Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dansk Selskab for Indvandrersundhed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dansk Selskab for Indvandrersundhed"— Præsentationens transcript:

1 Dansk Selskab for Indvandrersundhed
30. Maj 2017 Lovgivning på misbrugsområdet for migranter Emil Kiørboe Specialkonsulent

2 Samspil mellem udlændinge- og socialret
Vanskeligt område Sammenhæng mellem forskellig lovgivning og forskellige systemer Faglige kompetencer og betalingsansvar Få kender både asylsystemet og det kommunale sociale system Uklare retlige rammer

3 Mangeårig uklarhed – skiftende positioner fra ministerierne
Afklaring fra Socialministeriet sommeren 2016 Asylansøgere har lovligt ophold i servicelovens forstand Ny uklarhed med svar på udvalgsspørgsmål i februar 2017

4 Lovgivning UDL § 42 a: Stk. 1. En udlænding, der opholder sig her i landet og indgiver ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen (…)

5 Lovgivning Serviceloven § 2: Stk. 1. Enhver, der opholder sig lovligt her i landet, har ret til hjælp efter denne lov. Serviceloven § 101: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde behandling af stofmisbrugere.

6 Lovgivning Sundhedsloven § 7: Stk 1. Personer, der har bopæl her i landet, har ret til lovens ydelser. Sundhedsloven § 80: Stk 1. Regionsrådet yder akut behandling til personer, som ikke har bopæl her i landet, men som midlertidigt opholder sig i regionen, jf. § 8 (…) Sundhedsloven § 142: Stk. 3. Kommunalbestyrelsen tilbyder personer, som har et stofmisbrug, vederlagsfri lægelig behandling med afhængighedsskabende lægemidler.

7 Samspil mellem lovgivning
Udgangspunkt: Udlændingeloven er særlov Serviceloven og Sundhedsloven er generel lovgivning, der (til dels) er fraveget ved udlændinge loven ULD § 42 a er udgangspunktet

8 Behandling efter Udlændingeloven
ULD § 42 a Gælder både underhold (forsørgelse), nødvendige sundhedsmæssige ydelser og efter praksis nødvendige sociale foranstaltninger, hjælp og støtte Kan sundhedsmæssige og sociale problemer løses i asylsystemet er det alene § 42 a, der finder anvendelse. I det omfang, der er behov for yderligere foranstaltninger, sker dette efter serviceloven, men det er Udlændingestyrelsen, der godkender betalingen.

9 Hvad er stofmisbrugsbehandling?
Social ydelse eller sundhedsbehandling? Social behandling er en social ydelse Medicinsk behandling er sundhedsbehandling Kan stofmisbrug behandles/håndteres i asylsystemet?

10 Behandling efter serviceloven
Serviceloven § 101 (Psyko)social behandling Behandlingen rettet mod ”den nedsatte fysiske og især psykiske funktionsevne samt sociale problemer, som følger af misbruget.” Serviceloven gælder for asylansøgere, men ikke nødvendigvis i samme omfang Alle sociale foranstaltninger, hjælp eller støtte, der iværksættes af kommunerne, skal være afpasset den midlertidige status, udlændingen har som asylansøger Uklarhed ift. om det forhold, at den sociale stofmisbrugsbehandling skal være afpasset den midlertidige status, kan betyde, at behandling helt kan afskæres eller der kan ydes en ringere/mindre omkostningsfuld behandling.

11 Ministersvar på sp. Fra Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg (SUU svar på sp. 404): ”Udlændingestyrelsen dækker som udgangspunkt ikke udgifter til misbrugs-afvænning. Dette gælder alle former for misbrug, eksempelvis stofmisbrug, alkoholmisbrug og ludomani.”

12 Behandling efter Sundhedsloven
Er medicinsk stofmisbrugsbehandling ”nødvendig sundhedsmæssig ydelse”? I praksis anses behandling for nødvendig, hvis den er smertelindrende eller uopsættelig. Ministersvar på sp. Fra Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg (SUU svar på sp. 404): ”I relation til stofmisbrug, f.eks. afhængighed af heroin eller metadon vil Udlændingestyrelsen dog kunne godkende udgifter til udlevering af metadon, når det må anses for nødvendigt for at undgå kriminel, aggressiv eller selvskadende adfærd.”

13 Processuelle regler for ydelser efter serviceloven
Både indkvarteringsoperatøren og Udlændingestyrelsen kan bede kommunen om at foretage en faglig vurdering med henblik på afklaring af, hvilke sociale foranstaltninger, hjælp eller støtte, der bør iværksættes. Når kommunen har foretaget en faglig vurdering, skal kommunen forelægge sagen for Udlændingestyrelsen og anmode om Udlændingestyrelsens godkendelse af betaling af den foranstaltning, kommunen vurderer, der er behov for. Indkvarteringsoperatøren sender herefter en ansøgning til Udlændingestyrelsen med henblik på betaling af den sociale foranstaltning Iflg. ministeriet tilsidesætter Udlændingestyrelsen aldrig kommunens faglige vurdering af behovet for iværksættelse af sociale foranstaltninger, hjælp eller støtte, idet Udlændingestyrelsen intet fagligt grundlag har herfor

14 Vejen frem? Endelig afklaring lader vente på sig… Prøvelse af sager –
kræver, at indkvarteringsoperatører beder kommunen om faglig vurdering kræver, at kommunerne indvilger i at foretage denne vurdering og fremsende til udlændingemyndighederne


Download ppt "Dansk Selskab for Indvandrersundhed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google