Hvad er en god evaluering?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Definition på evaluering
Advertisements

N ETVÆRKSARBEJDE I FORBINDELSE MED EVALUERINGEN AF AT DELMÅL. I DENTIFIKATION AF DET GODE AT FORLØB.
Workshop 5.
Kvalitetsudvikling, dokumentation, evaluering, forandringsteori…
HHX Grundforløbet 2005 Team B Portfolioevaluering
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Aalborg Universitet og Aalborg Kommune.  Gearing af organisationen til at understøtte et højt specialiseret neurofagligt niveau i kommunen gennem målrettet.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
LP-MODELLEN LP-modellen Hamar uge Mandag aften
Slutkonferencen Vartov d ved Anders Bech Thøgersen, UC Syd
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Portfolio Hvad er portfolio? Hvilke typer findes der?
Kollegavejledning Læringscentrene Roskilde. Program • Velkommen igen! Vejledningsværktøjer i teori og praksis – kort oplæg Praksisrefleksioner fra igangværende.
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Evaluering af ”Røgfrihed for alle”
Sanna Dragholm projektleder
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Nogle udgangspunkter, begreber og principper for at anerkende realkompetencer.
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
At udforske sin egen praksis
18. April 2012 Fællesskaber for Alle - Dagtilbuddets Fællesskaber Velkommen.
Lærerens didaktiske design Elevernes didaktiske design
Inspiration til reformarbejdet
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Evalueringsperspektiver
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Tanja Miller CVU-Nord Evaluering Voksenspecialundervisning Vejle 2005 EVA rapport - anbefalinger Hvad er evaluering? Værdier og menneskesyn Selvevaluering.
Evaluering - metoder og værktøjer -
13. Eksamen Målgruppeanalyse
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Biblioteket som læringscenter
Informationsformidling Brian Kjær Andreasen Hovedaktivitet 4. [ Viborg]
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Hvad er det gode skolelederliv? - Et selvevalueringsforløb.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Om brug af empiri i bachelorprojektet
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Design af kulturtræningsforløb for ECCO
Det udvidet læringsrum En tentitativ beskrivelse af situeret læring i IDEATION som praxisfællesskab Martin Hesseldahl PBA Design & Business IDEATION 13.
Ed - fasen Lokal Politiet EN BESKRIVELSE AF PROBLEMET (f.eks. Belyse problemets karakter, og omfang,. Undersøge hvem der er/ kan være medinteressenter.
RØGFRIHED FOR ALLE Tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte Temadag om rekruttering og motivation af socialt udsatte til rygestopaktiviteter Rebild Bakker.
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Research Light Den hurtige, rapportfrie undersøgelse Pilotstudiet spændt for praksis.
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004 Måleovervejelser Overvejelser inden I beslutter jer for en måletype Præsentation af hovedmåletyper Oplæg til.
Inklusion og inkluderende processer
Formidlingskursus 2014 Gymnasiepraktik og Det rullende Universitet Klasserumskultur og elevernes forskellighed Susanne Th. Jensen Vicerektor Odder Gymnasium.
Fælles møde med Børne- og Ungeudvalget og strategiudvalget 18. august 2008.
Udbredelse, barrierer og gældende praksis for anerkendelse af realkompetencer Den 12. marts 2009 Ulla Nistrup og Anne Lund NVR.
Formål med at deltage i netværket Sparring og kompetenceudvikling af tovholderen i forhold til at gennemføre en selvevalueringsproces optimalt Støtte og.
Workshop om evaluering 19. januar FORMÅL OG PROGRAM Blive klædt lidt bedre på til at planlægge og gennemføre evalueringer Udgangspunkt i akkrediteringskravene,
SKABELON.
Evaluering som et ledelsesredskab Doku:SEN. Hvorfor og hvordan? Udarbejdet af Toke Knudsmark, Varde Ungdomsskole.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
KONTROLLEREDE FORSØG EVALUERING AF MENTORFORSØGET 2013 JOACHIM BOLL Alternative title slide.
Tidsplan for ”evaluering der rykker Tid ½ ledelsesdag Møde mellem analysekonsulent og konsulent/lærere Boardmøde 1 Før måling af 1-2 virksomheder Udd.
Formativ evaluering Workshop Kort repetition  Formativ evaluering  den lærende skal have indsigt i sin egen læreproces  Formativ evaluering.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
Dokumentation, evaluering og evidens
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
SUF - gevinstrealisering
Hvordan møder praksis de nye lærere?
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Eksamen i psykologi Camilla McCuiston.
Hvorfor rethinkIMPACTS? og Hvad er rethinkIMPACTS?
Præsentationens transcript:

Hvad er en god evaluering? Hvad kan en evaluering og hvad skal evalueringen kunne for at være god?

Præsentation Bodil Lomholt Husted - Seniorkonsulent i Konsulentfirmaet ARGO Kompetenceudvikling Videndeling Evaluering Indgang i dag – læring og evaluering - ikke –E-læring Hvad er en god evaluering?

Indhold og struktur Evaluering er en aktivitet, baseret på viden, metode, valg og handlinger, derfor: Korte oplæg om evalueringsformer, -perspektiver og anvendelsesformål og Afbrudt af korte refleksionsøvelser Hvad er en god evaluering?

En afgrænsning af evalueringsfeltet hvilken forskningsgren? Evaluering er ikke en forskningsmæssig egenart – men betjener sig af gængse forskningsmæssige metoder. Tjener til at tilvejebringe viden ved at: Sammenholde karakteristika med kriterier, med henblik på: Drage konklusioner og konsekvenser Evalueringen er det fortolkede resultat af den proces at sammenholde karakteristika med kriterier. Hvad er en god evaluering?

3 Typer evalueringsperspektiver Evaluering i et dokumentations-perspektiv Evaluering i et kvalitetssikrings-perspektiv Evaluering i et lærings- og udviklings-perspektiv Hvad er en god evaluering?

Refleksionsøvelse 1 (3 min) Drøft med sidemanden, hvordan dagens evalueringer fordeler sig på: Et lærings- og udviklingsperspektiv Et kvalitetssikringsperspektiv Et dokumentationsperspektiv Hvad er en god evaluering?

Evalueringsformer og evaluerings-metoder Summative - kvantitative Formative - kvalitative Hvad er en god evaluering?

Validitets- og reliabilitetskravene Dokumentationsperspektiv – summative evalueringsformer- her på individplan Validitets- og reliabilitetskravene En summativ evaluering på individplan - eksamen Prøveformen eksamen bygger på en antagelse om, at der anlægges en rationel, objektiv synsmåde, som ”står inde for” en objektiv og upartisk ekspertviden. Hvad er en god evaluering?

Dokumentationsperspektiv – summative evalueringsformer – på systemplan Tilsvarende evalueringsperspektiv kan anlægges på systemplan – fx uddannelses- og programevalueringer Målevaluering – til at vurdere resultater og målopfyldelse. Fremlæggelse af faktuelle oplysninger Effektevaluering – måling af langtidseffekt af indsats og til måling af årsags virkningseffekter og til vurdering af en given indsats forankring på organisatorisk niveau. Hvad er en god evaluering?

Evalueringsparadigmer – til dokumentationperspektivet Det positivistiske paradigme /det rationelle Det pragmatiske paradigme – ser på anvendeligheden af evalueringen – at producere viden til beslutningstagere Der stilles stærke objektivitetskrav til dokumentationsevalueringer med et beslutningsformål. Validitets- og reliabilitetskravene – og evalueringsparadigme i komplekse sammenhænge Hvad er en god evaluering?

Typiske dataindsamlingsmetoder ved de summative evalueringsformer Spørgeskemaer Observationer Statistik Individuelle interviews Gruppeinterviews Casestudier selvevaluering Hvad er en god evaluering?

Refleksionsøvelse 2 (3 min.) Fortæl sidemand til anden side om dine bedste erfaringer med summative evalueringer – og dine dårligste Giv ét godt praktisk råd videre. Hvad er en god evaluering?

De formative evalueringsformer Et lærings- udviklings- og kvalitetssikringsperspektiv Ressourcer i et udviklingsarbejde afsat til et fokus på udviklingsarbejdets processer og resultater Have et centralt fokus på mødet mellem forskellige metodiske tilgange og kulturelle positioner Fokus på afstemning af forventninger og forståelser af det kommende udviklingsarbejde. Hvad er en god evaluering?

De formative evalueringer - Afkald på objektiviteten og upartiskheden Det konstruktivistiske evaluerings-paradigme kompleksiteten i ethvert evalueringsområde er et grundvilkår for evalueringsarbejdet. Evalueringsperspektivet rettes mod processen og ikke alene resultaterne En række aktører inddrages i evalueringen Mening forhandles – dvs. et helt andet vidensbegreb Iagttageren er en del af det iagttagne – iagttageren påvirker feltet for det iagttagne Hvad er en god evaluering?

Formative evalueringsformer bruges ved Procesevalueringer – til at forudse muligheder og barrierer, vurdere undervejs i processen og afsluttende. Støtter et udviklingsarbejdes etablering, fremdrift og gennemførelse. Virkningsevalueringer – til at bekræfte, afkræfte eller udvikle indsatsen. Hvad er en god evaluering?

Typiske dataindsamlingsmetoder ved de formative evalueringsformer Fokusgruppeinterviews Gruppeinterviews Inddragelse af reflekterende teams Individuelle interviews Observation Statistik selvevaluering Hvad er en god evaluering?

Refleksionsøvelse 3 (3 min) Fortæl din sidemand til anden side om dine bedste erfaringer med formative evalueringer – og dine dårligste Giv ét godt praktisk råd videre Hvad er en god evaluering?

Afsluttende om evalueringer – om effekter og processer Tidsfaktoren i måling af effekter Hvordan måles kompetencer? Kompetencen udfoldes kontekstuelt – situeret Men ved eksamen måles kompetencen løsrevet fra konteksten Hvad er en god evaluering?

Spørgsmål og kommentarer Til dagens oplægsholdere om evaluering Hvad er en god evaluering?