. Er kandidaterne sideordnet opstillet, og indeholder listen navne på flere kandidater end det antal medlemmer, der i alt skal vælges til menighedsrådet, skal der endvidere af stillerne træffes bestemmelse om, hvilke af listens kandidater der skal være medlem af menighedsrådet, og hvem der skal betragtes som første valgte, hvis afstemningen aflyses som følge af, at der kun er indleveret denne ene kandidatliste til valget. Se side 5 til kandidatlisten.

14 Valgbarhed Du kan stille op som kandidat, hvis:
du er 18 år på valgdagen du er medlem af folkekirken du har dansk indfødsret eller fast bopæl i riget uafbrudt et år forud for valgdagen du har bopæl i sognet (eller er sognebåndsløser eller indenpastoratsflytter og har flyttet dine parlamentariske rettigheder) du er flyttet til et flersognspastorat, og har flyttet dine parlamentariske rettigheder. et pastorat bliver ændret eller et nyt pastorat bliver oprettet, og du har flyttet dine parlamentariske rettigheder. FRIST: Valgrets- og valgbarhedsbetingelserne – bortset fra aldersbetingelsen og kravet om bopæl i riget mindst 1 år forud for valgdagen – skal være opfyldt senest tirsdag den 16. oktober 2018. OBS: Nye pastoratsændringer betyder, at kandidaterne har ret til at flytte deres parlamentariske rettigheder fra et sogn til et andet sogn. En ændring kan være oprettelse af nye flersognspastorater, samt ændringer i flersognspastorater. Hvis I er opmærksomme på, at der har været en ændring i jeres sogn/pastorat, er det en god ide at gøre kandidaterne opmærksomme på deres nye rettigheder på orienteringsmødet.

15 Særlige stedfortræderlister
Får I aftalevalg, kan der efter valget indleveres en særlig stedfortræderliste. Der er to forskellige typer: Ikke-personlige stedfortrædere: Alle kan indtræde for alle Personlige stedfortrædere: en stedfortræder kan kun træde i stedet for en bestemt kandidat. Konsekvenser: De oprindelige stedfortrædere erstattes af stedfortræderne opført på den nye særlige stedfortræderliste. NOTE: Ved aftalevalg, dvs. hvor det har vist sig, at der kun er afleveret én gyldig kandidatliste, har stillerne adgang til senest 6. november 2018 at indlevere en særlig stedfortræderliste. Stillerne har adgang til at indgive en særlig stedfortræderliste, uanset om den kandidatliste, der er indgivet, indeholder navne på flere personer, end det antal, der skal vælges, eller det ikke er tilfældet. Stedfortræderne kan anføres som personlige stedfortrædere, ligesom samme person kan være stedfortrædere for flere kandidater. Stedfortrædere til menighedsrådet skal være valgbare til menighedsrådsvalget i hele valgperioden. Hvis der indleveres en særlig stedfortræderliste bortfalder eventuelle stedfortrædere anført på kandidatlisten, da stedfortræderlisten træder i stedet for.

16 Dagsorden til opstillingsmødet
Valg af stemmetællere Opstilling af kandidater Navneforslag Præsentation af kandidater til menighedsrådet Debat og mulighed for spørgsmål til kandidater Afstemning Meddelelse om afstemningsresultatet Valg af stillere Aftale mellem kandidater og stillere om supplering af kandidatlisten Eventuelt NOTE: Forslaget til dagsorden er i overensstemmelse med Kirkeministeriets vejledning. Det er frivilligt, hvorvidt kandidaterne vil benytte sig af dagsordenen til opstillingsmødet. Kirkeministeriets vejledning om forslag til orienterings- og opstillingsmødet findes på eller på kirkeministeriets hjemmeside. Kirkeministeriet og Landsforeningen anbefaler, at afstemningen om kandidatlisten foregår skriftligt og hemmeligt for at skabe en demokratisk proces og en synlig opbakning til den enkelte kandidat.

17 Tak for i aften!


Download ppt "Til orienterings- og opstillingsmøde"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google