PM seminar Nov. Søren Hansen Aalborg Universitet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Workshop Cooperative learning
Advertisements

AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Kandidatuddannelsen i Sygepleje
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Tak fordi jeg måtte komme
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Introduktion til vejledning i projektarbejde
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
At udforske sin egen praksis
Vejledning i projektarbejde
Når det at vejlede handler om andet end det faglige Søren Hansen Aalborg Universitet At vejlede i projektprocessen; med fokus på problemformulering, problemanalyse.
Vejledning og evaluering af den refleksive praktiker i det problemorienterede projektarbejde på ingeniørstudiet ved Aalborg Universitet Søren Hansen.
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel Del II
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
ATV – Science i skolen 3. maj 2010 Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Danmarks Pædagogiske Universitetsskole/Aarhus Universitet.
Refleksionsmodel – hvad går det ud på?
Samarbejde, Læring og Projektstyring
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Procesværktøjer.
Lægedage Almen medicinsk uddannelse Nuværende uddannelsesforhold.
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
Bacheloropgavens mundtlige dimension torsdag d. 19/1-12 Mål med mødet: 1.At etablere et forum for refleksion over opgavens mundtlige del. 2.At I efterfølgende.
Introduktion til opgaveskrivning
Dagens program Præsentation af mig15 min. Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium m.m.)15 min. Øvelse:
P0 erfaringsopsamling Program 9.15: Introduktion
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET Institut for Folkesundhedcand.cur. Afdeling for Sygeplejevidenskab MASTERUDDANNELSEN I KLINISK I SYGEPLEJE VELKOMST TIL.
Problemorienteret projektarbejde Christian Nøhr Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet.
Introduktion til 6. semesters temakurser Ved Studievejledningen og undervisere Sådan ændres nummeret for det samlede antal dias i præsentationen: 1.Gå.
Bacheloropgavens mundtlige dimension onsdag d. 4/5-11
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Velkommen til valgfaget: ”Kliniske retningslinjer – kvalitetsudvikling herunder implementering, sundhedsinformatik og evidens Udarbejdet af Lea D. Nielsen,
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
Samarbejde, Læring og Projektstyring MM5: Projektdesign & Vejledning.
Systemudvikling og kommunikation med brugerne
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Problemorientering, Læring og Vejledning
Samarbejde, Læring og Projektstyring MM5: Projektdesign & Vejledning.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Hvordan skriver man sin afsluttende opgave?
Eksperimentel systemudvikling To kvarters-kursus på 5. og 6. semester.
Netværksledelse i den offentlige opgaveløsning
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Præsentation af Akademiuddannelsen i Løn- og personaleadministration
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Fra praktik til universitetsopgave Kapitel 12. Agenda At koble teori og praksis Mål for praktikopgaven Typiske krav til praktikopgaven Hierarkiet for.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Vejledertyper Indhold Form Problem Fag Proces Produkt Kontrol
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel
Overgang til den nye karakterbekendtgørelse på DPU:
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Bjørn René Hansen, Erik Engel og Rasmus Schou Christensen Styrelsen.
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Videnskabsteori og fagligt samspil Aarhus, januar 2018
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Præsentationens transcript:

PM seminar 23-25 Nov. Søren Hansen Aalborg Universitet Projektarbejde som erkendelsesproces Præsentation af TVP3 og PROJ4. (Erik Thomsen og Lars Ole Thøgersen). Diskussion af TVP3 og PROJ4 med fokus på den ”arbejdsdeling” de ligger op til mellem vejleder og studerende Hvordan sikre vejlederen at de studerende lærer ”det rigtige” gennem et projektforløb ? Vejlederroller Vejledningsfunktionen Refleksiv vejledning Udvikling af de studerendes projektmedarbejderkvalifikationer

Historien om manden der ikke ville komme for sent på arbejde

Hvad har døde katte og punkterede cykler at gøre med problemorienteret projektarbejde ? (Summemøde)

Projektarbejde som erkendelsesproces 1. Finder ud af der er noget man ikke ved. 2. Formulering af praktisk problem. (Hvordan ?) 3. Formulering af teoretisk(e) problem(er) (Hvorfor ?) 4. Metode valg 5. Teori valg 6. Evt. løsning af praktisk problem.

Hvem gør hvad ? - i erkendelsesprocessen Hvem formulerer problemstillingen ? (praktiske og teoretiske spørgsmål) Hvem strukturerer projektet ? Hvem finder og fordøjer relevante teorier og metoder ? Hvad med det tværfaglige aspekt i problemstillingen ?

Præsentation af TVP3 og PROJ4 Erik Thomsen Lars Ole Thøgersen

Diskuter VP3 og PROJ4 som grundlag for en erkendelsesproces Summemøde Plenum diskussion

Hvordan sikre vejlederen at de studerende lærer “det rigtige” Hvordan sikre vejlederen at de studerende lærer “det rigtige” ? (Summemøde)

Kernefaglighed og Eksemplaritet Princippet om eksemplaritet i projektpædagogikken Hvad er kernefagligheden for semesteret ? Hvilke problemstillinger sætter rammer for projekter der er eksemplariske for kernefagligheden ? Hvordan får vi de studerende til at ”opdage” og føle ejerskab for de problemstillinger ?

Kernefagligheden for 2 semester Inden for teknisk-naturvidenskabelig faglighed: Efter bestået P2-prøve skal den studerende kunne ! vælge, beskrive og anvende relevante tekniske og naturvidenskabelige modeller, teorier og metoder til analyse og bearbejdning af den valgte problemstilling, ! opstille og prioritere krav til bearbejdningen, hvad enten denne er analytisk eller løsningsorienteret, ! gennemføre en metodisk og konsekvent faglig vurdering af de opnåede resultater og disses pålidelighed og gyldighed.

Kernefagligheden for 2 semester Inden for kontekstuel faglighed: Efter bestået P2-prøve skal den studerende kunne ! bearbejde den valgte tekniske og naturvidenskabelige problemstilling med inddragelse af relevante sammenhænge og/eller perspektiver, ! gennemføre en metodisk og konsekvent analyse af resultaterne af denne bearbejdning og drage konklusioner på baggrund heraf.

Projektforslag Monitorering af vitalparametre på hospitalerne Problemerne med monitorering er omfattende bl.a. p.g.a. problemer med kompabiliteten apparaterne imellem

Projekt om fejlalarmer på afdeling 103 (intensiv) Studerende opsøger selv problemstillingen Problemstillingen analyseres gennem interviews og spørgeskema undersøgelser Hvorfor opstår fejlalarmer ? Hvordan kan antallet af fejlalarmer nedsættes ? Et teknisk aspekt identificeres og søges løst (dataoverførelse og databehandling ifm konstruktion af en “intelligent” alarm til pulsoxymeter)

Hvordan sikre vejlederen at de studerende lærer “det rigtige” ? Vejlederen er “på gyngende grund” i det problemorienterede projekt. Anvendelse af det eksemplariske princip ift studieordningens målsætning. Vejlederen skal have overblik over den generelle lærdom de studerende skal have gennem et konkret projekt

Vejledningens form 1. Produktvejledning Procesvejledning Laissez-faire vejledning Kontrolvejledning

Vejledningens form 2. Produktvejledning Fokuserer på faglig viden Sammenhængende projektrapport Løsningsorienteret Produktorienteret (Færdig konstruktion - Færdig rapport)

Vejledningens form 3. Procesvejledning Ser projektarbejde som erkendelsesproces Vejledning i gruppesamarbejde Igangsættelse af refleksive processer Stille spørgsmål i stedet for at angive løsninger

Vejledningens form 4. Laissez-faire vejledning Gruppen får lov at passe sig selv Manglende engagement Overordnede og tilfældige kommentarer Minimalt tidsforbrug

Vejledningens form 5. Kontrolvejledning Gruppen sættes på prøve Tænker på bedømmelsen Én lang eksamen Interesse for hvad den enkelte studerende kan

Hvilken type vejledning “passer” bedst til de enkelte faser i erkendelsesprocessen ? (Summemøde)

Vejlederfunktioner Faglig konsulent Proces konsulent Gruppemedlem Konfliktløsning/forebyggelse Motivere og skabe engagement Bøddel

Ingeniøren som refleksiv praktiker Praktikeren benytter sig af: Bevidst refleksion MIT bidrag er en stærkere fokusering på den intuitive opmærksomhed samt en poientering af at der er tale om to væsentforskellige erkendelsesformer.

Bevidst refleksion Reflektere over sin praksis Eksperimentere med sin praksis At eksperimentere og reflektere med et mål for øjet. Stoppe op og kikke bagud - hvor kom jeg fra ? Hvor er jeg nu ? - Kikke fremad Det er en “kikke sig over skuldrene” form for opmærksomhed. Schöns studier af den “dygtige praktiker” - Fortæl.. Pirsigs studier af den “gode” praktiker - Fortæl.. Bevidst refleksion: Reflektere over sin praksis Eksperimentere med sin praksis At eksperimentere og reflektere med et mål for øjet. Stoppe op og kikke bagud - hvor kom jeg fra ? Hvor er jeg nu ? Det er en “kikke mig over skuldrene” form for opmærksomhed. Schön siger at det kunstneriske aspekt også skal med. - DERFOR... MEN DEN BEVIDSTE REFLEKSION HAR SINE BEGRÆNSNINGER. DEN ER BUNDET I VORES VANER, TEORIER OG VÆRDIER. ABEN OG VÆRDIFÆLDEN NÆSTE OH >

Hvordan uddannes den refleksive praktiker ? Gennem deltagelse i en refleksiv praksis hvor: Vejlederen er eksperten som de studerende skal imitere Refleksivt og Eksperimenterende. Vejlederen skal selv være en refleksiv praktiker indenfor sit felt. Vejlederen kan fortælle og demonstrere (og eksperimentere) De studerende kan lytte og imitere Der er IKKE tale om udvikling af COPYCATS Eksemplet med GPS målingen (eller et generelt eksempel i stedet for !) Eksemplaritet - Demonstration - Eksemplet med “håndtering af frustration i projektarbejdet”. Undervise i løst koblede systemer - VERSUS - Gøre opmærksom på følelser Pointen er at vejlederen ikke KAN formidle sin teori og erfaring til de studerende uden også at demonstrere det i praksis.

Vejlederen skal: Demonstrere spørgsmål der initierer læreprocesser Demonstrere eksperimenter og reflektioner Tænke højt sammen med de studerende Fokusere på eksemplariteten i projektet Denne OH er en opsummemering af forrige

Anvendelse af delmålsformuleringer som metode til at få studerende til at arbejde eksemplarisk Projektpædagogikkens ”problem” med kobling mellem teori og praksis Forståelse af projektets eksemplaritet Ansvar for egen læring Delmålsformuleringer skaber dialog om læringsmål

252´s delmålsformuleringer (Teknisk Naturvidenskabelige delmål) Vi ønsker at forstå den grundlæggende matematiske model som pulsoxymeterets funktion er baseret på og bruge forståelsen til at identificere årsager til fejlalarmer fra pulsoxymeterets målinger. Vi vil udvikle et nyt sestem som skal reducere fejlalarmer på baggrund af de identifiserede årsager og analysere om systemet opfylder det ønskede formål ved efterfølgende tests udfra interne kriterier. Vi vil udvikle færdigheder i databehandling ved at bruge eksisterende viden til at sætte input i en ny sammenhæng. Opnå forståelse for de grundlæggende begreber som er basis for seriel kommunikation generelst samt kommunikation med en Propaq Vital Signs Monitor

252´s delmålsformuleringer (Kontekstuelle delmål) Vi ønsker at analysere monitoralarmens betydning for personale og patient ved at foretage undersøgelser og sammenligne med resultater fra litteraturen. Vi vil anvende metodetriangulering til at gennemføre en systematisk analyse. Formålet hermed er at undgå bias og at opnå færdighed i at samle information opnået ved forskellig metodebrug, som inkludere spørgeskemaundersøgelser, interviews, observation og litteratursøgning.

Udvikling af de studerendes projektmedarbejderkvalifikationer Kommunikation Samarbejde Refleksion af egen læreproces Projekt -styring -planlæggelse -ledelse Strukturering af projekt og rapport Formålet med projektet har været at forske i hvordan ingeniørstuderende kan kvalificeres til deltagelse i en projektorganisation. PMK defineres som det der skal til for at kunne fungere i en projektorganisation Der er tale om fokuspunkter - IKKE en udtømmende liste Gennemgå kort hvad jeg mener med de enkelte punkter

Hvornår lærer de studerende noget i det problemorienterede projektarbejde ? Når de undlader at svinge med døde katte Når projektet forløber som den studerendes erkendelsesproces Når projektet er eksemplarisk for semesterets kernefaglighed Når vejledningen er eksemplarisk og reflekterende Når udvikling af de studerendes projektmedarbejderkvalifikationer tages med i vejledningen Når de gensidige forventninger mellem vejleder og studerende bliver indfriet