Veje til Job – beskyttet beskæftigelse og førtidspensionister 4 projekter: Handijob – Jobcenter Østdanmark/finansieret af AMS 2007 - 2009 Fra beskyttet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nyeste viden om hvad der virker for ”udsatte borgere”
Advertisements

Optimal anvendelse af STU i forhold til førtidspension
Beskæftigelsesregion
CSR-Review ®. CSR-Review® er et computer- program, som gør det nemt for alle virksomheder at skabe overblik, vurdere og evaluere alle deres aktiviteter.
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Reform af førtidspension og fleksjob
Opbygning af kapacitet til det videre arbejde med tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte borgere Resultater fra den eksterne evaluering af projekt Røgfrihed.
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Medborgerskab – på sporet
ProNet Konference – Korsør 29. november 2011 Udfordringer set fra et dansk Jobcenter 2011 Anette Steffensen Arbejdsmarkedsområdets Tværfaglig unge- og.
1 Opkvalificering af den tidlige indsats Opsporingsprojektet Børnekonferencen 21. Marts 2011.
Opgaven jeg fik stillet
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
1 Administrativt samarbejde – hvordan kan det lykkes? Hvilke overvejelser skal der gøres i såvel det politiske som i det administrative felt? Hvilke strategier.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Når beboerne sætter dagsordenen
Sammenhængende udviklingsforløb kræver mere end én reform
Etableringssekretariatet for Beskæftigelsesregion Syddanmark Karl Schmidt Beskæftigelsesregion Syddanmark DSI temadag om det fremtidige beskæftigelsessystem.
1 LR consult Forslag til den fremtidige jobindsats Projekt FUA ”Fra Underkendt til Anerkendt – på arbejdsmarkedet” Et projekt iværksat.
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
Førtidspension og fleksjob Udfordringerne
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Medalje til Høje-Taastrup
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Randers Kommune Status på Jobcenterreform Oplæg på budgetseminar 28 marts 2009.
2-01.
Søren har gået på specialskole hele sin skoletid og blev derefter indskrevet på et beskyttet værksted Han har nu været beskæftiget på værkstedet i en årrække.
Uddannelsesafklarende samtaler
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Den kommunale vejledning om STU
Regeringens 2. beskæftigelsesstrategi for personer med handicap Job og Handicap - det kan lade sig gøre - Stig Langvad, DH 24. oktober 2009.
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
CARMA- konference Jobcenterpraksis og kvalificering til arbejdet januar Karsten Simensen - Beskæftigelsesregion Nordjylland.
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Handicap & beskæftigelsespotentiale – Snoghøj – Handicap og beskæftigelsespotentiale Jan Høgelund.
Richard B. Larsen Oplæg ved FOKUS’ gåhjemmøde ”Sammenhængende beskæftigelsesindsats – erfaringer med jobcentre”
Beskyttet beskæftigelse – 2015…?. TidAftaleStedBemærkninger – samtale med teknisk assistent Vibeke Nielsen og produktionschef Bo Nørregaard.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Ungeindsatsen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse UU og jobcentrene; et samarbejde om udsatte unge, 3. december 2015 Leder af Ungeporten,
Vejlederkonference Arbejdsmarkedet i Østdanmark v. Gert Jørgensen Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Erhvervs- og uddannelsesvejledning i et regionalt perspektiv, 12. november 2014 ”Beskæftigelsesreformen” v/Fg.
Kontanthjælpsreformen - jobparate kontanthjælpsmodtagere Oplæg den 5. december.
Det enstrengede kommunale beskæftigelsessystem. Hensyn bag finansieringsordningen Kommunalt incitament til at få ledige i job Undgå usikkerhed om den.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
En jobrettet indsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Netværksmøde på Sjælland 10. december 2014.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
18/11/15 RAR Østjylland Handicap i beskæftigelsesindsatsen Overblik og nuværende viden 19. januar 2017 DISPOSITION Beskæftigelsessituationen for mennesker.
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Rehabilitering og hjemmehjælp
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Dialogmøder om udbud af beskæftigelsestilbud i Københavns Kommune – aktivitetsparate uddannelses- / og kontanthjælpsmodtagere under 30 år 15. juni 2015,
Præsentationens transcript:

Veje til Job – beskyttet beskæftigelse og førtidspensionister 4 projekter: Handijob – Jobcenter Østdanmark/finansieret af AMS Fra beskyttet til støttet – Socialt Udviklingscenter/SUS /Satspuljemidler Modelprojekt for Beskyttet Beskæftigelse – Rambøll/Servicestyrelsen 2008 – 2011 Førtidspensionister i Job – Discus/AMS Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Baggrunden for initiativerne: et omdrejningspunkt i beskæftigelsesindsatsen: Strukturreformen – kommunerne overtager den specialiserede indsats (store dele af den) fra amterne, jobcentrene bliver en mægtig spiller. Overordnede diskurser: Fokus på de nye kommuners økonomi Højkonjunktur – fuld beskæftigelse Mangel på arbejdskraft hovedteam De syge bliver raske af at arbejde, alle der kan, skal ud på arbejdsmarkedet passiv forsørgelse Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Projekt Handijob Finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen: dækker København, Sjælland, Lolland/Falster, Fyn og Bornholm. Bag projektet står Jobcenter Østdanmark – et samarbejde mellem 14 landsdækkende handicaporganisationer. Formålet med projektet er at øge interessen for og viden i i forhold til jobskabelse for mennesker med fysiske og psykiske handicap. Metode: at etablere kurser, værktøjer og netværk for de personer – fra de beskyttede værksteder og engagerede virksomheder – der skal arbejde med jobskabelse Målgruppe: typisk udviklingshæmmede Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Handijob: Udbytte Etablering af aktør- netværk Etablering af kursusforløb for værkstedspersonale og jobkonsulenter Metoder til etablering af eksterne beskyttet beskæftigelse – dog manglede udvikling af metoder til fastholdelse Da projektet afsluttedes løb lidt ud i sandet. Nuværende status? Netværk findes vist stadig. Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

”Fra beskyttet til støttet” Formål: at organisere indsatsen, så flere borgere med udviklingshæmning og sindslidelse får mulighed for et arbejde uden for de beskyttede værksteder. Deltagende kommuner: Ballerup, Lyngby-Taarbæk, Odsherred, Skanderborg, Slagelse og Vejle Finansiering: Projektet er finansieret af satspuljemidlerne 2007 via puljen ”Udvikling af den kommunale organisering af beskyttet beskæftigelse for personer med handicap”, der blev udbudt som led i regeringens beskæftigelsesstrategi ”Handicap og job”. SUS som projektleder. Metode: 2 faser: 1 opbygning af kommunale politikker på området og en model til implementering. 2 udførelsesfase. Målgrupper: hver kommune finder primære målgrupper, typisk handicappede og sindslidende. Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Resultater og effekter Deltagende kommuner fik fokus på egen politikudvikling og overblik over målgruppen og dens tilbud. Der blev udarbejdet et inspirationskatalog gennem projektet, hvor andre kommuner kan hente inspiration til politikudvikling, organisering og metoder samt ”gode råd” i forhold til målgruppen. Ballerup kommune oprettede en bibliotekscafé som følge af projektet med 11 støttede – tidligere beskyttede – ansatte og fik en pris for det. Strategi om at ”tage alle beskyttede hjem”. Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Modelprojekt for Beskyttet Beskæftigelse Målsætning: at udvikle og afprøve en helhedsorienteret model for den kommunale indsats omkring personer med handicap i beskyttet beskæftigelse. På den måde er det muligt at fremme en udvikling, hvor flere personer med handicap opnår beskyttet beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked. Indhold: Modelprojektet omfatter udvikling, afprøvning og dokumentation af en model for den kommunale indsats vedrørende beskyttet beskæftigelse indenfor områderne: organisering, visitation, kompetenceudvikling i værksted og virksomhedsstrategi. Deltagende kommuner: Brøndby, Allerød, Haderslev, Hillerød og Horsens. Finansiering og udfører: Beskæftigelsesmininsteriet. Servicestyrelsen og Rambøll Management. Projektperiode: november 2008 til januar 2011 Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Resultater og effekter I forhold til de to førstnævnte projekter er der en betydelig forskel i dokumentationsgraden og evalueringsrapporten. Tydeligt, at ambitionen med projektet har været, at der skulle kunne træffes politiske beslutninger på baggrund af projektets konklusion – den rigtige måde at bedrive beskyttet beskæftigelse på. Ikke med i rapporterne: at det oftest er et problem i kommunerne at der er skodder mellem f.eks. Social og handicap og Jobcenter, sådan at det er et problem for borgeren at flytte status mellem dem. Målsætning i forhold til realiteterne – den økonomiske recession. Dette afspejles i konklusionen, da en del af målsætningerne ikke opnås som følge af nedskæringer internt og ned hos samarbejdende virksomheder. Hvilket gør, at ovennævnte ambition ikke udfoldes. Skiftende diskurs: –Fra ”Der er brug for alle på arbejdsmarkedet” –Til ”udgifterne skal holdes nede” og ”reformer” Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Førtidspensionister i Job Målsætning: At styrke indsatsen for og afprøve metoder til at få førtidspensionister ud på arbejdsmarkedet. Finansiering, forankring og tovholder: Beskæftigelsesministeriet, Jobcentrene i de 16 deltagende kommuner og Discus Projektperioden: April 2010 til september Metoder: –Breve ud til alle førtidspensionister under 40 med tilbud om mulighed for beskæftigelse –Klippekort til 5 timer med frikøbt jobcoach/jobkonsulent og hjælp til jobsøgning –Lokal eksponering –Mulighed for at lave særligt tilrettelagte forløb (f.eks. IT kurser) Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Baggrund: Projektets baggrund: modelprojekt er en forløber, hvor nogle kommuner har deltaget. Her har man nået frem til flg forudsætninger: En øget informationsindsats om muligheden for job ved siden af pensionen skaber interesse for job blandt førtidspensionister. Førtidspensionister har brug for afklaring af egne ressourcer og jobønsker. Førtidspensionisternes behov for en indsats er forskellige. Der kan skabes job til førtidspensionister med de nødvendige hensyn. De fleste førtidspensionister, der ønsker et job, kommer med støtte fra en jobkonsulent i job med løntilskud. 1 ud af 10 førtidspensionister, der ønsker job finder ordinære deltidsjob Indsatsen kræver både politisk og ledelsesmæssigt fokus samt en praktisk indsats forankret i jobcentret. Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Resultater og effekter Stigning i projektperioden af førtidspensionister i løntilskudsjob på ca. 6,5% (5.366 personer 1.kv – i 3. kv. 2011) Danmarks Statistik. I alt 352 personer. Mindre effekt end forventet (860 personer) i de 13 projekter/16 kommuner. Endeligt slutresultat ikke offentliggjort. Forskellige reaktioner fra deltagende kommuner: Nogle vil arbejde videre med området, mens andre afviser helt målgruppen som indsatsområde – ”Der er ikke noget i det for os!” citat kommunal tovholder fra jobcenter i projektkommune. Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Hvad peger fremad? Ingen af projekterne har haft en effekt, der har været entydig eller har sparket røv. Er blevet fanget i skiftende diskurser, skiftende paradigmer. Det, der kommer til at få overordnet betydning fremover vil være (mit bud): Den endelige udformning af førtidspensions- og fleksreform, der kan få virkelig afgørende betydning for til fødekæden i forhold til § 103-området En fortsat økonomisk recession, hvor den offentlige finansiering af ordninger og tilskud vil blive gransket nøje. Set i lyset af, at der pt. ikke er mangel på arbejdskraft En mere ”moralsk” opfattelse af spørgsmålet om at ligge samfundet til last (jvnf. debatten om omkostningerne til handicappede) Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Muligheder For aktørerne Mere markedsgørelse af området Innovativ tænkning Ændring fra produktionsorientering til udviklingsorientering (discount STU?) Hente inspiration fra eksisterende socialøkonomiske virksomheder (som er et vækstområde) Og ? Torben Kure-Deleuran Jan. 2012

Se mere om projekterne: Handijob: Fra Beskyttet til støttet: bedst materiale findes på KLs hjemmeside, hvor man også kan finde SUSs ”Inspirationskatalog Fra beskyttet til støttet beskæftigelse. Som hæfte kan den bestilles hos SUS. Modelprojektet: Førtidspensionister i Job: Torben Kure-Deleuran Jan. 2012