WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
FN’s handicapkonvention
Advertisements

FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap
FN’s handicapkonvention og BR10
Temadag om unge og stofmisbrug
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Kommunalvalg for alle Dagsorden for workshoppen
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
De Samvirkende Invalideorganisationer DSI afdelinger Regionale kurser, september 2007.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Danske Handicaporganisationer
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Inklusion af personer med psykosocialt handicap - Det er logik Stig Langvad, Formand for DH 2. oktober 2010.
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
Handicap, idræt og social deltagelse
Ekspertudvalget om fattigdom Hvor er udvalget i sit arbejde? Torben M. Andersen.
FN’s Handicapkonvention
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
E-inklusionens udfordringer – hvordan gør vi det endnu bedre? Stig Langvad, formand for DSI.
Hvordan kan et arbejdsmarked på tværs af Øresund fremme tilvækst og konkurrencekraft Professor Bent Greve Øresundsting, maj, 2007.
Konvention om rettigheder for personer med handicap – FN Lov om social service Lov om kompenserende specialundervisning for voksne Præsentation – Vil.
de sundhedsøkonomiske perspektiver
FN’s Handicapkonvention
Menneskerettighedskonventioner
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
EU-Domstolens dom af 11. april 2013 i de forenede sager C-335/11 og C-337/11 Hvad mente EU-Domstolen så om handicapbegrebet og de andre spørgsmål?
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Tema: Handicappolitik i kommunerne
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Workshop om ulighed i sundhed
Dagens program En workshop – hvor alle har mulighed for at byde ind. Oplæg i plenum Små summespørgsmål Opsamling i plenum Hvilke vanskeligheder har vi,
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Kommunikation og medbestemmelse. Ole Futtrup Kjær Salgschef/Pædagog.
Byrådsseminar 23. januar 2012 Sønderborg Enhedschef Annemarie Knigge Enhed for Sunde Rammer Sundhedsstyrelsen Sundhedspolitikken – relevant i alle fagudvalg.
Forslag til en kommunal handicappolitik v/ Holger Kallehauge, formand for PTU (Landsforeningen af Polio- Trafik- og Ulykkesskadede), tidl. Landsdommer.
Grundkursus for frivillige i DH Grundlæggende om FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap.
OMSKÆRING AF DRENGE ET MENNESKERETLIGT SPÆNDINGSFELT Christiansborg den 22. oktober 2014.
Regeringens 2. beskæftigelsesstrategi for personer med handicap Job og Handicap - det kan lade sig gøre - Stig Langvad, DH 24. oktober 2009.
Visionen for de fremtidige opgaver Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Ny regering, nye tider – dag 1
KL´s visioner for kroniske patienter
Fremtidens rehabilitering i kommunerne Rehabilitering består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats med det formål at give borgere,
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Inklusion og Specialviden
13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009.
”Når teknik og taktik ikke rækker - ældre med erhvervet døvblindhed”Når teknik og taktik ikke rækker - ældre med erhvervet døvblindhed DEN 4. SEPTEMBER.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
’Unge med handicap’ Handicapbegrebet under lup - hvad betyder det for praksis i jobcentrene? Silkeborg 2. oktober 2009.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Opgaven i praksis Kort om de kompenserende ordninger.
Temamøde om social ulighed i sundhed
Ligebehandling: principper og begreber
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Frivillig - Alle vil elske dig…også kommunen.
Præsentationens transcript:

WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse. Jette Bay, Ekspertgruppen Danske Handicaporganisationer Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap. 24. September 2013.

Ulighed i adgang til sundhedsvæsenet for mennesker med handicap Der er stigende dokumentation for, at personer med handicap oplever ulighed i adgangen til sundhedsvæsenet. Uligheden skyldes ikke kun manglende fysisk tilgængelighed til bygninger etc., men også manglende tilgængelighed i bredere forstand til information, screeningsprogrammer, undersøgelser, behandling, rehabilitering …. Barriererne for lige adgang til sundhedsvæsenet kan nedbrydes gennem inklusion, såkaldt "rimelig tilpasning" og "universelt design".

Ulighed i Sundhed – årsager og indsatser. 2011

HVAD ER HANDICAP? Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.

Handicap, social ulighed og sundhed Og dog, pga. forskellige barrierer er der store forskelle i uddannelse, beskæftigelse, levevilkår osv. Derfor handler handicap i høj grad også om social ulighed. Hidtil kun begrænset handicapfokus i dansk sundhedspolitik Konsekvens: Vi risikerer at misse perspektiver og viden med stor betydning for at kunne nedbryde barriererne og give lige muligheder. Handicap, sundhed og ulighed – hvordan? Art. 25. Artikel 25 om sundhed: ”Deltagerstaterne anerkender, at personer med handicap har ret til at nyde den højest opnåelige sundhedstilstand uden diskrimi­nation på grund af handicap.”

Opsummering af viden om årsager til ulighed i adgang Struktur og organisering Finansiering og økonomi Manglende viden og fokus (i sundhedssektoren) Definition på diskrimination

STRUKTUR OG ORGANISERING: MANGLENDE SAMMENHÆNG Flere årsager til manglende sammenhæng, bl.a. flere forskellige lovgivninger, myndigheder, sektorer og faggrupper med deraf følgende silotænkning og økonomisk suboptimering.

HVAD ER DISKRIMINATION PGA. HANDICAP ”… enhver sondring, udelukkelse eller begrænsning på grund af et handicap, hvis formål eller virkning er at svække eller ophæve den ligelige anerkendelse, nydelse eller udøvelse af alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på det politiske, økonomiske, sociale, kulturelle, civile eller et hvilket som helst andet område. Dette omfatter alle former for diskrimination, herunder nægtelse af rimelig tilpasning,…”

Inklusion Universelt design Rimelig tilpasning

Mangler - og et OBS! Handicapperspektiv i al sundhedsfremme- og forebyggelsesindsats. Personer med handicap oplever forebyggelsesaktiviteterne som en samlet del af kommunernes indsatser på handicapområdet. Og her er oplevelsen flere steder, at det samlede møde med det kommunale system kan være med til at forårsage snarere end forebygge usundhed. Det opleves således meget ressourcekrævende og som en betydelig stressfaktor at skulle ”kæmpe” med kommunen for at få den nødvendige hjælp og støtte, fx til hjælpemidler, aflastning m.m.

ULIGHED I ADGANG Der mangler i vidt omfang tilbud til udsatte grupper, herunder personer med handicap (især intellektuelle og psykiske funktionsnedsættelser). Indsatserne har for snævert fokus (på fysisk funktionsevne) og ses ikke som del af den samlede rehabilitering. Ulighed i adgang afhænger af type og grad af funktionsnedsættelsen/-erne. Fordomme og eller uvidenhed. Manglende forståelse for behov for et hjælpemiddel/ ledsagelse eller socialpædagogisk støttetilbud for at kunne deltage Manglende fritvalg/samarbejde tværkommunalt eller mellem sektorer.

OPGAVE Med udgangspunkt i princippet om universelt design skal forebyggelses- og sundhedsfremmeindsatserne være tilgængelige for alle borgere med behov for de pågældende indsatser, herunder personer med handicap.

Det kræver systematisk fokus på identifikation af ulighedsskabende barrierer (både holdnings- og tilgængelighedsmæssige samt økonomiske) samt metoder til inkluderende indsatser. SÅ hvordan sikres det, at alle borgere med handicap får let og lige adgang til sundhedsfremmende og forbyggende tiltag?

Det du nu taler med de nærmeste på rækken om er: Hvordan relaterer oplægget til dine erfaringer? Hvilke barrierer oplever du, som de største for at handicappede har lige adgang til sundhedsfremmende og forebyggende tiltag? Og hvis der tid nok: Har du konkrete forslag til, hvordan vi løser det?

HUSK DET ER IKKE ET HANDICAP… Det er ikke et handicap at leve med et handicap, når man kan gøre almindelige, sjove, vilde eller kedelige ting. Personer med handicap bliver også gift, skyper med vennerne og får en kandidatuddannelse. De bliver forelskede, rejser til Thailand for lånte penge, går på aftenskole og skal til møde i grundejerforeningen… Men det er ikke altid lige let. Til trods for det faktum, at over en halv million danskere har et fysisk eller psykisk handicap, hersker der stadig fordomme og sociale barrierer på området – til skade for den enkelte og for samfundet. Et af målene for denne kampagne ”Det er ikke et handicap…” er derfor at øge bevidstheden om evner og rettigheder hos personer med handicap.