Oplysningsforbund og folkebiblioteker må sammen finde nye veje Jens Thorhauge

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kollegavejledning i teori
Advertisements

Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Dansk Folkeoplysnings Samråd Folkeoplysningspolitik.
- ”Digitalt medborgerskab” – om bibliotek og borgerservice som kulturkonvergens eller konvergenskultur.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Informationsmøde på Lindebjergskolen
Der er ingen programmer Det tager alt for lang tid at blive logget på
Særlige ressourcepersoner i folkeskolen
Læring i bevægelse - hvorfor?
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Rykker vi? Eller er alt ved det gamle?
Strategi for brug af digitale medier i undervisningen
Læringscentret og nye vejledningsformer
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Medborgerskab – på sporet
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Opsamling >> Direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen >> Sekretariatsleder i Dansk Folkeoplysnings Samråd Trine Bendix Knudsen Rum for.
Ny strategi for bibliotekerne- NU Jens Thorhauge Biblioteksstyrelsen.
MODERNE MEDIER – et 6 ugers kursus for lærere august-oktober 2012 Foto fra rapporten: Digitale medier i folkeskolen.
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
Kommunale chefforventninger til en ny folkeoplysningslov Oplæg for Fritid og Samfund d. 25. april 2008 i Vissenbjerg v/ Børne- og Kulturdirektør Per B.
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Digitalisering og medialisering
DDB Hindsgavl den 26. maj 2011 René Birkemark Olesen
Hvis digitalisering er svaret, hvad var så spørgsmålet?
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Mulige strategier for det ny bibliotek Dialogmøde
Aftale om et fagligt løft af folkeskolereformen
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
Ny Årsrapport Temadag Forretning, potentiale og midtvejsevaluering 4. november 2009 Merete Jensen, projektleder Dorte Marcussen, projektleder implementering.
Forskningsperspektiver på læremidler
- med nedslag i fremtiden Formandens beretning.
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Læring og inklusion i skolen
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
- sikkert og enkelt netværk for ældre Greve Bibliotek Præsentation af AgeForce med fokus på seniorer, livslang læring og nye.
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Skolerigsdag 2011 Folkeskolen – liv og læring Data peger på behov for nye veje Anders Hingel Tidl. kontorchef, EU’s analysekontor for uddannelse.
- sikkert og enkelt netværk for ældre
State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Den 4
Usammenhængende og sporadisk landdistriktsudvikling i Rebild kommune såvel i lokalsamfundene, som på forvaltningsplan. En del ildsjæle brænder ud, flere.
Folkebibliotekerne i vidensamfundet Next steps Sandbjerg konferencen 2010 Jens Thorhauge.
Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker Workshop Roskilde 29.august 2013 Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent.
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
DSKB’s Generalforsamling Vision og strategi 24. Maj 2011.
Kulturkonference på Comwell Middelfart september 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Korte (max. ½ time) ugentlige dialog møder i teamet/afdelingen. Stående omkring tavlen. Ledes af nærmeste daglige leder. Dialog omkring: Handlingsplanen.
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Målrettet biblioteks-betjening Integreret borgerservice
Biblioteksstrategi Den 8. maj 2015
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
IDEBESKRIVELSER a)Udviklingskraft i lokalområderne B) Inspirationsseminar om lokal udvikling - tilbud til lokalområderne om procesbistand til ‘hvidbøger’
Folkeskolereform på Tagensbo Skole Hvordan ser folkeskolereform ud på Tagensbo Skole.
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Det handler om eleverne
Hvem er jeg 1980 Flyttede til Vordingborg
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Oplysningsforbund og folkebiblioteker må sammen finde nye veje Jens Thorhauge

2 Udvalg nedsat af Kultur- ministeriet. Rapport 2010

3 OM INSPIRATION OG LÆRING Udvalget anbefaler: •At der etableres lokale partnerskaber med oplysningsforbundene •At der sker en udbygning af den eksisterende indsats for at udvikle danskernes IT-færdigheder •At der etableres en indsats for i partnerskaber at fremme læsning blandt læsesvage befolkningsgrupper •At der arbejdes målrettet med programsatte aktiviteter i biblioteket

4 Udvalg nedsat af Undervisnings- ministeriet

5 UDVALGETS FORSLAG NR. 28 ”Biblioteker og folkeoplysning i kommunerne opfordres til at arbejde sammen om at sikre den bedste udnyttelse af kommunens ressourcer til den livslange læring. Gennem dialog, udviklingsplaner og partnerskabs- aftaler mellem de to områder kan der opnås en bedre effekt af den fælles læringsindsats”.

6 Projekt ledet af Borgerservice og Biblioteker, Århus kommune

7 Der er gammelt nag mellem oplysningsforbund og biblioteker •Bibliotekerne har leveret meget gratis, som oplysningsforbund må tage betaling for? •Bibliotekerne stjæler oplysningsforbundenes idéer? •Man konkurrerer om de samme kunder? Etc….. •Glem gammelt nag og lav lokale samarbejdsaftaler om betaling og typer af arrangementer •Brug 10% puljen i fællesskab i bibliotekslokaler •Promover hinanden uafladeligt- to sider af samme sag •Iværksæt fælles forsøg med nye læringsformer

8 Arbejdsdeling mellem biblioteker og OF •Biblioteker leverer ikke undervisning men uformel læring, hjælp til selvhjælp (e-læring),walk-in/ad hoc support •OF leverer primært undervisning og andre kontinuerlige skemalagte fritidsaktiviteter •Klart overlap i inspirationsaktiviteter m.v., fællesskab om undervisningsforløb muligt •Fælles mål: den kompetente borger •Læring er tilegnelse af færdigheder, viden og holdninger eller som (2) modifikation af adfærd.færdighedervidenholdningermodifikationadfærd •Undervisning er et systematisk tilrettelagt forløb, der sigter mod at eleverne erhverver sig indsigt, kundskaber og færdigheder inden for et læreemne. (kilde: Wikipedia)eleverne

9 IT- undervisnings- område Tårnby Bibliotek

10 Enorme udfordringer •Hvis vi fremskriver den øjeblikkelige situation på uddannelsesområdet – især folkeskole og ungdomsuddannelser er spørgsmålet om vi skal operere med et 4/5 eller 2/3 samfund •Kan biblioteker og oplysningsforbund opstille en fælles agenda for brobygningen over de digitale, sociale, kompetence- og vidensmæssige kløfter?

11 Bibliotekernes forandring •Fra ’at stille materialer til rådighed’ til at facilitere udnyttelsen af vidensressourcer. •I praksis: livslang læring er et mål som bibliotekerne går efter at understøtte langt mere differentieret end tidligere: Bogstart, lektiecafé’er, Lær-mere-IT, Lektier on-line, Ageforce m.m. •’Uformel læring’, hjælp til selvhjælp: it- kompetencer, læselyst, media-literacy, integrationsaktiviteter •Bibliotekets force er at det ikke er en myndighed, men bare en service for alle

12 Folkeoplysningen ind i nyt kommunikationsunivers •Internet og sociale medier •Radio og tv (Danskernes Akademi- udnyt idéen) •Nye fortælleuniverser (’Palles Gavebod’) •Medborgercentre – støtte med udgangspunkt i livssituationer •Nye lokalmedier eller nye grupperelaterede medier

13 Samarbejdets fordele •Berøringsfladen med borgerne bliver bredere •Samarbejde kan gensidigt føre til forbedring af aktiviteterne- fra bibliotek til kursus – om omvendt •Gensidig tilstedeværelse- kurser på biblioteket, bibliotek på kurserne •Fællesskab om nyudvikling og indsats for at nå nye grupper af borgere. Fælles nationale udviklingsprojekter •Kommunal (og national) videnspolitik? JA!