LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Debatmøde om patientinformation 11. december 2008 Hans von der Maase Klinikchef, professor, dr. med. Onkologisk Klinik Rigshospitalet.
Advertisements

Journalisering- dokumentation af fysioterapi
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Socialfagligt oplæg Underretning, Tavshedspligt mv.
Kommunernes tilsynspligt Hvad er de forpligtet til?
Ændring af konkurrenceloven m.v maj 2007 Kontorchef Peter Langkjær Konkurrencestyrelsen.
Mindreåriges patientrettigheder
Udvikling af tilbud om tværfaglig og tværsektorielt koordineret indsats til børn med cerebral parese - organiseret i et samarbejde mellem Kolding Kommune,
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
Ændring af arbejdsmiljøloven
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Lægekonsulenternes rolle i kommunerne
Finansiering af behandlingen Møde den 21. juni 2006.
Velkommen til De Offentlige Tandlægers kursus i vågen sedation.
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Kommunalreformen VEU som brobygger
Status på reform af patientklagesystemet Erfaringsudvekslingsmøde for DH-udpegede medlemmer af Patientklagenævnet og Patientskadeankenævnet torsdag den.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv.
Delegering af sygeplejerskeopgaver – hvis ansvar?
Proces for sundhedsaftaler med 19 kommuner
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Lægelig behandling for stofmisbrug
DEN LÆGELIGE BEHANDLING AF STOFMISBRUG
KABS Viden Døgnkonferencen 2009 Behandling af gravide og kvinder med børn Mia Heick KABS FamilieVinklen.
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Sundhedslov Autorisationslov Kosmetikbekendtgørelse
Temadag Bloklæger, Region Sjælland 17. maj 2011
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Den statslige tillidsrepræsentantaftale Temamøde den 18/ om tillidsrepræsentanters arbejdsvilkår på KU professor, dr. jur. Jens Kristiansen.
Sygeplejersker/bioanalytikeres juridiske ansvar 14. marts 2012 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
LÆGEORDINERET HEROIN Kolle Kolle -19. januar 2010
Samarbejde om VF patienterne Perspektiver, roller og udfordringer i samarbejdet mellem praksissektor og kommunerne.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv. 21. September 2011 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
Lægedage Tirsdag 11. november 2014 KL – 12.30
FORSIDEVARIANT 2 SYGEPLEJERSKERS JURIDISKE RETTIGHEDER VED SELVSTÆNDIGE OPGAVER FAGLIGT SELSKAB FOR GASTROENTEROLOGISKE SYGEPLEJERSKER KOLDING DEN 21.
Hospitalsenheden VEST
KL´s visioner for kroniske patienter
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Præcisering Oplægget baserer sig på den indstilling, der er på vej til byrådets behandling Indstillingen har været i høring i perioden 20/ /1-14.
Vederlagsfri fysioterapi Grundkursus for samarbejdsudvalgsmedlemmer 2009.
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
© Peter Sindal Lundsberg, Døgnkonferencen 2007 Myndighedsansvar for stofbehandling Oplægsholder: Projektleder, Cand. jur. Peter Sindal Lundsberg.
Lederkursus December REGELHIERARKIET I Grundloven Folketingslov Landstingslov, landstingsforordning og Inatsisartutlov Bekendtgørelser Cirkulærer.
Kommunalt, Lægeligt samarbejde Claus Malta Nielsen Almen medicin 2001 Kommunallæge, Frederikssund.
Lægedage 2015 Patientklager og faldgruber i lægens daglige arbejde - og cases Ved Ole Nørskov, formand for Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg, alment praktiserende.
Kommunalt, Lægeligt samarbejde Claus Malta Nielsen Almen medicin 2001 Kommunallæge, Frederikssund.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Medicinkursus Dag : Velkomst v. Anne og registrering.
Socialtilsyn Region Hovedstaden Møde i KKR den 16. april 2013.
Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling Helle Petersen Tilsyn, Sundhedsstyrelsen Fælles årsmøde 2009 for Servicestyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Titeldias med kant Indsæt TITEL og EMNE 1. Klik på fanen INDSÆT i topmenuen 2. Klik på Sidehoved og Sidefod 3. Dobbeltklik i feltet med INDSÆT TITEL og.
Nye rettigheder på stofmisbrugsområdet Årsmøde om Stofmisbrugsdatabasen Odense 4. december 2015 Dennis Pihl Thomsen Sundheds- og Ældreministeriet.
Barnets Reform Ledernetværk Juridisk konsulent Annette Baun Knudsen KL November 2011.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Farmakologi og medicinhåndtering 1608
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Det nære Sundhedsvæsen de næste skridt
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
Årskursus for Gastroenterologiske Sygeplejersker
Kontakt til deltagerne
Dansk Selskab for Indvandrersundhed
Risikobaseret tilsyn / Borgercenter Voksne Februar 2017 Finn Jensen.
Hvorfor rammedelegation
Præsentationens transcript:

LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler Gritt Husum Basse Cand. jur. Fuldmægtig Sundhedsstyrelsen

Vejledninger Lovbaserede vejledninger: Aftalebaserede vejledninger: Forklarende – knyttet til en hel lov, f.eks. vejledning om markedsføring af sundhedsydelser Fortolkende – af f.eks. hvordan man som læge udviser omhu og samvittighedsfuldhed Aftalebaserede vejledninger: Information om eller fortolkning af bestemmelser i gældende aftaler på sundhedsområdet (sundhedsaftaler mellem regering og regionerne), f.eks. ’hjerteplanen’ fra 2003.

Besværligt med regler

Vigtige lovmæssige pligter (ikke udtømmende opremsning) Udvise omhu og samvittighedsfuldhed ved den sundhedsfaglig virksomhed, herunder ved udfærdigelse af erklæringer og ved brug af medhjælp (Autl. §§ 17, 18 & 20) Føre journaler (Autl. kap. 6) Oplysnings og indberetningspligt (Autl. § 19)

Vigtige lovmæssige pligter (fortsat) Informere og indhente samtykke før behandling (Sl. kap. 5 & 6) Overholde tavshedspligt og regler om videregivelse af helbredsoplysninger (Sl. kap. 9) Efterkomme anmodninger om aktindsigt (Sl. kap. 8)

Bekendtgørelse og vejledning om benyttelse af medhjælp Bekendtgørelse nr. 1219 af den 15. december 2009 en sundhedsperson, der er autoriseret i henhold til autorisationsloven, kan delegere alle former for forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed

Lægelig behandling af stofmisbrug det er en lægelig opgave at tage stilling til behovet for medicinsk behandling af opioidafhængighed den lægelige behandling forudsættes at være en del af den enkelte kommunes samlede behandlings- og omsorgstilbud til stofmisbrugere de positive resultater vil kun kunne opnås, hvis behandlingen er helhedsorienteret

Lovgivning Lov om euforiserende stoffer (Ministeren for Sundhed og Forebyggelse kan bestemme, at euforiserende stoffer kan anvendes i medicinsk øjemed, som led i behandling af personer med stofmisbrug) Bekendtgørelse om euforiserende stoffer (Diacetylmorphin (heroin) kan efter denne bestemmelse anvendes i medicinsk øjemed som led i behandling af personer for stofmisbrug) Sundhedsloven § 142 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde vederlagsfri lægelig behandling med afhængighedsskabende lægemidler. Den lægelige behandling forudsættes at være en integreret del af den enkelte kommunes samlede behandlingstilbud til stofmisbrugere Autorisationsloven § 41 stk. 1 Læger ansat i kommunale eller regionale lægestillinger kan ordinere afhængighedsskabende stoffer, som led i behandling af personer for stofmisbrug

Lovgivning fortsat… Bekendtgørelse om godkendelse af læger med ret til at ordinere injicerbar diacetylmorphin (heroin) som led i substitutionsbehandling for opioidafhængighed Bekendtgørelse om virksomheders udlevering af diacetylmorphin til behandlingssteder for stofmisbrugere

Sundhedsstyrelsens godkendelse af læger med ret til at ordinere heroin Bekendtgørelse nr. 125 af 18. februar 2009: Behandling med heroin må kun finde sted på institutioner, som har udpeget en af sundhedsstyrelsen godkendt behandlingsansvarlig læge Den behandlingsansvarlige læge skal ansøge Sundhedsstyrelsen om godkendelse til at ordinere heroin Den behandlingsansvarlige læge skal være speciallæge indenfor relevant speciale og have indgående kendskab til stofmisbrugsbehandling Ordinationsretten af heroin kan efter nærmere aftale overlades til anden læge ansat på institutionen Særlig kompleksbehandling behandling Ikke et forsøg – men en behandling, der er kommet for at blive Lægefaglig

Sundhedsstyrelsens vejledning - processen Vejledning om ordination af injicerbar diacetylmorphin (heroin) ved opioidafhængighed, 1. maj 2008 Ekspert baggrundsgruppe International erfaringer og forskningsresultater fra (CH, NL, D, UK, E, Canada) Samarbejde med UK Høring november 2008 Tilvejebringelse af lægemiddel primo 2009 Bekendtgørelse nr. 125 af 18. februar 2009 Notat om heroinordinationsordningens økonomiske konsekvenser april 2009 mhp DUT-forhandlinger Ekspertgruppen bestod af overlæger fra behandlingsinstitutionerne (KHB, Odense og Århus) SST har flere gange været på studiebesøg i London

Medicinhåndtering Lægemiddelsstyrelsens regelsæt og vejledninger SSTs vejledning nr. 1222 af 7. december 2005 om håndtering af lægemidler på sygehusafdelinger og andre behandlende institutioner (medicinskabsbekendtgørelsen) SSTs vejledning nr. 9429 af 30. juni 2006 om ordination og håndtering af lægemidler

Medicinhåndtering fortsat… Der skal foreligge: lokale instrukser om medicinhåndtering og rutiner om injektionsbehandlingen den behandlingsansvarlige læge skal påse at instruksen overholdes og at lægens medhjælp er bekendt med indholdet heraf registrering og regnskab af forbrug af heroin skal ske dagligt ved hver enkelt patient detaljeringsgrad, herunder mængde og evt. spild

Medicinhåndtering fortsat… Krav til regnskab, spild og destruktion er fastsat i Lægemiddelsstyrelsens regler

Bekendtgørelse og vejledning om benyttelse af medhjælp den behandlingsansvarlige læge kan efter nærmere aftale overlade ordinationsretten til andre læger, der er ansat på pågældende klinik bekendtgørelsen + den nye bekendtgørelse om brug af medhjælp HR alt kan delegeres Undtagelser (lovbestemte)

Medhjælp fortsat… den autoriserede sundhedsperson skal sikre sig, at medhjælpen er kvalificeret til og har modtaget instruksen i at udføre opgaven På klinikker, sygehuse mv er ledelsen ansvarlig for at der foreligger en instruks for en fagligt forsvarlig tilrettelæggelse af delegeret virksomhed

Overordnede principper for heroinbehandling Følger principperne i Sundhedsstyrelsens vejledning for den lægelige behandling af stofmisbruger i substitutionsbehandling af 1. juli 2008 Behandling med lægeordineret heroin skal ledsages af den sociale behandling, der ydes efter serviceloven samt øvrig social støtte til de problemer, som stofmisbrugeren måtte have Tæt samarbejde med sociale myndigheder & sundhedsvæsenet Helhedsorienteret behandling