Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsbegrænset.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
IKV i den politiske kontekst
Mentorordninger UU grundskole ungdomsuddannelse.
Velkommen.
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Realkompetence i NVR - Kvalitet, status og initiativer
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Temadag 7. juni 2006 Struer Kommune
Projektbeskrivelse 10. Marts 2006 Carl P. Knudsen.
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” August 2010 – September 2012.
1 Sundhedsprojektet. 2 Sundhedsprojekt •Projektansøgning 2006 udarbejdet i samarbejde med CVU 2.8mio. fra Familieministeriets pulje til kvalitetsudvikling.
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Mentorgruppen Baggrund for mentorgruppens arbejde
 87,4 % er i uddannelse (933)  59,0 % går i gymnasiet (629)  24,7 % er i erhvervsuddannelse (264)  1,0 % er i andre ungdomsuddannelser (11)  2,4 %
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
- et udviklingsprogram om forsøg med kompetencecentre Voksen- og efteruddannelse i centrum VEU-årsmøde 6. April 2006.
Perspektiver på voksen- og efteruddannelsesområdet
Velkommen til 6. kursusdag om virksomhedscentre TOVHOLDERFUNKTIONEN FOR VIRKSOMHEDSCENTRE.
KL - Danske Regioner – FTF og Professionshøjskolernes Rektorkollegium præsenterer National strategi for velfærdsuddannelserne.
Vejledningsreformen Steffen Jensen Kontorchef
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Regeringens globaliseringsudspil
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Faglig udviklingsskole Videncenter Læremiddel.dk og faglige udviklingsskoler Oplæg skoleledermøde Odense Kommune d. 17. januar 2008 Thomas Illum Hansen.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Realkompetencebeskrivelser i stedet for afgangsprøver Projektets formål og succeskriterier Konsulenternes opgaver og støtte Oplæg ved startkonference i.
Psykiatrisk Forskningsenhed Vest
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
1 Den danske model Kvalitetsudvikling og kvalitetssikring af vejledningen Erik Møller Hansen Chefkonsulent Kontoret for vejledning Undervisningsministeriet.
National strategi sammen med KL, Danske Regioner og Rektorkollegiet fordi: −Der er ubalance mellem den arbejdskraft, der er til rådighed, og arbejdsmarkedets.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
Videnscenter for Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet Etableret i 2011 støtte af Trygfonden Indsamle, bearbejde og formidle viden om brugerinddragelse i.
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Vejledning på den politiske dagsorden Regeringsgrundlaget ”Nye Mål” Aftalen ”En ny chance til alle” 4 debatoplæg til Globaliseringsrådet Udspillet om ungdomsklassen.
Velkommen til konference: Samspillet om anerkendelse af realkompetencer Den 5. november 2012.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Tidl. Vejledningschef Leif Erik Pedersen
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Forslag til uddannelsesstrategi og handleplan
Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Styrelsen for Universiteter og Internationalisering International vejledning Efterskolernes Vejlederkonference september 2012 Birtha Theut, Euroguidance.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Dagens program Hvorfor uddannelse? Diplom-uddannelsen - generelt Indhold på obligatoriske moduler og efterskolemodul Hvad kan jeg bruge uddannelse til?
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Regionsprojekt på Campus Køge
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
Velkommen til: Seminar for medarbejdere der gennemfører Realkompetencevurderinger (RKV) Torsdag den 6. november 2014.
Ny fra MBUL Hanne Woller Kontor for Voksenuddannelse og overgange
VEU-centre og voksenvejledning
Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner.
Præsentationens transcript:

Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsbegrænset periode Centrene skal skabe viden og udvikling indenfor specifikke professionsområder – ’professionsforskning’ Centrene skal skabe samarbejde mellem praktikere og forskere Der er indtil nu etableret 21 nationale videncentre, fx Nationalt Videncenter for Inklusion og Eksklusion (NVIE), Center for Anvendt Naturfagsdidaktik (CAND), Nationalt Videncenter for Læsning

Hvorfor et nationalt videncenter for uddannelses- og erhvervsvejledning? STORT POLITISK FOKUS PÅ VEJLEDNING: Vejledningsreformen: Professionalisering Velfærdskommissionens anbefalinger Globaliseringsrådets anbefalinger Trepartsudvalgets anbefalinger Nye vejlederuddannelser Nye love om vejledning, modelkommuneforsøg mv.

Formålet med VUE At indsamle, bearbejde, udvikle og formidle viden og dokumentation om vejledning i uddannelse og erhverv i form af kortlægningsprojekter, udviklingsprojekter og samarbejde med forskere og praktikere At formidle og dele viden i form af hjemmeside, efteruddannelsesprojekter, publikationer, konferencer og arrangementer At koordinere og skabe netværksaktiviteter

VUE er etableret af CVU Midt-Vest, JCVU og CVU Storkøbenhavn VUE’s samarbejdspartnere DPU, UBC i Canada, DEL, CVU vita, CVU Vest, CVU Sønderjylland, og en række UU-er, Studievalgscentre, uddannelsesinstitutioner og kommuner.

VUE’s organisationsstruktur STYREGRUPPE Udviklingscheferne fra CVU Midt-Vest, JCVU og CVU Storkøbenhavn CENTERLEDER Carla Tønder Jessing Nationalt referencepanel DRIFTSGRUPPE Karen Paaske Lene Poulsen Solveig Brander CVU Midt-Vest CVU Storkøbenhavn JCVU Projektledere Projektmedarbejdere 16 udviklings-, undersøgelses- og forsknings- projekter EU-projektet ACCED Nye projekter

Indsatsområder og projekter i VUE Vejledning i grundskolen Projekt: Kvalitetsudvikling af §9 stk.5/brobygningsforløb Projekt: Forældreinddragelse i UU-ernes vejledning Projekt: Mentorordninger og kompetenceudvikling af mentorer Vejledning i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse Projekt: Identifikation af unge med særlige behov Projekt: Vejledning af unge med særlige behov Gennemførelsesvejledning i ungdomsuddannelser og overgangsvejledning til videregående uddannelser Projekt: Mentorskab i vejledning som metode til sikring af gennemførelse og reduktion af frafald i ungdomsuddannelser Projekt: Udvikling af erhvervsuddannelsernes praktikværters kompetencer i ungdomsvejledning Projekt: Vejledningsstrategier for ungdomsuddannelser Gennemførelses- og udslusningsvejledning i de videregående uddannelser Projekt: Vejledningsstrategi og erhvervsvejledning på professionsuddannelser i CVU’er Projekt: Gennemførelsesvejledning af studerende med anden etnisk baggrund i de pædagogiske uddannelser Vejledning af voksne om uddannelse og erhverv Projekt: Strategi for information om VEU-systemet Projekt: Strategier for karrierevejledning Projekt: Realkompetencevurdering og – anerkendelse Videreudvikling af vejlederuddannelsen Projekt: Udvikling af undervisningsmateriale om mentorfunktioner og mentorkompetencer Tværgående udviklingstemaer i vejledning Projekt: Afgrænsningsproblematikker i voksenvejledning, baseret på køn Projekt: Udvikling af kommunal vejledningsstrategi

Eksempler på projekter Mentorordninger og kompetenceudvikling af mentorer Mentorskab i vejledning som metode til sikring af gennemførelse og reduktion af frafald i ungdomsuddannelser Identifikation af unge med særlige behov Udvikling af kommunal vejledningsstrategi Identifikation af unge med særlige behov

Undersøgelses-/forskningsmetoder * spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterviews (projekterne om vejledningsstrategi og erhvervsvejledning på professionsuddannelser i CVU’er) * udvikling og afprøvning af evalueringsmodeller og udarbejdelse af inspirationshæfte (projektet om kvalitetsudvikling af §9 stk. 5-/brobygningsforløb i UU’er ) * observation og videooptagelse af individuelle vejledningssamtaler med fokuseret analyse sammen med vejlederne (projektet om kønsbaserede afgrænsningsproblematikker i voksenvejledning) * kvalitative interviews med fokus på selvbeskrivelser, refleksive fokusgruppeinterviews og udarbejdelse af mentorprofiler (projektet om mentorordninger og kompetenceudvikling af mentorer) * indledende vidensindsamling og -kortlægning på feltet * sparring fra eller samarbejde med forskere

Hvor er VUE lige nu – april 2007? Centrets organisation er etableret med videncenterleder, sekretariat, driftsgruppe, styregruppe og referencepanel Der er dannet 16 projektgrupper på tværs af konsortiets CVU-er og samarbejdspartnere 12 projekter er påbegyndt i nov og jan – 4 påbegyndes i august 2007 Der er pt 28 projektmedarbejdere i VUE Der er indgået aftaler om samarbejde med eksterne parter, og der er hyppig kontakt til praksisaktører/-organisationer VUE har deltaget med oplæg på en række konferencer VUE indgår i netværk med 2 andre nationale videncentre Nye opgaver: UVM, EU-LLL-programmet Formidling: Hjemmeside informationsfolder, artikler og nyhedsbrev (juni 07)

Behov for undersøgelser af: Vejledningsmetoder i individuelle vejledningssamtaler i valg- og gennemførelsesvejledning: Undersøgelser af, hvilke metoder bruges i vejledningspraksis, og hvilke teoriretninger de er præget af? Teori- og metodeforståelser og faktisk praksis. Vejledningsformer: Individuel vejledning, gruppevejledning, kollektiv vejledning – undersøgelse af, hvad de omfatter (mål, aktiviteter, metoder og karakteristika), forholdet mellem dem kvantitativt og kvalitativt, og deres didaktiske relevans. Vejledningens effekt – undersøgelser over tid i relation til aktører, aktiviteter og virkninger. Vejlederuddannelsens virkninger for praksis: Undersøgelse af, hvordan vejlederuddannelsen virker ift praksis i udvalgte vejledningssektorer Vejledning af unge med særlige behov: Undersøgelser af, hvem de er/karakteristika; af hvem der er vejledningsaktører i relation til dem; samspillet mellem aktørerne; hvilke målsætninger der arbejdes ud fra; ansvarsfordelingen mellem aktørerne; hvilke vejledningsmetoder der anvendes; hvilken effekt vejledningsindsatsen har. Værktøjer i vejledning af ledige: Undersøgelse af indhold, metoder, forforståelser og diskurser.

Projektmedarbejdere Fra CVU Midt-Vest:Fra JCVU: Karen PaaskeSolveig Brander Trine Harck Rita Buhl Morten Anker HansenBarbara Day Julie Aaberg Lone Nordskov Nielsen Randi Skovhus Jette Larsen Hanne KristensenEllen Enggaard Steen Würtz, UU ViborgAnette Nymann Fra CVU Storkøbenhavn: Lene PoulsenBirte Kaiser, CVU Vest Helle ToftChristian Lystbæk, CVU vita Lis Boysen Per Bram HinløvLisbeth Højdal, DEL Anna BaltzerJørgen Boll Petersen, DEL Dorrit MondrupJens Ager Hansen, DEL Lene Kjeldsen